Underholdning

Eksperter: Danmark stiller med en stærk kandidat til Eurovision – men den når ikke til tops

Tre gange har et dansk bidrag vundet Eurovision Song Contest. Hør sangene i bunden af artiklen.

Danmark stiller med en stærk sang, når Eurovision Song Contest 2020 til maj løber af stablen i Rotterdam i Holland.

Sådan lyder det fra Melodi Grand Prix-eksperterne Ole Tøpholm og Johann Sørensen, efter at duoen Ben & Tan med sangen 'Yes' lørdag hev sejren hjem ved det danske Melodi Grand Prix.

– Sangen er meget effektiv og enkel. Den har et stærkt omkvæd, som er genkendeligt, og det er noget, alle lande kan forstå, siger Ole Tøpholm til TV 2.

Ben & Tan har tidligere dystet i 'X Factor'. Ved Melodi Grand Prix løb de med hele 61 procent af stemmerne i finalen, hvor de ti finalister var skåret ned til tre.

Ole Tøpholm og Johann Sørensen er begge enige om, at Danmarks repræsentanter med stor sandsynlighed kommer til at stryge gennem semifinalen og videre til den store finale i Rotterdam.

– Et typisk dansk Grand Prix-bidrag

Ifølge Johann Sørensen er ’Yes’ et typisk dansk Grand Prix-bidrag – en glad popsang, der dog i år er krydret med en countryinspireret lyd.

– Lyden er noget, som hitter mange steder. Det er med til at tale for, at vi måske kan slutte i den halvdel af placeringerne, hvor det er sjovest at være med, siger han.

Ben & Tan løb i finalen med sejren over de to andre finalister Sander Sanchez med sangen 'Sreens' og Emil Vestergaard Klausen med nummeret 'Ville ønske jeg havde kendt dig'.

Og så kan det blive en fordel, at Danmark sender en duo til Holland. Duetter plejer nemlig at gøre det godt i sangkonkurrencens storslåede rammer – når kemien altså er der, siger Ole Tøpholm.

– De kender jo hinanden. Så nu skal de bare øve sig en masse op til showet, så samspillet kommer til at sidde lige i skabet, og så kommer de til at charmere sig direkte ind hos seerne.

Forudser ikke den store sejr

Dog mener ingen af de to Melodi Grand Prix-eksperter, at Ben & Tan står stærkt nok til at løbe med det helt store trofæ.

– Jeg vil rigtig gerne have den røde og hvide klaphat på, men hvis vi skal være realistiske, er det ikke sandsynligt, at Danmark bliver topfavorit. Der tror jeg, at sangen er for pæn. Det er en meget nydelig popsang, siger Ole Tøpholm.

Vindernummeret 'Yes' er skrevet og produceret af Emil Adler Lei, Jimmy Jansson og Linnea Deb.

Samtidig peger Melodi Grand Prix-eksperten på, at duoen på trods af deres tid i 'X Factor' ikke har en overvældende mængde erfaring – og det kan ende med at sætte dem til vægs i finalen, lyder det.

– Mange af de andre landes deltagere har mange flere kilometer i benene. Derfor kan dem med erfaring godt ende med at stå mere sikkert.

Men med lidt benarbejde og en charmeoffensiv op til det store show, vil en top-ti placering dog ikke være uden for rækkevidde for den danske duo, siger Johann Sørensen.

Danmark er løbet med sejren før

Når Ben & Tan træder på scenen til maj, er det 49. gang, at Danmark deltager i den internationale Eurovision Song Contest.

Siden debuten i 1957 har de røde og hvide farver præsteret at hive sejren hjem tre gange.

Se sangene, som løb med det helt store trofæ for Danmark, herunder:

1963: Dansevise

Første gang, Danmark løb med sejren ved Eurovision Song Contest, var i 1963. Akkompagneret af Jørgen Ingmann på guitar sang Grethe Ingmann sig dengang direkte ind i hjerterne på de internationale seere med nummeret 'Dansevise'.

Et Melodi Grand Prix-hit, der er skrevet af Otto Francker og Sejr Volmer-Sørensen.

2000: Fly On The Wings Of Love

Der skulle et årtusindskifte til, før Danmark igen kunne løfte det helt store trofæ. I år 2000 sendte Brødrene Olsen de internationale Grand Prix-entusiaster afsted på vinger af kærlighed med sangen 'Fly On The Wings Of Love'.

Sangen, der på dansk havde navnet 'Smuk som et stjerneskud', er skrevet af Brødrene Olsen selv – Jørgen Olsen og Niels "Noller" Olsen.

2013: Only Teardrops

13 år senere kunne Danmark igen kalde sig vinder af Eurovision Song Contest. Emmelie de Forest imponerede dengang det internationale publikum med nummeret 'Only Teardrops'.

Sangen er skrevet af Lise Cabble, Julia Fabrin Jakobsen og Thomas Stengaard.