X Factor

'X Factor'-deltager delte kræfthistorie på live-tv: - Det er ikke noget, jeg vil tie stille om

Alma Agger ville ikke have medlidenhed fra begyndelsen. Derfor ventede hun med at fortælle om sit sygdomsforløb.

Fredag aften gik 'X Factor'-deltagerne alle på scenen med et budskab.

Og for Blachmans solist Alma Agger var der særligt meget på spil i det indslag, der rullede over skærmen, lige inden hun skulle synge Frank Oceans 'Swim good'.

Hun gik nemlig på scenen med budskabet om, at man kan komme gennem en svær periode i livet. Og det ved den 20-årige 'X Factor'-deltager om nogen.

Som barn var Alma Agger alvorligt syg.

Hun fik konstateret kræftsygdommen leukæmi, da hun var omkring syv år gammel – og der gik otte år, før hun blev raskmeldt, selvom hun var sygdomsfri som 10-årig.

- Det var et helt vanvittigt forløb, fra hun var syv, til hun var 15, forklarede Alma Aggers far i programmet.

- For fanden, vi kunne have mistet hende, tilføjede han.

Alma Agger har fået sangundervisning, siden hun var 11 år.

Lettet over at det er ude

'X Factor'-deltageren har ikke tidligere delt sit sygdomsforløb med offentligheden, da hun ikke var interesseret i at få en "medlidenheds-historie" klistret på sig fra begyndelsen.

- Jeg synes ikke, det er noget, jeg skal promovere mig selv på. Det er mere en bagage, jeg har, siger hun.

Alligevel er hun nu lettet over, at hele Danmark kender til den del af hendes opvækst. Det skete nu, fordi det passede godt ind i fredagens budskabs-tema, fortæller deltageren.

- Jeg var ikke i tvivl om, at jeg ville sige det. Men jeg var i tvivl om, hvordan jeg skulle få det sagt. Jeg synes ikke, det skal gøres til et tabu at have haft kræft. Det er ikke noget, jeg vil tie stille om, siger hun og tilføjer:

- Det er dejligt, at det er ude. Så er alle kortene på bordet.

Fakta: Leukæmi

Leukæmi er blodkræft.

Kræften opstår i knoglemarvens bloddannende stamceller, der stopper med at danne blodceller på normal vis. 

Der findes forskellige typer leukæmi, men fælles for dem alle er, at de svækker immunforsvaret, da man har færre raske immunceller. 

Leukæmi er den hyppigste form for kræft hos børn. I dag bliver over 80 procent af børn med leukæmi helbredt for sygdommen. 

Man kender ikke årsagen til leukæmi, og sygdommen er ikke arvelig. 

Kilder: Kræftens Bekæmpelse og Sundhed.dk

Skiftede skole efter sygdom

Selvom 'X Factor'-deltagerens liv var præget af sygdommen i flere år, understreger hun, at det var hårdest for hendes forældre. Selv husker hun flest af de gode oplevelser som at lege på hospitalets legestue eller være omringet af bamser.

Dog var Alma Agger begrænset, fordi sygdommen gav hende et dårligt immunforsvar.

- Det fyldte meget. Jeg husker, at jeg ikke var særlig meget i skole. Men jeg kan også huske, at min skole var super søde og fik min klasse til at spritte hænder, så jeg netop kunne komme, siger hun.

Dog oplevede Alma Agger, at det var svært at få andre til at ændre opfattelse af hende, da hun blev sygdomsfri. Og det blev en af grundene til, at hun besluttede at skifte skole i ottende klasse.

- Jeg kom ind i en boks, hvor mange så mig som en, der havde været meget syg. Det kunne de måske ikke lige håndtere. Og så synes jeg det var super rart at skifte skole til et sted, hvor folk ikke vidste det og ikke havde set mig sådan, fortæller hun.

Da hun efter noget tid fortalte sine nye kammerater om sygdommen, blev de først overraskede, men indså hurtigt, at hun stadig bare var Alma.

Sådan så det ud, da Alma Agger gik videre i 'X Factor'.

Vil læse medicin

Alma Agger er inden for det seneste år stoppet med at gå til kontrol, og i dag mærker hun ikke noget til sygdommen.

Dog har det påvirket hendes interesse for kroppen i sådan en grad, at hun overvejer at læse medicin, når både 'X Factor' og hendes sabbatår er forbi.

Men for nu er det sangen det handler om. Og er der nogen, der i den grad er stolt af Alma Agger, så er det hendes far.

- At se sin datter på scenen er fantastisk. Den lille pige, som nu er en voksen kvinde, det er for vildt, sagde han i programmet.

Se eller gense fredagens liveshow på TV 2 PLAY.