Underholdning

Disney-figur bliver delt i to på grund af MeToo

Li Shang, karakteren til venstre, forsvinder i den nye version af Disney-filmen 'Mulan'. Copyright: Walt Disney Pictures

Folkene bag har fjernet en af filmens bærende roller, fordi den var "meget ubehagelig og upassende".

Mange fans var forundrede, da det kom frem, at Li Shang, manden, Mulan forelsker sig i, ikke var at finde på rollelisten til genindspinlingen af 'Mulan'.

Nu forklarer Disney hvorfor.

Karakteren forsvinder nemlig ikke helt, han bliver delt i to - og forklaringen skal findes i, at Li Shang er Mulans overordnede, og de seneste års MeToo-debat.

Det skriver flere medier, blandt andet Forbes og BBC.

- Særligt i en tid med MeToo-bevægelsen er det at have en kommandant, der også er seksuelt og følelsesmæssigt involveret med hovedpersonen, meget ubehageligt og upassende, siger Jason Reed, der er producer på den kommende film, med henvisning til magtforholdet mellem Mulan og Li Shang.

I filmen forklæder Mulan sig som en mand, så hun kan tage sin gamle fars plads i hæren.

- På mange måder var rollen en form for retfærdiggørelse af den opførsel, som vi gør alt for at få ud af vores industri. Så vi splittede Li Shang op i to karakterer, siger Jason Reed.

I den nye film er Li Shang erstattet af en kommandant, der vil have en mere "faderlig og autoritær rolle”, og en mere ligeværdig soldat, som Mulan kan forelske sig i.

Vrede på Twitter

Meldingen om den manglende Li Shang - og begrundelsen - har ikke vakt begejstring blandt internettets Disney-fans.

- Først og fremmest var der ingenting, hverken seksuelt eller romantisk, mellem dem, indtil helt i slutningen, hvor MULAN bad HAM om at blive til middag, skrev en bruger på Twitter.

Afstemning

Hvad synes du om Disneys opsplitning af Li Shang?

En anden utilfreds fan peger på, at Li Shang-karakteren udvikler sig i løbet af filmen og faktisk ender som et godt eksempel på, hvordan tingene bør være.

- Li Shang hjælper MeToo-bevægelsen. Han starter sexistisk ud ved at udstille Mulans svagheder, men så ændrer han sig og bliver hendes romantiske partner.

LGBT-ikon

Li Shang har ellers tidligere været hyldet som et LGBT-ikon, fordi han udvikler følelser for Mulan, allerede da hun er klædt ud som mandlig soldat.

Derfor spekulerer nogle fans også i, om beslutningen om at fjerne ham og ændre relationerne, snarere kan have noget med homofobi at gøre end med MeToo.

- At bruge MeToo som et røgslør, så de kan skjule det faktum, at Shang havde et crush på Mulan, mens hun var forklædt som mand? Det er så forkasteligt, tweeter en utilfreds fan.

Den lille røde drage Mushu vil heller ikke være en del af den nye Mulan.

En anden karakter mangler

Produceren er overrasket over folks reaktioner, men erkender, at beslutningen om den opsplittede karakter har givet en form for bagslag.

- Men det giver mening, fordi folk ikke har den fulde forståelse for, hvad vi gør med historien, siger Jason Reed.

Udover den manglende Li Shang bliver 2020-versionen af 'Mulan' anderledes på andre måder. Blandt andet er den lille røde drage Mushu væk, og sangene vil heller ikke være med i den nye film.

Filmen, der har et budget på 200 millioner dollars (1,3 milliarder kroner, red.), er en af de dyreste Disney-produktioner længe og en stor satsning. Med sit asiatiske cast og kinesiske historie var filmens håb at blive en stor succes i Kina.

Men det er nu truet: Senest har frygten ulmet for, at coronavirussen vil komme i vejen for succes på det enorme kinesiske marked, fordi virusfrygten har lukket alle landets 70.000 biografer.

'Mulan' får dansk premiere 26. marts. Se traileren til filmen her: