Suspekt

Ingen ville udgive Suspekt: 17 billeder fortæller Danmarks mest beskidte bands historie

De tre Suspekt-medlemmer, Rune Rask, Andreas Bai Duelund og Emil Simonsen, har udvalgt 17 billeder, de mener fortæller deres historie.

"Hendes røv er så stor, den er ved at eksplodere. Hendes patter var så flot', de var ved at eksplodere".

Med store hits med eksplicitte tekster om sex og vold har rapgruppen Suspekt de seneste år erobret toppen af den danske musikbranche. Men bandet er meget mere end udsolgte koncerter, et hav af priser og fede beats.

Det er et univers, et frirum, en familie.

Skabt af tre teenagere fra den københavnske vestegn for over tyve år siden. Suspekt har givet deres tusindvis af fans en stemme og en ventil til at smide hæmningerne og være i nuet.

Men hvordan gik de fra at være tre teenagere i et øvelokale i Albertslund i midten af 1990’erne til et af de største livenavne i Danmark? Og til at være et band der netop har sendt sit 7. album på gaden og nu er aktuelle i TV 2 PLAY-serien 'Suspekt'.

Her er 17 billeder, som viser rejsen fra 11-årige knægte til prisbelønnede stjerner – en rejse som blandt andet går over jyske landeveje, et amerikansk verdensnavn og en brandert i L.A., hvor de genskabte en Bob Dylan-anekdote.

1980'erne: Barndomsvenner

Rune Rask og Andreas Bai Duelunds forældre boede ved siden af hinanden. De var som brødre.

Da Andreas og Rune var 11 og 13 år, begyndte de at høre hiphop og rappe. Rune købte en sampler, og da Andreas så, at han læste den tykke manual, blev de hurtigt enige om, at Rune lavede musikken, og Andreas rappede.

De gik begge med hængerøvsbukser og store t-shirts. De var hiphoppere og nørdede amerikanske raptekster. Da de blev teenagere mødte Andreas en ligesom dem. Det var Emil Simonsen.

De fandt hurtigt ud af, at de havde lyst til at lave rapmusik. Og på den måde kan man sige, at Suspekt er bygget på et venskab.

- Det er nok også en af grundene til, at vi har kunnet holde hinanden ud så længe, siger Andreas Bai Duelund i dag.

1990'erne: Et suspekt band bliver til

De tre unge fyre dannede sammen med nogle kammerater rapgruppen Ølholdet. Men det blev hurtigt til Suspekt, som nu kun bestod af Rune, Andreas og Emil.

Der gik ikke længe, før de blev enige om, at de skulle lave en plade. De indspillede sange i deres forældres kældre, men i 1998 rykkede musikken ud af forældrenes huse i Albertslund og ind i et ti kvadratmeter lille studierum på Gammel Kongevej i København.

Rune Rask, som var to år ældre end Andreas og Emil, var flyttet hjemmefra og ind i studiet.

I det lille studierum stod der en mixerpult, en computer og en sampler på et gammelt havebord, Rune havde fået af sine forældre. Derudover havde Rune Rask en topersoners sofa og en fold-ud-madras, som han sov på om natten.

Andreas og Emil var begyndt på HF, så de kunne berolige forældrene med at have noget at falde tilbage på. Men det blev aldrig nødvendigt.

De tre venner brugte al deres fritid i studiet, der dannede rammerne for fest, damer, kammerater og musik i en stor pærevælling. Dengang vidste de ikke, hvad deres musikalske ambitioner ville ende med.

Men en ting var sikkert. De ville lave en plade.

1999: Ingen vil udgive Suspekt

”Jeg borer hul i jeres kranier og skullfucker jer. Jeg krænger hovedet op i jeres røv og puster, til jeg eksploderer jer”, råbte Andreas og Emil i sangen 'Hævn'.

Suspekts tekster var for voldsomme for udgivere og distributører. Og når de afleverede demobånd ude i byen, fik de at vide, at de skulle gå hjem og øve sig og komme tilbage om nogle år.

Men afslagene tog ikke modet fra dem. Med økonomisk hjælp fra en ven startede de Tabu Records – det pladeselskab, som de endte med at eje og udgive under.

- Jeg slog op i telefonbogen og fandt frem til nogen, der lavede cd’er. De bad mig komme ind, så de kunne lave en master. Jeg anede ikke, hvad det var for noget, fortæller Rune Rask.

Pladen blev trykt i 500 eksemplarer, og de blev revet væk på få dage. Bandet trykte 500 eksemplarer mere. Og sådan fortsatte det.

Dengang fandtes der hverken Instagram, Facebook eller YouTube. Så nyheden om albummet fra vestegnsdrengene rygtedes fra mund til mund.

2003: Fra smadder til melodi

I årene efter pladedebuten sprøjtede Tabu Records musik ud i alle mulige konstellationer - studiet vrimlede med rappere som L.O.C og Clemens. Rune Rask producerede beats og var begyndt at samarbejde med den yngre fyr Troels, som de kendte hjemme fra Albertslund.

Men så begyndte det at krible. Det var tid til endnu en Suspekt-plade. Og i 2003 – fire år efter den første pladeudgivelse – udgav de ’Ingen slukker the stars’.

Den fik en guldplade for 20.000 solgte plader, og Suspekt dominerede nu for alvor undergrunden. Sproget var stadig ekstremt.

- Men forskellen fra debutpladen til ’Ingen slukker the stars' var, at vores sange gik fra at lyde smadrede til at være mere velproducerede og melodiske, fortæller Rune Rask.

Pladens hit var 'Kinky Fætter', og til koncerter kulminerede festen med den sang. Der kom hurtigt et rygte om, at Suspekts koncerter var vilde.

- Vi begyndte at få groupies - pigerne blev mere interesserede. Det var bare sindssygt, for vi havde aldrig været de populære. Det var mere fodbolddrengene eller de hårde fyre, der var gode til at slås, fortæller Emil Simonsen.

Alligevel gled Suspekt som gruppe lidt fra hinanden i de efterfølgende år.

2003-2006: Nu er det nu

De tre bandmedlemmer havde siden barndommen hængt sammen som et trekløver, og de var nu i midten af 20'erne. Men nu havde de aldrig følt sig så langt fra hinanden. Der gik længere og længere imellem, at de alle tre var samlet i studiet.

Andreas var i lære som snedker, men afbrød forløbet for at tage på turné med L.O.C som backup-rapper.

Efter turnéen arbejdede han med at sætte altaner op på nogle ejendomme på Christianshavn.

I mellemtiden var de begyndt at lave musik med Troels Nielsen - også kendt som Troo.L.S. Han både rappede og producerede sammen med Rune Rask.

I årene efter Suspekts andet album arbejdede Emil som pladeselskabsmand på Tabu Records og lavede musik med producerduoen Rune og Troels, der blandt andet producerede for L.O.C.

Når Andreas en sjælden gang i mellem var i studiet, pressede Emil på:

- Har du tænkt dig at bygge altaner, eller skal vi lavet noget musik? Skal vi lave en plade eller hvad?

Og pludselig skete der noget:

- Jeg begyndte at tænke: Nå, det kan være, jeg skal til at komme mere i studiet, hvis jeg skal lave noget musik, fortæller Andreas i dag.

De tog en vigtig beslutning. For hvis Suspekt for alvor skulle blive til noget, de kunne leve af, var det nu.

Endnu en gang satte de sig sammen og brugte al deres tid på musikken. Fokus var rettet mod ét enkelt mål. Pladen 'Prima Nocte'.

2007: Bryder ud af undergrunden

Sangen 'Proletar' fra 'Prima Nocte'-pladen handlede ikke om pik og patter. For Suspekt havde mere på hjerte end det. De tog et standpunkt, og det skulle vise sig at blive en god beslutning.

Pludselig blev de spillet i radioen op til flere gange om dagen. Det var Suspekts første skridt mod at blive folkelige.

'Proletar' var samfundskritisk og viste, at Rune, Andreas og Emil ikke var flove over, hvor de kom fra:

”Yep, jeg er fra Albertslund, din lorteluder. En af gutterne I elsker at tale dårligt om og samtidigt får din hverdag til at smuldre. Det samfundslag, der I jeres verden ikk' eksisterer. Røvhullerne, jeres afkom for guds skyld aldrig må imitere”, rapper Andreas Bai Duelund.

De gjorde endnu mere ud af deres liveoptrædener. Eksempelvis på Roskilde Festival samme år, hvor de havde kutteklædte kvinder med fakler med på scenen. Det blev en succes, som åbnede døre til blandt andet Grøn Koncert og festival-turnéer.

Nu skulle Danmark overtages. Og det gik også meget godt i de følgende år. Men musikscenen ændrede sig ved årtiskiftet.

Pludselig var Suspekt ikke et hot navn.

2011: Kørte de jyske landeveje tynde

Efter flere år som et af dansk hiphops største navne ramte Suspekt en mur. Nørrebro-rapperen Kidd og hele Cheff Records dominerede den danske undergrund. Og på den traditionelle rapscene var L.O.C kongen. Det kunne Rune, Andreas og Emil tydeligt mærke.

Mediernes interesse var dalende, og de blev ikke inviteret til de store awardshows. Heller ikke selvom de lige havde udgivet deres fjerde album 'Elektra'.

- Det tog et år at bappe pladen op fra dødsslap, fortæller Emil Simonsen.

Promoveringen krævede benhårdt arbejde, og det foregik på de jyske landeveje. Nogle år forinden havde Troels Nielsen forladt bandet. Nu var det Rune, Andreas og Emil, og de kørte i en lille bus gennem Danmarks provinser og gav diskotekskoncerter.

- Selvom det måske var en ”hård tid”, har jeg rigtig gode minder derfra, siger Rune Rask.

Emil Simonsen fortsætter:

- Ja, man kommer jo helt til at savne det, når man har haft sådan en tur. Det var jo på en måde et sørøvertogt, vi var på.

Pladen solgte platin. Og mødet med fansene rundt omkring i landet overskyggede følelsen af ikke at være "et hot navn".

2012: Et beat til verdenskendt rapper

Sideløbende med at Suspekt producerede musik til sig selv, havde de hyret en manager i Los Angeles, som skulle udbrede kendskabet til deres beats.

Og en dag vendte han tilbage og fortalte, at den amerikanske rapper Kendrick Lamar var interesseret i beatet til sangen 'Helt Alene'.

Gennem alle årene havde især Rune Rask produceret med det "skjulte" medlem af Suspekt, Jonas Vestergaard. Og det var de to, der havde produceret beatet til 'Helt Alene'.

Kendrick Lamars plade gik i første omgang platin - altså solgte over en million plader. Sidenhen har den solgt triple platin. Og sangen 'The Art of Peer Pressure' blev nomineret til en Grammy.

Det var en kæmpe milepæl for Suspekt, der endelig følte, at de blev anerkendt for deres musik.

De tre venner vidste, at de kunne løfte Suspekt til noget mere - også herhjemme.

2013: Eksploderede ud over Bøgescenen

Det beviste de, da de blev booket til Bøgescenen på Smukfest i 2013. Det var kun et par måneder inden deres femte pladeudgivelse, men Suspekt var spændt op til det helt store show.

Endelig skulle de stå på den største scene på festivalen i primetime. Og målet var at eksplodere ud over Bøgescenen og brænde skoven ned.

Det var lige præcis dét, der skete – bare uden at der var ild i træerne.

Gaffas anmelder skrev blandt andet, at "pladsen foran scenen kogte", og at Suspekt "leverede en gedigen fest".

- Det er som om, vores koncerter overgår hinanden hele tiden. Endelig fik vi den fucking bøgescene klokken 22. Vi gjorde det, mand. Vi er slet ikke færdige. Vi er kun lige gået i gang, sagde Emil Simonsen lige efter koncerten.

Nu kunne det kun blive vildere. Suspekt var i fuld gang med at sætte sig tungt på titlen som Danmarks bedste liveband.

2014: Respektprisen

Bøgescenen var en milepæl, men året 2014 skete det, de selv beskriver som kulminationen på Suspekts DNA. De fik overrakt Respektprisen af de frivillige bag Grøn Koncert, der er drevet af Muskelsvindfonden.

Prisen betød meget for Suspekt, fordi de gør meget ud af at inkludere dem, der arbejder på de spillesteder og festivaler, de er booket til.

- Vi sovser os ligesom ind i det hele og er til stede. Hvis ikke vi skulle være til stede lige nu og her, hvornår skulle vi så være det? Måske er det væk i morgen, siger Emil Simonsen og fortsætter:

- Det kan godt være, at vi står deroppe og er hovednavn, men der er jo også en masse andre, der sørger for, at det fungerer. Folk der fikser internet, folk der bygger festivalen op og ned, og folk der laver burgere.

2015: Et L.A.-eventyr

I løbet af 2014 og 2015 var Rune, Andreas og Emil i Los Angeles ad flere omgange - typisk i to-tre måneder ad gangen.

Ejeren af det hus, de lejede, var blandt andet venner med Bob Dylan og fortalte dem, at sangeren flere gange havde siddet på husets terrasse og spillet guitar. En aften var han faldet i den lille swimmingpool. Suspekt-medlemmerne lægger ikke skjul på, at de også fik festet en del i huset. I en brandert besluttede de sig for at genskabe anekdoten, som du kan se ovenfor.

L.A.-eventyret betød, at de kom væk fra de danske rammer.

- Det gav os noget ny og frisk energi til gruppen. Der blev bare lavet fede numre, fordi vi var så meget sammen og var så meget i det, fortæller Emil Simonsen.

Et af de numre, de fik lavet og indspillet derovre, var 'Søndagsbarn' med Lukas Graham.

Den lå nummer et på hitlisterne og blev deres ultimative kommercielle gennembrud.

- Jeg kan huske, jeg kom ind på en tankstation og hørte, den blev spillet i radioen. Det havde vi ikke rigtigt prøvet før, siger Emil Simonsen.

2015: En drengedrøm går i opfyldelse

De tre bandmedlemmer har været faste festivalgængere, siden de blev gamle nok. På Roskilde Festival har de ligget i telt ude i Smatten og stået foran Orange Scene og drømt om at betræde den.

Tænk, hvis man kunne stå deroppe?

Den drengedrøm gik i opfyldelse. Suspekt rundede deres karrieres største milepæl, da de lukkede Orange Scene en varm sommeraften.

Koncerten blev megarost af anmeldere og fik blandt andet seks stjerner i Gaffa, fem i Soundvenue og fem i Politiken.

Og ved Danish Music Awards et par måneder siden vandt Suspekt fire ud af de seks nomineringer. Blandt andet prisen for 'Årets bedste livenavn'.

2015: Da Danmark blev Suspekt

Folkeligheden peakede efter Roskilde-koncerten. Og med DR-dokumentar-serien 'Da Danmark Blev Suspekt' var de pludselig også public service og kom helt ind i stuerne hos danskerne.

At de var blevet så tilgængelige mærkede de tydeligt til koncerterne, hvor der i højere og højere grad dukkede en god blanding af unge og gamle op. Høje, lave, kvinder og mænd fra alle samfundslag.

I dag har de nogle hardcore fans, som trofast følger dem rundt i landet. Og alle er velkomne til Suspekt-koncerter.

Det mantra har altid virket bedst for dem. På den måde er det sjovest, men også mest afslappende at være i.

- Når du først er lukket ind, er der ingen, der peger fingre ad dig. Her kan du bare fyre den af, siger Andreas Bai Duelund.

Ofte genkender de fansene blandt publikum. De bliver overvældede over eksempelvis at have set den samme fan til koncerter de seneste 15 år.

2017: Fylder Forum

På billedet har Rune, Emil og Andreas netop fået at vide, at deres Forum-koncert er udsolgt. Noget de næsten ikke havde troet var muligt.

I forbindelse med udgivelsen af '100 % Jesus' besluttede Suspekts booker sig for, at bandet skal indtage Forum og dermed sælge 10.000 billetter for at fylde salen.

De ville selvfølgelig gerne, men var oprigtigt i tvivl, om de kunne sælge så mange billetter.

Men der var ingen grund til nervøsitet. For flere måneder inden koncerten i Forum var de 10.000 billetter allerede udsolgt.

2018: Bruger deres stemme

Suspekt var børn af lønmodtagere fra en socialklasse domineret af offentligt ansatte. Runes forældre var begge pædagoger, Andreas' forældre arbejdede for kommunen, og Emils far var bogholder på Statens Museum for Kunst, og hans mor var pædagog og tæppevæver.

Derfor var de ikke i tvivl, da de blev spurgt, om de ville spille til OK18-demonstrationen på Blågårdsplads i foråret 2018.

- Vi har brug for den offentlige sektor, og derfor ville vi gerne støtte op om det, siger Emil Simonsen.

Når de kigger tyve år tilbage på de unge mænd i studiet på Gammel Kongevej, så var det nok ikke overenskomstforhandlinger, der fyldte mest hos dem. Dengang var fokus kun på en ting. Eller måske to ting: Fest og at lave en plade.

Dengang havde de uden tvivl stærke sociale værdier, men der var ikke det samme overskud, som der er i dag.

2020: Man må ikke blive forvænt

Suspekt er i øjeblikket pladeaktuelle med deres syvende album 'Sindssyge Ting', og i den forbindelse har de annonceret en arena-turné. 55.000 billetter skal sælges.

- Fuck mand, kan vi sælge alle dem?

Selvom Suspekt har eksisteret i mere end 20 år, mener de, at det er vigtigt ikke at blive for forvænte.

- Så kan man blive slemt skuffet, siger Andreas Bai Duelund.

De kan stadig have forfærdelige mareridt op til en turne eller koncert.

- Scenen tipper, så folk må kravle op ad den, og publikum forsvinder, siger Emil Simonsen.

Men når de er 10-15 minutter inde i deres show, og Andreas og Emil får øjenkontakt med hinanden, giver det hele mening.

- Den er her, tænker vi. Og fuuuuck, så eksploderer det bare. Det er det hele værd; al økonomi, dårlige drømme og hele lortet forsvinder bare, siger Emil Simonsen.

I dag: Afhængige af hinanden

Rune, Andreas og Emil betyder rigtig meget for hinanden. De er kammerater og kolleger.

- Jeg føler, jeg lærer Andreas og Emil endnu bedre at kende for hver plade, vi laver. Derfor har jeg også lyst til at blive ved med at lave musik med dem. Vi har altid haft hinanden at læne os op ad, fortæller Rune Rask, og Emil Simonsen fortsætter:

- Vi er afhængige af hinanden, men det er ikke noget, vi er bange for at være. Vi stoler på hinanden og har gået så mange ting igennem sammen. På godt og ondt. Så i dag ved vi lige præcis, hvor vi har hinanden, siger Emil Simonsen.

Gennem årene har de fået identificeret hinandens styrker og svagheder. De dyrker styrkerne og respekterer svaghederne.

For de tre Suspekt-medlemmer handler det om at værne om det, de over fire årtier har fået skabt.

Du kan se 'Suspekt - Sindssyge ting' på TV 2 PLAY.