Badehotellet

Fangede du den royale detalje i 'Badehotellet'? Fru Madsen med dronningesmykker

Smykkerne siger meget om de forskellige karakterer i 'Badehotellet'.  Mike Kollöffel

Har du lagt mærke til Therese Madsens nye smykker? De gjorde deres indtog i Danmark i 1940, men er stadigvæk moderne den dag i dag.

1940'erne har ramt Andersens Badehotel med alt, hvad det indebærer.

For hotellets gæster og resten af danskerne var det ensbetydende med nazister, mørklægningsgardiner, smørmærker og kørselsforbud.

Men der var også visse lyspunkter i Danmark i 1940.

For mange danskere var det en særdeles glædelig begivenhed, da Kronprins Frederik og hans hustru, Kronprinsesse Ingrid, fik deres første barn – lille prinsesse Margrethe - der kom til verden 16. april.

Margrethe og margueritsmykkerne

Prinsessens fødsel har også sat sit præg på Badehotellet. Mere præcist på en af hotellets gæster, Therese Madsen.

Grosserer Madsens hustru har nemlig anskaffet sig et par margueritøreringe og en margueritbroche, som hun bærer i syvende sæson af serien.

Fru Madsen har altid været glad for blomster. Derfor har hun fået lavet en margueritbroche og et par margueritøreringe til sig selv. Smykkerne kunne blandt andet købes hos juveleren Bernhard Hertz.

Det første margueritsmykke blev fremstillet hos en juveler i Stockholm i 1935. Den svenske konge forærede det til sin datter Kronprinsesse Ingrid i bryllupsgave til minde om hendes mor, Margaretha af Sverige.

Fakta om margueritsmykkerne

  • Den første margueritbroche blev fremstillet i 1935 af juveler Carlman i Stockholm.
  • Den blev foræret til kronprinsesse Ingrid i bryllupsgave til minde om hendes mor, kronprinsesse Margaretha af Sverige, der bar kælenavnet Daisy (marguerit på engelsk, red.). 
  • Dronning Margrethe blev opkaldt efter sin mormor og fik ligeledes kælenavnet Daisy. Hun ses ofte iført magueritsmykkerne, og bar sin moders margueritbroche til sit eget bryllup. 
  • Juvelerne Anton Michelsen, Volmer Bahner og Bernhard Hertz begyndte at fremstille margueritsmykkerne i 1940.

Smykker der viste, at man tilhørte det bedre borgerskab

Da hun og Kronprins Frederik fik deres datter og gav hende navnet Margrethe (opkaldt efter Ingrids mor), begyndte danske juvelerer at producere og sælge margueritsmykkerne til danskerne.

Og smykkerne blev lynhurtigt populære.

- Therese Madsen har selvfølgelig fået fremstillet sådan et sæt, siger Margrethe Rasmussen, der er chefkostumier på ’Badehotellet’ og står i spidsen for kostumerne til alle skuespillerne.

 Margueritsmykkerne var dengang håndmalet med ægte emalje, og de forgyldte margueritter var i 24 karat forgyldt sølv.

Hun har ventet i spænding på, at 'Badehotellet' skulle ramme 1940, fordi hun længe har villet iklæde Therese Madsen de populære blomstersmykker.

- De passer rigtig godt til hendes stil. Fru Madsen kan godt lide blomster. Nogen ville måske synes, hun kan lide det lidt for meget, men hendes stil er faktisk blevet lidt mere afdæmpet med årene, forklarer hun.

Fru Madsen iført en af sine mange blomstrede kjoler. Udover blomstrede kjoler har hun også altid været glad for at gå i tøj, der viser hendes former frem til stor glæde for Hr. Madsen, fortæller Margrethe Rasmussen.

Dengang skulle margueritsmykkerne specialfremstilles hos en juveler, men det havde Hr. og Fru. Madsen også råd til.

- De tilhører det bedre borgerskab, og det må godt kunne ses. Margueritten er kommet meget belejligt for Fru Madsen, da den er kongelig, og hun kunne få den lavet hos en respekteret juveler, forklarer Margrethe Rasmussen.

I sæson tre var Therese Madsens smykker genstand for stor ægteskabelig krise. Hr. Madsen havde nemlig pansat sin kones smykker, fordi han havde mistet hele familiens formue på en investering i amerikanske aktier.

Disse smykker går Alice Frigh og Helene Weyse med

Når de andre fruer på badehotellet ikke har anskaffet sig et par margueritsmykker, skyldes det, at det slet ikke er deres stil, forklarer chefkostumieren.

Alice Frigh bruger for eksempel stilrene sølvsmykker, som vi ofte ser hende bære.

Alice Frigh iført sølvsmykker på vej til Badehotellet.

Helene Weyse bruger derimod klassiske sølvsmykker fra Georg Jensen.

- De stammer fra dengang, hun var gift med Hr. Aurland. Han forærede hende disse smykker, og som man nok kan mærke, har hun stadig stor kærlighed til ham, og det understreges fint med smykkerne, fortæller Margrethe Rasmussen.

Helene Weyse gik fra sin mand, Hr. Aurland for at gifte sig med Hr. Weyse. Alligevel holder hun stadig meget af sin eksmand, som hun drager stor omsorg for. Og hun er altså også iført de smykker, han har foræret hende under deres ægteskab.

Margueritsmykkerne bliver ofte klassificeret som tidsløse, fordi de har fået comeback mange gange siden 1940.

I dag kan man købe både halskæder, brocher, øreringe og armbånd med de populære blomster, og mange forskellige danske smykkefirmaer fremstiller og forhandler dem.