En skat til Danmark

Hun afslog en bytur med The Beatles: Jeg var jo en pæn pige

Det ikoniske band gav to koncerter samme aften i København 4. juni 1964. Det blev de første og sidste koncerter, The Beatles gav i Danmark.

En sommeraften i 1964 var fire unge mænd netop færdige med at spille en koncert i K.B. Hallen.

Backstage drak de cola og pjattede lidt med hinanden. Bandets presseansvarlige holdt øje med, at de ikke lavede ballade. Inden længe ville den britiske ambassadør komme for at trykke hånd med det nye, store band fra Liverpool.

En ung, lyshåret kvinde i et elfenbensfarvet sæt cirkulerede rundt blandt de få mennesker, der eksklusivt havde fået adgang til backstagelokalet.

Bandet var The Beatles, og den unge kvinde var den 19-årige dansker Jette Gottrup.

Kort efter fik hun et tilbud, som de færreste ville afslå.

Men først mange år senere fandt hun ud af, at det kunne betragtes som et lille stykke danmarkshistorie.

Autograf på Nationalmuseet

Den aften fik Jette Gottrup en autograf af tre af bandmedlemmerne, samt af trommeslageren Jimmie Nicol. Han vikarierede for Ringo Starr, som var syg.

Autografen havde hun for nylig med til et ekspertpanel bestående af museumsinspektør Mette Byriel-Thygesen, museumschef Peter Henningsen og formidlingsinspektør Mette Boritz.

De sad nemlig klar til at tage imod bidrag til en kommende særudstilling om danskernes historie på Nationalmuseet. Det skete i forbindelse med programmet ’En skat til Danmark’.

Eksperterne var med det samme interesserede i det lille gullige stykke papir med navnene John, Paul, George og Jimmie på.

- Nogle helt almindelige fyre

Jette Gottrup var dengang 19 år gammel og forlovet med Niels Wenkens, som arrangerede Beatles-koncerterne i København.

Sammen med ham oplevede hun på tætteste hold, da The Beatles overtog Danmark for en dag.

Hun var med både før og efter deres to koncerter klokken 18 og 21.30 i K.B. Hallen.

Jette Gottrup beskriver stemningen til koncerterne som ’euforisk’.

Men på trods af de tusindvis af skrigende piger omkring hende, havde Jette Gottrup aldrig gættet, at The Beatles ville blive et af verdens mest legendariske bands. Og det tror hun heller ikke, bandet selv havde nogen anelse om.

- De var nogle helt almindelige fyre, der var slet ikke nogen stjernenykker, siger hun.

Men helt almindelige var de dog ikke. Dengang i 1964 var The Beatles allerede et kæmpestort boyband med hits som ’She loves you’ og ’I want to hold your hand’.

Først senere begyndte de at eksperimentere med deres musik, hvilket gav dem den ikonstatus, de har i dag, fortæller radiovært og musikekspert Henrik Milling.

- De definerede jo hele populærmusikken og blev et globalt fænomen, siger han.

Smørrebrød med John Lennon

Efter den sidste koncert kørte Jette Gottrup og de andre fra backstagelokalet med bandet tilbage til hotellet, hvor der blev serveret natmad.

Foran hende sad John Lennon og Paul McCartney og spiste rejemadder.

Efter måltidet foreslog Jettes forlovede, at de alle tog videre i byen på den frække københavnske Kakadu Bar. Men der ville Jette ikke hen, for det var ikke noget for pæne piger som hende selv, siger hun.

Derfor sagde hun pænt farvel til The Beatles og tog hjem.

Hun havde netop fjernet sin makeup og var klar til at gå i seng, da telefonen ringede. Det var bandets pressechef. De ville hellere hen på den bar, Jette Gottrup havde foreslået.

Men Jette takkede nej og forklarede, at hun skulle op på arbejde.

- Det svarer til, at Armstrong spørger, om man vil med en tur ud i rummet. Beatles er jo det største af det største, siger Henrik Milling, der mener, at det var en unik chance, hun gik glip af.

Men for Jette Gottrup var det ikke noget særligt.

- Det er svært at forstå i dag, men det her var jo bare fire fyre, som var musikere. Det var ikke noget, jeg faldt på rumpetten over, siger hun.

Fortryder ikke at hun sagde nej

På den ene side har hun aldrig fortrudt den beslutning. Dengang var situationen jo en anden end i dag, påpeger hun.

På den anden side er hun ikke i tvivl om, hvad hun ville gøre, hvis Paul McCartney kom og spurgte hende i dag.

- Så ville jeg selvfølgelig sige ja, siger Jette Gottrup.

Autografen imponerede Nationalmuseets tre eksperter. De mente, at den symboliserede idoldyrkelse og fankultur fra den tid, og de valgte derfor at tage autografen med i særudstillingen om danskernes historie.

Du kan se ’En skat til Danmark’ på TV 2 mandag klokken 20.55 eller på TV 2 PLAY.