Oscar

'Parasite' skriver historie: - En gamechanger, siger filmekspert

Filmen hev fire statuetter hjem under det store Oscar-show.

Oscar-akademiet har fældet dom: Årets bedste film er 'Parasite'.

Den sydkoreanske film vandt mandag morgen dansk tid den prestigefulde hovedpris ved årets Oscar-uddeling - og dermed skriver den filmhistorie.

Det er nemlig den første film nogensinde, der ikke er på engelsk, som vinder hovedprisen.

- Vi havde aldrig forestillet os, at dette ville ske, sagde filmproducenten Kwak Sin Ae, da hun modtog prisen.

Hun var på scenen sammen med filmens instruktør Bong Joon Ho og filmens hovedpersoner, som alle blev mødt af øredøvende klapsalver fra publikum i Dolby Theatre i Los Angeles.

Filmen vinder foran de øvrige nominerede, som var 'The Irishman', 'Marriage Story', 'Little Women', 'Joker', 'Jojo Rabbit', 'Once Upon a Time... in Hollywood' og 'Ford v Ferrari'.

En stor del af holdet bag 'Parasite' var på scenen.

Stor aften for 'Parasite'

Valget af 'Parasite' som vinder, markerer en helt ny æra for Oscar-akademiet, mener 'Go' morgen Danmarks' filmanmelder Ann Lind Andersen.

- Det er historisk. Det er en gamechanger, at den går hen og vinder 'Bedste film', siger hun.

Traditionelt har Oscar-showets hovedpris været forbeholdt amerikanske eller britiske film. Akademiet, som bestemmer vinderne, er i det hele taget kendt for at tage konservative valg. 'Parasite', som handler om en fattig koreansk familie, der ved at lyve og bedrage infiltrerer en overklassefamilies liv, passer langt fra ind i den beskrivelse.

Det understreges også af det faktum, at det også er første gang, at en sydkoreansk film overhovedet er nomineret til en af de guldfarvede statuetter.

Fra højre er det skuespiller Song Kang-ho (familiefar i filmen), Cho Yeo-jeong (datteren),  instruktøren Bong Joon-ho, Lee Jung-eun (moren), Choi Woo-shik (søn), og Lee Sun-kyun (familiefar i den velhavende familie).
Instruktør Bong Joon-ho fortalte i takketalen til sin anden pris, at han ikke regnede med at rejse sig mere op i løbet af showet. Sådan blev det ikke - to gange mere blev han kaldt på scenen.

Udover statuetten for 'Bedste film', går instruktøren Bong Joon Ho også hjem med prisen for 'Bedste instruktør'. Her var sydkoreaneren i kategori med store prominente Hollywood-navne som Martin Scorsese, der var nomineret for 'The Irishman' og Quentin Tarantino, der var med for 'Once Upon a Time... in Hollywood'.

Prisen er kun gået til en ikke-engelsksproget film én enkelt gang før - det skete i 2018, da mexicanske Alfonso Cuarón vandt for sit arbejde med filmen 'Roma'.

'Parasite' vandt desuden 'Bedste Internationale Film' og 'Bedste Originale Manuskript'.

Det var med stor ydmyghed, at instruktøren tog imod prisen og holdt sin takketale.

– Jeg ville ønske, at jeg kunne dele prisen i fem og dele den med jer andre, sagde Bong Joon-ho.

Sundt for repræsentationen

På det sociale medie Twitter trender både hashtagget #Oscars og #Parasite mandag morgen. Flere personer fra filmindustrien med sydkoreansk baggrund fremhæver, hvor positivt det er, at en udenlandsk film har vundet.

- Tillykke 'Parasite'. Jeg er så stolt af at være koreaner, skriver den amerikanske skuespiller Sandra Oh, hvis forældre kommer fra Sydkorea.

- Sprog er et udtryk for identitet. Undertekster deler eller diskvalificerer ikke - de er veje til utrolige historier, du ellers kunne risikere aldrig at høre, skriver den amerikanske filmskaber og internetpersonlighed Eugene Lee Yang, som glæder sig over, at koreansk film udbredes uden for Asien.

Det samme lyder fra skuespilleren Simu Liu fra Canada:

- En stor sejr for asiatisk repræsentation, men jeg er også blevet virkelig bange for kældre nu, skriver han med henvisning til en del af filmens plot.

Se eller gense hele Oscar-showet på TV 2 PLAY.