Oscar

Fangede du denne detalje på den røde løber? Stjerne kom med ny stikpille til branchen

Vi går glip af mange perspektiver, når de kvindelige instruktører ikke kommer til roret, mener dansk filminstruktør.

Én bestemt beklædningsgenstand løb med stor opmærksomhed på den røde løber før gårsdagens traditionsrige Oscar-show.

Ikke fordi den var farverig eller fyldt med dyrebare ædelsten, men fordi den sendte en stikpille afsted til hele filmbranchen og Oscar-akademiet.

Over sin sorte Dior-kjole bar skuespiller Natalie Portman nemlig en kappe, hvor der med sirlig guldskrift var broderet efternavnene på de kvindelige instruktører, der ifølge hende var blevet snydt for en Oscar-nominering.

- På min egen stille måde ville jeg vise min anerkendelse til de kvinder, der ikke er blevet anerkendt for deres utrolige arbejde i år, sagde Natalie Portman til magasinet Time på den røde løber.

Blandt navnene var Greta Gerwig (‘Little women’), Lorene Scafaria (‘Hustlers’) og Lulu Wang (‘The farewell’).

Den eneste kvinde, der har vundet en Oscar i kategorien ’Bedste instruktør’, er Kathryn Bigelow. I 2009 fik hun prisen for filmen ’The hurt locker’.

En tilbagevendende udfordring

Ved årets show var det da også 87. gang ud af 92 mulige, at der ikke var nogen kvindelige navne at finde blandt de nominerede i kategorien.

Derfor er Natalie Portmans stille protest vigtig, mener instruktør Christina Rosendahl, der kalder kappen for "et fantastisk statement".

Kjolen, som Natalie Portman bar til Oscar-uddelingen i 2020, var en kreation fra Dior.

Ifølge instruktøren bag blandt andet 'Idealisten' og 'Vores mand i Amerika' ligger problemet dog ikke i, at der ikke var nogen kvinder blandt de nominerede i år. Udfordringen er, at det ikke har set anderledes ud de andre år.

- Det gør ikke noget, at det er skævt, hvis bare pendulet også svinger den anden vej, siger hun i 'Go' aften Live'.

- Det vigtige er, at vi kan tale med hinanden om, hvad vi går glip af, når vi ikke har de forskellige perspektiver. De bedste film får vi, når vi har forskellige sider repræsenteret, og her er køn en stor ting, siger hun.

Afstemning

Synes du, der bør være mere fokus på ligestilling i filmbranchen?

Blandt de film, der i 2018 fik støtte fra Det Danske Filminstitut, havde 30 procent en kvindelig instruktør.

globalt plan viser en ny undersøgelse, at kvinder står bag omkring 10 procent af de 100 mest indbringende film i 2019. Det er mere end en fordobling i forhold til de foregående år.

Perspektiv

Stikpille under Oscar-præsentation

Det er ikke første gang, at den polsk-israelsk-amerikanske skuespiller Natalie Portman har gjort opmærksom på skævvridningen mellem mandlige og kvindelige instruktører i Oscar-sammenhæng.

Da hun i 2018 skulle præsentere de nominerede i kategorien 'Bedste instruktør', benyttede hun lejligheden til at sætte fokus på, at der ikke var en eneste kvinde på listen.

- Her har vi de udelukkende mandlige nominerede, lød det dengang fra scenen.

Stikpillen fik en blandet modtagelse på de sociale medier, hvor nogen kritiserede, at kommentaren tog opmærksomheden fra de nominerede, mens andre hyldede opråbet.