Oscar

Dansk film kan lære af Oscar-vinder

Valget af 'Parasite' som vinder markerer en helt ny æra, siger filmredaktør.

Mange filmfolks øjne vil være rettet mod Sydkorea, efter filmen 'Parasite' vandt prisen for 'Bedste film' ved nattens Oscar-show.

Det er godt nyt for den sydkoreanske filmbranche.

Og det er også godt nyt for dansk film.

Valget af 'Parasite' viser nemlig, at det er muligt for en ikke-engelsksproget film at blive tildelt den største Oscar-pris. Det er første gang i showets historie, at det sker.

Og det kan betyde, at man i Danmark vil sætte endnu flere kræfter ind på at vinde den prestigefulde hæder.

- 'Parasites' succes viser, at man kan tænke stort - og måske skal man være endnu mere ambitiøs i arbejdet med at markedsføre en film til akademiets medlemmer og positionere den som årets internationale must see, siger Christopher Seidelin, indkøber hos Nordisk Film.

'Parasites' succes viser, at man kan tænke stort

Christopher Seidelin, indkøber hos Nordisk Film

- Der produceres cirka 8000 biograffilm om året, så det er et meget lille nåleøje at komme igennem til Oscars, og det kræver, at man kan fange akademiets opmærksomhed, siger han.

Underholdende og kunstnerisk

Jacob Ludvigsen, der er filmredaktør på Soundvenue, vurderer også, at Oscar-statuetten til 'Parasite' kan have betydning for dansk film.

Han mener, at man med fordel kan se mod Sydkorea, og hvordan 'Parasite'-instruktør Bong Joon Ho har lavet sin Oscar-vindende film.

- Det er en fuldstændig blændende film, og den viser, hvordan man kan kombinere kunstneriske ambitioner med underholdning. I Danmark laver vi nogle gange film, der ikke appellerer så bredt, men det gør sydkoreanske 'Parasite', selv om det også er en kunstnerisk film, siger Jacob Ludvigsen.

Akademiet har ændret sig

Valget af 'Parasite' som vinder markerer også en helt ny æra for Oscar-akademiet, der potentielt kan komme Danmark til gode, mener Jacob Ludvigsen.

Han peger på, at årsagen til den ”nye æra” er, at Oscar-akademiet - dem, der vælger vinderne - er blevet mere moderne og åbne.

- Akademiet er ved at blive forandret og har fået en masse nye medlemmer, særligt kvinder, etniske minoriteter og en hel del europæere. Det har formentlig haft betydning for, hvem der er blevet nomineret til en Oscar, og hvem der er endt med at vinde, forklarer Jacob Ludwigsen.

Der har de seneste år været en stærk stigning i antallet af yngre og ikke-amerikanske medlemmer, som nu tæller op mod 9000, hvilket har medvirket til at bane vejen for 'Parasites' succes.

Fornyelsen er sket, fordi Oscars ad flere omgange er blevet kritiseret for at være ”hvidt”, og i 2015 resulterede det i hashtagget #OscarsSoWhite, som blev en sand Twitter-storm med flere farvede skuespillere, der opfordrede til boykot af Oscar-uddelingen.

Det er altså en del af forklaringen på den historiske sejr til 'Parasite'.

Jacob Ludvigsen understreger dog også, at filmen er "et særsyn, utroligt underholdende og en anmelderdarling".