GO'

Eksperiment om kroppen: Jeg blev overrasket over, at folk var så ærlige

Vi har urealistiske forventninger til, hvordan kroppen skal se ud, siger ekspert.

Hvordan vil du beskrive din krop? Tynd? Tyk? Smuk? Bleg?

Og tror du, at andre mennesker beskriver din krop på samme måde som dig?

I et eksperiment i 'Go’ aften LIVE' er en række fremmede og helt forskellige danskere blevet bedt om at beskrive sig selv og hinanden.

Formålet med eksperimentet er at vise, hvor forkert vi opfatter vores egen krop – at andres opfattelse slet ikke stemmer overens med vores egen.

19-årige Caroline Mathilde Gade Sloth er en af deltagerne i eksperimentet. Hun beskriver blandt andet sig selv som "usikker".

- Jeg er ked af, at jeg tænker sådan om mig selv - at det er sådan, jeg umiddelbart har det, siger hun.

Bag på et foto af Caroline har de andre deltagere skrevet ord, som de mener beskriver hende. Og de er meget forskellige fra hendes egne.

Caroline Mathilde Gade Sloth

Caroline Mathilde Gade Sloth

Carolines beskrivelse af sig selv: Jeg er usikker på mig selv om min krop. Jeg har det ikke godt med mig selv i det hele taget. Jeg synes ikke, jeg er grim eller forkert, men jeg føler heller ikke, jeg ser mig selv.

Andres beskrivelse af Caroline: Glad, smuk, virkelig køn, spændende og mystisk, pæne ben, feminin, naturlig smuk, flot og ser sød ud.

Christian Madsen

Christian Madsen

Christians beskrivelse af sig selv: Jeg er tynd, har en akavet kropsholdning, stor næse, mørkt krøller hår, brune øjne, store fødder, smalle skuldre.

Andres beskrivelse af Christian: Pæn, høj, flot brunt hår, selvsikker og glad og tilfreds. Sød og ordentlig, høj og lidt trist, vinklen yder dig ikke retfærdighed.

Krista Ruby

Krista Ruby

Kristas beskrivelse af sig selv: Jeg er ældre, overvægtig, uheldigt klædt. Jeg nyder varmen, vejret, jeg bærer mine yndlings shorts. Jeg er på en dejlig ferie.

Andres beskrivelse af Krista: Smuk, korthåret, flot ansigt, dejligt kropsholdning, flot frisure, ser livsglad ud, ser ud til at trives i naturen, frisk og livsglad, sommerlig.

Christoffer Columbus Wadil

Christoffer Columbus Wadil

Christoffers beskrivelse af sig selv: Jeg er høj og tynd, bleg, spinkel, blond, store ører, markeret ansigt, flotte grønne øjne.

Andres beskrivelse af Christoffer: Du er høj, fin, kønt ansigt, flot fyr, men virker usikker i situationen, du er din egen, unik, nysgerrig, ville gerne lære dig bedre at kende.

Lea Erantis Fuglsang

Lea Erantis Fuglsang

Leas beskrivelse af sig selv: Lille, smuk, langhåret, pæn, glad, lille næse, brunt hår.

Andres beskrivelse af Lea: Flot langt hår, yndig, flot markeret ansigt, ung og smuk, meget smukt hår, smuk og yndig.

Hanne Løvendahl

Hanne Løvendahl

Hannes beskrivelse af sig selv: Jeg er ret høj, vel som man nu bliver i min alder - lidt løs i det, jeg har det fint med det og har et godt liv med en masse spændende udfordringer, jeg elsker blåt.

Andres beskrivelse af Hanne: Smuk, virker selvsikker, flot hår, trist, fantastisk frisure, rar og venlig at se på, kærlig, ser lidt trist eller genert ud.

Morten Schultz Iversen

Morten Schultz Iversen

Mortens beskrivelse af sig selv: Jeg ser maskulin ud, jeg ser fit ud, har kæmpet for at se sådan ud, jeg er meget komfortabel i egen krop, jeg udtrykker mig på den måde, at man skal elske sig selv – ingen er dig, jeg accepterer mig selv, jeg er ligeglad med, hvad andre tænker.

Andres beskrivelse af Morten: Du er pæn, virker glad, flot krop, du er lækker, flot og muskuløs, huslig, sexy, du har ikke noget tøj på.

Perfekte idealer

Ifølge Bente Schwartz, cand.mag. i psykologi, er der en god forklaring på, hvorfor flere af deltagerne i eksperimentet er selvkritiske.

- Det samfund, vi har i øjeblikket, er præget af en perfekthedskultur. Vi skal være perfekte studerende, arbejdstagere, forældre, venner, kærester og have den perfekte krop, siger hun.

- Samtidig spejler vi os i en retoucheret virkelighed på de sociale medier, og derfor er det umuligt at leve op til forventningerne, forklarer Bente Schwartz, der mener, at vi ikke ser nok ”naturlige kroppe med hængebryster og flade numser”.

En god 'reminder'

Da Caroline Mathilde Gade Sloth sagde ja til at deltage i eksperimentet, anede hun ikke, hvilket slags eksperiment, hun skulle være med i. Om det handlede om kærlighed, kroppen eller noget tredje.

Det var først, da hun trådte ind i en sal med de andre deltagere, at hun fandt ud af, hvad det gik ud på.

- Det var grænseoverskridende at skulle forholde sig til sig selv - en ting er, hvad man har oppe i hovedet, noget andet er at skrive det ned - at andre kommer til at skulle læse det, siger hun og fortsætter:

- Jeg blev overrasket over, at folk var så ærlige. Det er selvfølgelig ikke rart, at andre har det skidt med sig selv, men det var fint at opleve, at en fyr også har det sådan, og at det ikke kun er piger og kvinder, der har det svært med, hvordan de ser ud, siger Caroline Mathilde Gade Sloth.

Se hele reaktionen på eksperimentet i 'Go' aften LIVE' på TV 2 PLAY