Underholdning

Lille pris kan afsløre den store vinder til Oscar-showet

Instruktøren på storfavoritten '1917', Sam Mendes, til premiere i Hollywood i december. Ritzau Scanpix

Vinder favoritten '1917' en mindre teknisk pris, kan det være et tegn på, at den også løber med en af de helt store, mener ekspert.

Når der snart bliver blændet op for årets højdepunkt for filmentusiaster verden over, er der ingen grund til kun at vente på afsløringen af de store og mere prestigefyldte priser.

Allerede tidligt på aftenen kan du nemlig få et hint om, hvem aftenens helt store vinder bliver, fortæller Soundvenues Oscar-ekspert, Mads Kjær Larsen.

- Oscar-kendere holder særligt øje med nogle af de mindre priser først på aftenen, for hvis en film vinder allerede her, begynder det at lugte af et sweep, hvor den ender med også at tage de store, siger han til TV 2.

Oscar-aftenens favoritter til de store priser er det sydkoreanske drama 'Parasite' og filmen om Første Verdenskrig '1917'. Men eksperten peger især på den sidste som en oplagt vinder af 'bedste film', da den har alt det, Oscar-medlemmerne plejer at kunne lide. En krigsfilm med en simpel historie.

Her er "nøgleprisen"

Ifølge Mads Kjær Larsen er der hvert år det, han kalder en "nøglepris" blandt de mindre priser, der bliver uddelt først på aftenen. Og vinder favoritten den, er den så godt som vinder af 'bedste film' og flere andre, lyder det.

Det kan blandt andet være tekniske priser som ’bedste lydredigering’ og 'bedste visuelle effekter’, men dette års nøglepris kommer i form af 'bedste produktionsdesign', mener eksperten.

- Hvis '1917' vinder den, tror jeg også, den vinder bedste film, siger han.

For selvom man skulle tro, at priserne ville fordele sig rundt på flere film, alt efter hvilke styrker den enkelte har, er det ikke altid sådan, det foregår.

- Det er prominente mennesker, der er med i akademiet, og jeg tror ikke, de bruger lang tid på at overveje, hvilken film der har bedst lyd eller bedste produktionsdesign. Så det er ikke nødvendigvis afgørende for, hvem der løber med prisen, siger Oscar-eksperten.

Han mener i stedet, at medlemmerne stemmer ud fra den film, de overordnet bedst kan lide. For det er de færreste, der vil stemme på en film til 'bedste produktionsdesign', hvis de ellers ikke kan lide den, lyder det.

I år er en undtagelse

Det er dog ikke hvert år, at det er 'bedste produktionsdesign', der udgør nøgleprisen, mener eksperten. Den kan derimod ændre sig fra år til år, alt efter hvilke film der er nominerede.

Normalt ligger fokus på den mindre prestigefyldte pris 'bedste klipning', men da filmen '1917' er optaget på en måde, hvor det ligner ét langt klip, er den derfor slet ikke nomineret til prisen.

- Reglen plejer at være: Er du ikke nomineret til den, så kommer du ikke langt. Men regler er til for at blive brudt, og jeg tror, at i år er en undtagelse, siger Mads Kjær Larsen.

Vinder '1917' ikke den pris, som eksperten kalder nøgleprisen, kan det i stedet være priser som 'bedste manuskript' og 'bedste klipning', der kan vise, om den anden favorit, 'Parasite', har styrken til at gå hele vejen.

Uddelingen af Oscar-statuetterne 2020 finder sted 9. februar i Dolby Theatre i Hollywood.

Følg aftenen på TV 2 eller TV 2 PLAY fra klokken 23.20 søndag.