Oscar

Har du styr på det? 11 ting, der er værd at vide om årets Oscar-show

Anthony Hopkins, Yeo-jeong Jo, Scarlett Johansson og Tom Hanks er alle med i film, der er i spil til statuetter ved søndagens Oscar-show. Scanpix, Camera Film

En dansker på scenen, et kærestepar, der konkurrerer mod hinanden, og chancen for en hel del rekorder - se 11 overraskende facts om årets Oscar-show.

På søndag er det Oscar-aften, men der er længe længe til...

Så mens vi venter på Hollywoods største fejring af sig selv, er det nærliggende at blive lidt klogere på, hvad den 92. omgang Oscars er for en størrelse. Så er der også noget paratviden at blære sig med, når showet løber af stablen.

I år bliver showet afholdt i Dolby Theater i Los Angeles og tv-transmitteret til 225 lande.

Her kan man følge kampen om statuetterne, hvor Joaquin Phoenix' 'Joker', sydkoreanske 'Parasite', Martin Scorseses gangsterepos 'The Irishman' og krigsfilmen '1917' leder feltet af nominerede.

Tidligste nogensinde

Hvorimod de sidste ti års Oscar-uddelinger har ligget sidst i februar, vil søndagens show falde først på måneden. Det er det tidligste nogensinde.

Ændringen er en del af en række tiltag, der skal vende de seneste års faldende seertal.

Arrangørerne har besluttet at holde fast i en værtsløs model ligesom sidste år, hvor den ellers planlagte vært, Kevin Hart, blev droppet i sidste øjeblik på grund af beskyldninger om homofobi. Men i år er fraværet af en vært altså helt med vilje.

De 11 punkter i listen herunder giver mulighed for at blive den, der har mest af den - mere eller mindre - vigtige viden om Oscar-showet 2020.

11 sjove fakta om årets Oscar-nomineringer

 1. Scarlett Johansson bliver del af lille klub

  Scarlett Johansson i filmen 'Jojo rabbit'.

  Den amerikanske skuespillerinde Scarlett Johansson er i år både nomineret til 'bedste kvindelige hovedrolle' for sin rolle i filmen 'Marriage Story' og 'bedste kvindelige birolle' for sin præstation i den kontroversielle Anden Verdenskrig-film 'Jojo rabbit'. 

  Dermed skriver hun sig ind i en lille klub af skuespillere, der har været nomineret i begge kategorier det samme år. Udover hende har kun 11 andre formået at skrive sig ind i den eksklusive klub. 

 2. 15 år siden 'bedste film' og 'bedste hovedrolle' har fulgtes ad

  Det er sjældent, at vinderen af 'årets hovedrolle' rent faktisk spiller med i den film, der løber med titlen som 'bedste film'. 

  Sidste gang, det skete, er hele 15 år siden. Dengang var det amerikanske Hilary Swank, der løb med prisen for sin hovedrolle i 'Million dollar baby', der også hev titlen hjem som 'årets film'. 

 3. 'Parasite' har allerede slået en rekord - og kan slå endnu én, hvis den vinder

  Filmen er den første sydkoreanske, der er blevet nomineret til en 'bedste film'-Oscar, og kun den sjette i historien, der er nomineret til både 'bedste udenlandske film' og 'bedste film'.

  Tidligere har blandt andet 'Roma', 'Amour' og 'Tiger på spring, drage i skjul' været dobbeltnomineret. 

  Hvis 'Parasite' vinder prisen for bedste film, vil det være den første film, der ikke er på engelsk, der gør det.

 4. Netflix har fordoblet sine vinderchancer for bedste film

  Sidste år satsede Netflix alt på filmen 'Roma', der var nomineret til 'årets film', men den statuette gik i stedet til 'Green Book'. Men i år er streamingtjenestens chancer fordoblet, da både 'The Irishman' og 'Marriage Story' er nomineret til årets største pris. 

  Generelt er der mange flere Netflixproduktioner blandt 2020s nominerede, blandt andet 'The Two Popes', 'Dolemite Is My Name' og 'The Laundromat'. 

 5. Gennemsnitsalderen for de nominerede mandlige biroller: 71

  Det er noget ældre, end gennemsnitsalderen på de tidligere vindere, som er 49.

  Årets yngste birollenominerede mand er 56-årige Brad Pitt, den næstyngste er Tom Hanks, 63, efterfulgt af Joe Pesci, 76, Al Pacino, 79 og Sir Anthony Hopkins på 82. 

 6. Maria Lucia skal optræde til årets show

  Der vil være et dansk bidrag ved årets show, for den danske skuespiller og sangerinde Maria Lucia optræder med sangen 'Into The Unknown' fra 'Frost 2', hvor hun lægger stemme til den danske version af Elsa. 

  Maria Lucia kommer til at synge sammen med andre af dem, der lægger stemme til Elsa - blandt andet fra Spanien, Polen, Japan og Tyskland.

 7. Kun en enkelt rolle i 'bedste skuespiller'-feltet er baseret på en virkelig person

  Og det er walisiske Jonathan Pryce, der spiller Pave Frans i filmen 'The Two Popes'.

  I 'bedste kvindelige hovedrolle'-kategorien er der mere virkelighed at hente - her er både Judy Garland, en antislaveriaktivist og en nyhedsvært som inspiration til filmrollerne.

 8. Par dyster om hovedprisen

  Instruktørerne Greta Gerwig og Noah Baumbach har været et par siden 2011 og har et barn sammen - men nu er de også Oscar-konkurrenter i kategorien for 'bedste film'.

  Baumbach har instrueret 'Marriage Story', mens Gerwig er kvinden bag 'Little Women'. 

 9. 'Toy Story 4' kan udbygge sin egen rekord

  Prisen for 'bedste animerede film' blev første gang uddelt i 2001, og siden da har kun én fortsættelse vundet - 'Toy Story 3'. 

  Vinder fireren i filmserien om det talende legetøj, vil det derfor være en udvidelse af dens egen rekord. 

 10. Vinder Sam Mendes 'bedste instruktør', vil det være rekord

  Rekorden vil være længst tid mellem to 'bedste instruktør'-statuetter. Han vandt første gang i 1999 for 'American Beauty' og er i år nomineret for krigsdramaet '1917'. 

  Indtil nu er det Billy Wilder, der holder rekorden på 15 år mellem to gyldne priser. 

 11. Sangskriveren Dianne Warren er nomineret for 11. gang

  -

  ... uden at have vundet noget.

  I år er det sangen 'I'm standing with you' fra filmen 'Breakthrough', der er nomineret. De 11 frugtesløse nomineringer gør hende til den kvinde, der har været nomineret flest gange til en Oscar uden at vinde. 

Kilde: BBC