Dansk fotograf vil vise livet under havet, som man aldrig har set det før

Det er et kapløb mod tiden, når man skal fotografere fisk under vandet, da de hurtigt mister farven, fortæller fotografen.

Normalt forbinder vi farverige fisk med sydlige himmelstrøg og snorkelture i krystalblåt vand. Men man behøver ikke tage så langt væk for at finde eksotisk liv under vandets overflade.

Det vil fotografen Søren Skarby gerne vise med en ny udstilling, hvor han kommer helt tæt på nogle af de danske fiskearter.

Han synes, det er et vigtigt skridt i retning mod at give folk et større kendskab til, hvad der findes under den danske havoverflade.

Søren Skarby håber dermed at få folk til at passe bedre på det, fortæller han i 'Go morgen Danmark'.

- Vi ved alle sammen, at der foregår ting over vandoverfladen, der ikke er, som det burde. Det er vi dog begyndt at forstå, at vi skal passe på. Men det under vandoverfladen ser vi ikke, og jeg tror, man vil passe bedre på det, hvis man kender det, siger han.

Men det har ikke været uden udfordringer at forevige i alt 25 forskellige fiskearter.

Babyolie og makeuppensel

Mange af fiskene udtørrer, og farven forsvinder, hvis de kommer op af vandet og får ilt. Og Søren Skarby var nødt til at få hjælp af en konservator, der fungerede som en slags makeupartist.

Han rettede blandt andet finner og stod klar med en makeuppensel med babyolie på.

- Torsken er slem. Når den får ilt, går der tre til fire minutter, så er den blevet mørkere, og efter en time er den næsten helt sort. Så den fik babyolie, så den havde noget til at holde ilten ude, og vi kunne arbejde med den, siger fotografen.

Trods babyolie foregik fotograferingen stadig under tidspres.

Afhængig af arten går der omkring en time, før fiskens øje bliver hvidt.

- Det er ikke helt nemt. Jeg har ikke hørt, om der er nogen, der har gjort det. Vi måtte opfinde ting, for at det kunne lade sig gøre, siger han.

Har taget over 100 billeder af hver fisk

For at få det skarpest mulige billede har han fotograferet hver fisk mellem 120-270 gange for til sidst at sammensætte dem til et ultraskarpt billede og komme helt tæt på.

- Der sker noget, når ting kommer op i størrelse - den der wow-effekt betyder noget, siger Søren Skarby.

For at det overhovedet kunne lade sig gøre at tage billeder af en normalt sprællende fisk, har de fået en overdosis af et bedøvende middel og har derfor ikke mærket noget.

Efter de så har ligget model, er de store af dem kommet i fryseren. På den måde kan de findes frem og blive brugt til undervisning af børn i folkeskolen, fortæller fotografen.

Billederne kan ses hos Naturama i Svendborg frem til 30. december og på Fjord og Bælt i Kerteminde til 22. marts