Underholdning

Ny emoji har ikke bare én betydning

Den nye emoji betyder både "tag det roligt" og bruges, når man vil skælde ud.

For nylig blev samlingen af emojis udvidet, og særligt en ny figur har fået opmærksomhed. Der er nemlig uenighed om, hvad den repræsenterer.

Nogle mener, at den leder tankerne hen på en vred italiener med store armbevægelser. For andre giver den associationer til én, der forsøger at forklare noget. En tredje vil måske forbinde det med at stryge salt over mad.

Og det er ikke underligt, at emojien bliver fortolket forskelligt, sige ekspert i kropssprog Pernille Slot.

- Alt afhængig af hvor i verden du befinder dig, vil der være forskellige fortolkninger.

- Håndtegn er generelt kulturelt bestemt. Hvis du er født i Sydamerika, så vil du have et helt andet syn på håndtegn, end hvis du er fra Danmark eller Korea, forklarer hun.

"Hvad fanden har du gang i"

Hensigten med den nye emoji er at repræsentere italienernes måde at spørge: ”Hvad vil du have?”, skriver skaberne bag den animerede hånd.

Den fortolkning nikker Pernille Slot også genkendende til.

Hun henviser til – i tråd med skaberne – at det er et klassisk italiensk håndtegn.

- Hvis man laver tegnet med sin ene hånd og vipper hånden lidt frem og tilbage, så betyder det noget i retning af "det forstår jeg ikke" eller "det er for langt ude", forklarer kropssprogseksperten.

- Og laver man håndtegnet med begge hænder, er udtrykket endnu hårdere og betyder "hvad fanden har du gang i" eller "det giver slet ikke nogen mening, det her", siger Pernille Slot.

Betydning i Nigeria, Indien og Mellemøsten

Men det stopper ikke her. På Twitter har flere nemlig givet deres bud på, hvad håndtegnet repræsenterer i deres hjemland.

Ifølge Kim Zetter har håndtegnet et utal af betydninger i Israel. På Twitter skriver hun:

- I Israel bliver tegnet generelt brugt, når man er irriteret eller sur på nogen. Det kan også betyde "vent lidt", "et øjeblik" eller endda "WTF" (what the fuck, red.).

I Indien kan det være en måde at spørge på, om nogen er sulten.

Og i den arabiske verden har tegnet både et navn, shway shway, og flere betydninger. Det kan være en håndbevægelse, en mor bruger over for sit barn som en trussel: ”Bare vent til vi kommer hjem”.

Det kan også betyde "vær tålmodig" eller "tag det roligt", skriver Emile Hokayem, der er mellemøstanalytiker, på Twitter.

Andre emojis med forskellige betydninger

Det er ikke første gang, en emoji er blevet brugt forskelligt rundt om i verden.

Tegnet, hvor man danner en cirkel med tommelfinger og ringfinger, betyder "røvhul" i Mellemøsten. I Danmark vil de fleste formentlig bruge det, når noget er rigtig godt. Og dykkere bruger det for at vise, at alt er ok, forklarer Pernille Slot.

- Japanere bruger også thumps up anderledes end herhjemme. I Japan betyder det nemlig "søger mandligt selskab", siger Pernille Slot.

Den nye emoji bliver frigivet til efteråret.