Casper og Frank fanget i løgn: - Når du lyver, falder alt fra hinanden
Det er særligt de mest desperate og tåkrummende løgnere, mændene bag Klovn elsker at svælge i og bliver inspireret af.
Casper Christensen og Frank Hvam har en tradition. Hver gang, den ene ser nogen lyve på tv, så ringer han til den anden. De skal nødig gå glip af en rigtig god løgn.
– Tænd for fjernsynet! siger Frank Hvam.
– Der er nogen, der lyver! Se lige! siger Casper Christensen. De råber i kor:
– Neeej, hvor er han dårlig!
De to komikere dyrker – og nyder – at se andre lyve. Det er næsten en sadistisk glæde, men der er flere grunde til, hvorfor det er så tilfredsstillende og sjovt at se folk lyve så vandet driver og blive afsløret i det.
Starter som en gimmick
Først og fremmest bruger Frank Hvam og Casper Christensen alle de ødelæggende løgne som inspiration, for at lyve er et centralt element i duoens komik.
Særligt i Klovn, hvor Franks rygradsløse antihelt tit dækker over selvsikre Caspers mere eller mindre gode idéer med en løgn, der vokser sig større og større.
– Casper lyver hele tiden, men det er altid Frank, der skal betale prisen for den løgn, han er blevet trukket ind i, siger Casper Christensen.
Den tredje Klovn-film er ingen undtagelse: Casper forærer Frank en tur til Island, men de kommer aldrig afsted. Det er en længere historie. Men de ender med at være fanget i huset over for Franks, som de ikke kan forlade de de næste fire uger, fordi de i teorien er på Island.
– Det starter som en let løgn på grænsende til en gimmick, en happening, en sjov idé. Måske vil de endda afsløre den senere til en sjov middag. Men så sker der forfærdelige ting, der gør, at de ikke kan komme ud af den, siger Frank Hvam.
Vi lyver, når der er noget på spil
At lyve er ikke bare at lyve. Der findes mange former for løgne, fortæller de to eksperter på området: Der er de onde, de høflige, de hvide, de store og de små. Og så er der paraplyløgnen, som er særligt svær at komme ud af igen.
– Det er en stor løgn, der kommer til at dække over en masse små løgne. Og den vokser med tiden, siger Casper Christensen.
Casper og Franks speciale er paraplyløgne af den helt uoverskuelige slags. Den slags, hvor man ender med at være fanget i sit eget hus. Eller er meget tæt på en skilsmisse, som Frank også balancerer på grænsen af i den nye film.
– De lyver jo, fordi der er noget på spil. Når man står og skal vælge mellem løgnen eller en skilsmisse, så vælger man trods alt løgnen, siger Frank Hvam.
Prins Andrew, Rudy Frederiksen, Frank og Casper
Frank og Casper har løjet i 15 år, i så godt som hvert afsnit af serien og i alle tre film. Om Jarl Friis Mikkelsens død, om at have ondt i testiklerne og om at have stemt på Mias far til kommunalvalget.
De har holdt fast i den formel, fordi de ikke er de eneste, der nyder at krumme tæer, mens løgnen vokser og bliver afsløret.
– Det smadrer status at blive taget i en løgn. Uanset hvor fin du er – om du er prins Andrew – så er det et statusfald af en anden verden. Han er virkelig dårlig til det. Så du kan være fucking prins af England, men når du lyver og bliver afsløret, så falder alt fra hinanden, siger Casper Christensen.
At blive afsløret i en løgn er ”umandigt” og ”næsten lige så uværdigt, som en voksen, der får børneorm”, siger Frank Hvam. Men det er også vanvittigt sjovt. Han kommer i tanke om en anden løgner, der har mejslet sig ind i duoens hukommelse.
– Dengang, da Morten Spiegelhauger afslørede Rudy Frederiksen – amatørfotografen, der tog erotiske billeder af helt unge piger. Det er en af de grove. Men da han får et kamera stukket op i hovedet og skal forklare sig, så lyver han, så vandet driver, siger Frank Hvam.
– Det er skidesynd for de her piger, men det er på en måde også synd for ham. At han lyver så håbløst og gør det hele værre. ”Det er en musikvideo.” Vi trillede ned af sofaen af grin – En MUSIKVIDEO? Hvad laver han?, siger Casper Christensen.
Ingen lytter til en løgner
Selv om de færreste af os har løjet om noget så grelt som Rudy Frederiksen eller, ifølge Casper Christensen, prins Andrew, har vi måske alle sammen mindst en gang kastet os ud i en eller anden desperat og håbløs løgneforklaring.
– Det er forfærdeligt og umuligt at navigere i. Det er selve ens eksistens, autoritet og værdighed, der er på spil. Og når først man bliver afsløret, så kan det tage år at bygge sig selv op igen, siger Frank.
Det behøver ikke være store løgne i Klovn-skala, der skal til. Casper Christensen giver et mere hverdagsagtigt eksempel:
– Det kan også bare være en lille ting, man lyver om: ”Har du været på Rhodos?” ”Ja, det har jeg. Det var superfedt.” Men så har man aldrig været der, og en afslører det, og så krakelerer det, siger han.
– Ligegyldigt hvad man siger resten af aftenen, så lytter folk ikke, siger Frank Hvam.
Casper Christensen tilføjer:
– Resten af livet! Og det er derfor, løgnen er så farlig en ingrediens.
God comedy gør én til et mere okay menneske
Det er ikke tilfældigt, at løgnene fylder så meget i Klovn-universet. For det er sjovere at se på et ægte, fejlfyldt menneske, end et ærligt og perfekt et af slagsen.
– Hvis vi kun havde vist Casper og Franks fine og gode sider, så ville vi ikke have en komedieserie, så ville vi have en dødkedelig dramaserie, siger Frank Hvam. Casper Christensen bryder ind:
– På DR.
– På én sæson, siger Frank Hvam.
De to komikere vil gerne have os til at genkende det lille, løgnagtige menneske, der bor i de fleste af os. Både for at få os til at grine, men også fordi vi får det lidt bedre med os selv bagefter.
– God comedy sætter folk fri og fortæller dem, at deres følelser er okay, siger Frank Hvam.
– At de ikke er alene! tilføjer Casper Christensen.
– Det er det, vi fortæller folk. Når man har set en god komedie, så kommer man ud som – måske ikke et bedre – men som en, der har det lidt bedre med at være et almindeligt menneske, siger Frank Hvam.
Virkelighedens løgner
I virkelighedens verden er Frank Hvam en ret anderledes, og måske lidt mere nervøs, løgner end film-Frank.
Han har tidligere fortalt til MetroXpress, hvordan han før et stort portrætinterview fik arrangeret, at journalisten kunne komme hjem til et ældre ægtepar i en stor villa på Østerbro, hans barndomshjem. Men det var hverken hans barndomshjem eller hans forældre, det var en løgn.
En pressechef fandt ud af det, og Frank Hvam gik til bekendelse.
– Jeg fik så mange skæld ud, at jeg blev helt bange, og jeg skyndte mig at aflyse det hele.
– Instinktivt ligger det så dybt i mennesker, måske med undtagelse af sociopater og Casper, at det er ikke rart at gå med en løgn, siger han.
For afsløringen kan smadre alle, selv prinser og komikere.
– Tillid og integritet er en meget værdifuld valuta os mennesker imellem. Og i det øjeblik, man bliver taget i en løgn, så er man pludselig meget fattig, siger Frank Hvam.
To gode løgne-råd fra Klovn-karakteren Casper:
"Benægt, benægt benægt"
Et af de Klovn-citater, der er blevet gentaget allerflest gange, er Caspers "Benægt, benægt, benægt." I seriens sæson 4 har Frank har været Mia utro og bliver belært om løgnens ædle kunst. Hvis benægtelsestaktikken ikke fungerer, skal man nemlig bare ty til løgnen.
– Casper har ikke noget imod løgnen, han kan bare ikke lide at blive afsløret. Han holder fast i den til den bitre ende, siger Casper Christensen,
Lyv altid i mørke
Et andet godt råd fra Casper er, at man slukker lyset, før man lyver.
– Tricket er, at du bare lyver i mørke. Du skal bare sørge for ikke at komme til at sige en løgn, når det er lyst. Hvis Iben spørger mig om et eller andet, venter jeg med at svare, til det er bælgravende mørkt. Så kan jeg stå i skyggen eller i mørke og sige 'nej, jeg ved ikke, hvem hun er, siger Casper i sjette Klovn-sæson.
Alternativt kan man også lyve i kælderen, tilføjer han.
Se alle syv sæsoner af tv-serien Klovn på TV 2 Play: