16x9

Han mærkede panikken sprede sig: – Hvad sker der? Kort efter bekræftede lægen hans bange anelser

Mod alle odds tog dansen Michel Patric Sian fra centret i Albertslund til verdens største scener. Men det var aldrig sket uden hans mors rosende ord.

Michel Patric Sian kiggede sig i spejlet. Noget var ikke, som det plejede.

Det hele kørte ellers for den 29-årige danser. Han var godt i gang med at forfølge sin drøm om at danse og koreografere til de største shows i verden.

Michel knoklede med optagelserne til Aladdin-filmen, hvor han både havde rollen som Genies soldat og en af de syv primære dansere. Nogle år forinden havde han været assistentkoreograf og danser ved Champions League-finaleshowet og danset på de største scener rundt omkring i verden.

Med andre ord: Han levede det gode liv med dans, fester og succes.

Men det fuldskæg, han havde brugt uger på at gro - og som var en del af Aladdin-rollens udseende - så mærkeligt ud.

Der var kommet en skægløs plet på hagen, som kun voksede sig større. Og et par dage senere kunne han konstatere, at hele hans hage var skægløs.

Michel så ingen anden løsning end at fjerne alt skægget.

Her ses det tydeligt, at Michel havde mistet alt håret på sin hage. De hårløse pletter i hovedbunden kunne dækkes af det resterende hår og en kasket.
Her ses det tydeligt, at Michel havde mistet alt håret på sin hage. De hårløse pletter i hovedbunden kunne dækkes af det resterende hår og en kasket. Foto: Privatfoto

Men det var ikke kun skægget, der lige så stille var begyndt at forsvinde.

Hver gang Michel gik i brusebad, kunne han se på fliserne i brusenichen, at hans hår på hovedet også faldt af.

Michel kunne mærke panikken sprede sig i kroppen. Hvad foregik der?

Inderst inde havde han en bange anelse om, hvad der var årsagen til hårtabet. Så han ringede straks til sin læge.

Og lægen bekræftede hurtigt hans bekymringer.

En af første danskere til Super Bowl

I dag er Michel Patric Sian 30 år. Han er vokset op med sin mor i Albertslund. Michel beskriver sig selv som den fagligt middelmådige dreng i folkeskolen. Men moren puttede så meget selvtillid i ham, at han havde modet til at forfølge sin drøm om at blive koreograf og en af verdens bedste dansere.

Den drøm er gået i opfyldelse. Michel har blandt andet danset for Justin Bieber, Cardi B og Kylie Minogue.

Og 2. februar skal han danse bag Jennifer Lopez ved det årlige Super Bowl, som en af de tre første danske dansere nogensinde.

Men vejen dertil har været benhård, og Michel føler, at han skylder sin mor alt for at være nået til det sted, han er i dag.

Her ses Michel Patric Sian under optagelserne til Aladdin-filmen. Her måtte de klistre kunstigt skæg på hans hage.
Her ses Michel Patric Sian under optagelserne til Aladdin-filmen. Her måtte de klistre kunstigt skæg på hans hage. Foto: Privatfoto

Moren gav ham håb

Michel Patric Sian er egentlig født i Sverige, hvor hans forældre mødte hinanden. Hans far er fra Kap Verde, og hans mor er fra Uganda og Indien. De blev skilt, da Michel var fem år.

Han flyttede sammen med sin mor til Albertslund uden for København. De havde ikke mange penge, og Michel kunne aldrig få de samme lommepenge som de andre børn. Men morens kærlighed var uudtømmelig.

Ofte fik Michel at vide, at han var smuk, dygtig og et dejligt menneske. Og hvis han kom hjem fra skolen og var blevet drillet med noget, han havde været dårlig til, sagde moren altid:

- Michel, du kan blive lige det, du vil.

Det mantra voksede Michel op med. Han troede, han var verdens bedste. I dag ved han godt, at det var en overdrivelse. Men han er overbevist om, at det udover en masse selvtillid har givet ham håb.

Et håb, som har fulgt ham fra centret i Albertslund til Hollywood Boulevard.

Her ses Michel sidde på skødet af sin mor. Hun betyder alt for ham. Michel har også en lillebror.
Her ses Michel sidde på skødet af sin mor. Hun betyder alt for ham. Michel har også en lillebror. Foto: Privatfoto

Brugte al sin tid på dans

Michels mor er ordblind, så hun havde svært ved at hjælpe ham med det faglige i folkeskolen. Det betød, at han sakkede bagud.

Mens det skete, opdagede han til gengæld, at der var noget, han var den bedste til. Nemlig at danse.

Michel havde egentlig altid elsket at danse og optræde. Han var især god til at efterligne Michael Jacksons dansetrin. Kongen af pop var hans helt store idol.

Men det var først, da han kom til en rigtig dansetime, at han opdagede, hvor dygtig han var. Det gav ham for alvor blod på tanden, og han spurgte sin mor, om han måtte begynde til dans.

Hans mor havde kun råd til at betale for en enkelt dansetime. Den tog Michel i mod, og han var hooked.

Michel var så heldig, at han fik arbejde i danseskolens reception. Det åbnede for al den gratis danseundervisning, han ville have. Og det betød, at Michel brugte al sin fritid på at danse.

Og i dag er Michel Patric Sian overbevist om, at dansen reddede ham fra et liv på kant med loven.

Michel var allerede fascineret af Michael Jacksons dans og musik som helt lille.
Michel var allerede fascineret af Michael Jacksons dans og musik som helt lille. Foto: Privatfoto

For op gennem teenageårene begyndte mange af vennerne at bevæge sig mod en kriminel løbebane.

Michel beskriver Albertslund som et barskt kvarter. Efter skole hang vennerne ud ved det lokale center. Her lavede de ballade, stjal knallerter og dvd'er fra Elgiganten inde i centret. Men dansen trak i ham.

Og på et tidspunkt valgte han dansen frem for privatfester, fritidsklubben og nogle af hans bedste venner. For Michel vidste, at han var nødt til at gå all in, hvis han skulle få den succes, som han drømte om.

Og hans målrettethed gav hurtigt pote.

Som 16-årig var han blevet så god til at danse, at han begyndte at undervise på et anerkendt dansestudie inde i København.

Da Michel Patric Sian kom til Los Angeles var han mere en klar til at forfølge sin drøm. Først efter et par dage gik det op for ham, hvor benhård konkurrencen var.
Da Michel Patric Sian kom til Los Angeles var han mere en klar til at forfølge sin drøm. Først efter et par dage gik det op for ham, hvor benhård konkurrencen var. Foto: Mijntje Lupgens

- Jeg stopper

I teenageårene cirklede hele Michels liv om dansen. Alligevel fik hans mor overtalt ham til at starte på HF, så han fik en gymnasial uddannelse. Noget, han kunne falde tilbage på.

Men Michel havde svært ved at bruge så mange timer i klasselokalet, når han hellere ville være i danselokalet.

Selvom både hans mor og far gentagne gange havde sagt, hvor vigtigt det var at tage en uddannelse, var han efter et år på skolen ikke længere i tvivl.

Det var på Michels 18-års fødselsdag, at han tog sin første helt egenrådige beslutning.

Han havde ikke sagt det højt til nogen, men han vidste præcis, hvad er skulle ske. I frikvarteret gik han op til rektorens kontor og bankede på døren.

- Jeg stopper.

Ordene fløj ud af munden på ham, da han var kommet ind på kontoret.

- Hvorfor? Det kører jo fint for dig, sagde rektoren undrende.

- Ja, men jeg ved, hvad jeg vil, svarede Michel.

Den dag var hans sidste dag på HF på Albertslund Gymnasium. Men første dag i det nye og mere usikre liv som danser.

Gummiben og koncentrationsbesvær

Den store portion selvtillid, moren havde postet i sin søn gjorde, at han var målrettet og uden bekymringer for, at det hele kunne falde til jorden.

Han var fast besluttet på at forfølge sin drøm om en international dansekarriere. Og han tvivlede ikke et sekund på sit talent.

Michel Patric Sian var 18 år, og kontoen med hans konfirmationspenge var netop blevet åbnet. Han havde 15.000 kroner, som han valgte at bruge på tre måneders rejse til USA.

Han ville træne med de bedste for at blive den bedste.

Michel havde ikke været længe i Los Angeles, før han tog til en træningstime.

Midt i timen var der en kvinde, der gik forbi ham og satte sig ned et kort stykke fra ham. Først da hun satte sig ned, opdagede Michel, hvem hun var.

Det var Janet Jackson. Lillesøsteren til Michels allerstørste idol, Michael Jackson.

Underviseren fortalte, at de skulle danse til en af Janet Jacksons sange, og at hun var på udkig efter nogle dansere.

Det var derfor, hun var mødt op.

Michel kunne slet ikke være i sin egen krop. Han blev så star struck, at han glemte alle de trin, han netop havde lært.

Benene føltes som gummi, og han havde svært ved at koncentrere sig.

Han kom igennem dansetimerne, men ikke igennem nåleøjet til jobbet for Janet Jackson. Men det gjorde ikke noget.

For oplevelsen havde vist Michel, at hans drøm ikke var fuldstændig urealistisk. Efter få uger havde han allerede været til auditions til flere drømmejobs.

Og han nærmede sig drømmen i et tempo, han aldrig havde turde håbe på.

Her ses Michel Patric Sian sammen med hans koreografven og kollega, Thomas Miller. Michel mener, at Medina har åbnet et utal af døre for ham - og klart har en andel i hans succes.
Her ses Michel Patric Sian sammen med hans koreografven og kollega, Thomas Miller. Michel mener, at Medina har åbnet et utal af døre for ham - og klart har en andel i hans succes. Foto: Privatfoto

Sov på sofaer

Efter de tre måneder på den amerikanske vestkyst, vendte Michel hjem til Danmark. Han havde snuset til drømmetilværelsen og ikke mindst dygtiggjort sig.

Sammen med to venner lavede han et koreograffirma, og kort tid efter var de så heldige at få lov at koreografere for Medina. På dette tidspunkt var hun lige brudt igennem med hittet ’Kun for mig’.

Hun dominerede pophitlisterne, og i 2009 udgav hun sit første album ’Velkommen til Medina’. Michel og hans to venner fik lov at koreografere og danse på turneen i kølvandet på pladeudgivelsen.

Arbejdet med Medina sendte Michel Patric Sian på scener lige fra Grøn Koncert til udenlandske koncerter i blandt andet Chicago og Tyskland. Lynhurtigt fik Michel en masse erfaring som både koreograf og danser.

Men den unge danser og koreograf ville opnå mere end det. Sammen med sin koreografven, Thomas Miller, rejste de til London for at gå til auditions.

De sov på andre danseres sofaer om natten og gik til auditions om dagen. De havde kun lige haft penge til flybilletten, så de levede primært af kopnudler.

Når pengene slap op, ringede de hjem til deres mødre og bad om penge. Michel husker tydeligt, at hans mor ofte ikke havde nogen penge, hun kunne sende over til ham, mens vennens mor havde. Så de delte vennens penge.

Her ses Michel Patric Sian sammen med Medina.
Her ses Michel Patric Sian sammen med Medina. Foto: Privatfoto

Kommer på verdensturne

Det lykkedes både Michel og vennen at blive udvalgt til en verdensturne med den svensk-congolesiske sanger Mohombi. Sangeren havde netop udgivet sangen ’Bumpy Ride’, der var blevet et verdensomspændende hit.

Michel Patric Sian var 21 år og levede sin drengedrøm.

Sideløbende med at han koreograferede for Medina, dansede han på scener over hele verden.

På dette tidspunkt begyndte forældrene at se, at der var mening med det hele. Og det betød meget for Michel.

- Hold da op, han klarer det sgu meget godt, den lille, lød det opbakkende fra familiemedlemmer.

De næste mange år kørte det for Michel. Han landede det ene fede job efter det andet. Især som koreograf i hele Europa. Men det var også hårdt og sled på ham.

Michel Patric Sian oplevede et konstant pres og en evig konkurrence, hvor han skulle bevise værd hver dag.

Og det var ikke nemt at være i, når man ofte var tusindvis af kilometer væk fra sin mor og sine venner.

Han huskede sig selv på, hvad hans mor altid havde fortalt ham:

- Michel, du kan blive lige det, du vil.

For selvtilliden var altafgørende.

Til hver audition var Michel oppe mod de bedste dansere i verden. Og når han mødte op, kiggede han rundt på de andre dansere, mens han inde i hovedet ”pimpede” sig selv op.

- Du er bedre end dem alle sammen.

- Du er bedre end dem alle sammen.

- Du er bedre end dem alle sammen.

Sætningen gentog han for sig selv igen og igen, mens han huskede på alle de gode momenter.

Det var som en usynlig taske fyldt med gode stunder og succeser, som han hev frem, og som gav ham selvtillid.

For hvis han ikke troede på sig selv, hvorfor skulle undervisere eller bookeren gøre det?

Hver gang han blev lønnet for et job, sendte han nogle af pengene hjem til sin mor. Det gav ham en rar følelse at hjælpe hende økonomisk.

- Jeg havde aldrig klaret mig i den her branche, hvis ikke min mor havde skabt min store selvsikkerhed.

Og selvom han voksede op i et hjem, hvor der ikke var mange penge at gøre godt med, følte Michel ikke, at han havde lidt nogen last.

Moren gjorde alt for at give ham den bedst mulige opvækst.

Derfor var drømmen også at tjene nok penge til at forsørge moren. Købe et hus til hende og gøre hende økonomisk uafhængig.

For moren betyder alt for Michel, og derfor fik han også et chok den dag, morens veninde ringede til ham.

Michel Patric Sian arbejder på at skabe sig et navn i dansebranchen som både danser og koreograf.
Michel Patric Sian arbejder på at skabe sig et navn i dansebranchen som både danser og koreograf. Foto: Mijntje Lupgens

Kæmpe skyldfølelse

På dette tidspunkt var Michel i London, hvor han optog Aladdin-filmen. Morens veninden fortalte i telefonen, at hans mor havde fået en depression. Hun havde været sygemeldt så længe, at hun var blevet fyret fra sit arbejde. Det hele var noget lort.

Michel vidste godt, at hans mor ikke havde fortalt ham det, fordi hun ville skåne ham. Han skulle ikke bekymre sig om det, mens han var i gang med at udleve sin drøm.

Beskeden om morens svære tid hjemme i Danmark slog ham ud. Det var især, at hun havde kæmpet længe med depressionen, før det nåede frem til ham, der gjorde ham ked af det.

Han fik en kæmpe skyldfølelse over at leve det gode liv med dans, fester og masser af oplevelser. For det betød jo samtidig, at han ikke havde været der for sin mor.

På et splitsekund gik Michel fra at nyde alle succeserne til at være bekymret helt ind i knoglerne for sin mor hjemme i Danmark.

Michel facetimer ofte med sin mor og lillebror.
Michel facetimer ofte med sin mor og lillebror. Foto: TV 2

Showbizz-livet faldt fra hinanden

Og det var den bekymring, som lægen mente, var årsagen til hans hår- og skægtab.

Han fik diagnosen alopeci – pludseligt hårtab. Michels stresstilstand på grund af morens depression havde ændret på kroppens hormonbalance. Og det var dét, som havde ført til alopecien.

Da Michel Patric Sian gik fra lægen, faldt det gode showbizz-liv fuldstændig fra hinanden.

Han var enormt ked af det og bange for, at håret aldrig ville komme igen. Og at det ville gå ud over hans karriere.

Da han kom hjem, googlede han alopeci. Det gjorde kun det hele meget værre.

På skærmen dukkede frygtelige billeder op af folk, der udover at have store hårløse plamager på hovedet også manglede deres øjenbryn og øjenvipper.

For første gang siden folkeskoletiden mærkede han en stor usikkerhed.

Han var slet ikke vant til at tvivle på sig selv på den måde, som han gjorde nu.

Det var ekstremt ubehageligt for ham. Men det gav også en masse stof til eftertanke.

Michel Patric Sian drømmer om at etablere sig som koreograf i USA, så han kan flytte tilbage til Danmark og pendle rundt i verden som koreograf.
Michel Patric Sian drømmer om at etablere sig som koreograf i USA, så han kan flytte tilbage til Danmark og pendle rundt i verden som koreograf. Foto: Privatfoto

Et vigtigt valg

For drømmen om at skabe sig et navn som koreograf og danser i USA var større end nogensinde på dette tidspunkt. Men det ville kræve meget tid væk hjemme fra Danmark.

Det gjorde stort indtryk på Michel, at det pludselig var meget synligt, at han inderst inde ikke havde det godt.

Og han blev ked af, at han ikke havde lyttet til sin krops signaler, så det var endt med alopeci.

Efter et års tid fik moren det godt igen, og så snart Michel Patric Sian fik det at vide, begyndte skægget at vokse tilbage.

Nu var der overskud til at tage en stor beslutning.

Efter godt ti år som danser og koreograf – primært i Danmark og Europa – stod han mellem valget om at blive i Europa som succesfuld koreograf og tjene gode, sikre penge eller satse hele butikken og flytte til USA.

Michel er en gambler. Der skulle helst være noget stort på spil, og alt eller intet-tilværelsen skræmte ham på ingen måde.

For at komme så tæt som muligt på de største stjerner og dermed de største jobs, valgte han det sidste og flyttede til Los Angeles.

Nu var det virkelig alt eller intet.

Og med et visum i hånden flyttede han for godt et år siden til USA. Det var tid til at forfølge drømmen om den helt store dansekarriere på de største scener.

Og kort efter var der bid.

Drømmen sat i perspektiv

Michel Patric Sian blev booket som danser til den amerikanske rapper og sangerinde Cardi B's koncert. Han blev også ansat som assisterende koreograf på The Ellen Degeneres Show, der har millioner af seere.

Og lige om hjørnet venter det største en professionel danser kan blive booket til. Nemlig Super Bowl. Her skal han danse bag den latinamerikanske sangerinde Jennifer Lopez i half time-showet.

Michel har opnået dét, han har drømt om lige så længe, han kan huske. Men rejsen dertil med morens sygdom, savn og benhård konkurrence har sat hans drøm lidt i perspektiv.

Karrieren i USA er ikke alt. Han ved nu, at han på et tidspunkt gerne vil tilbage og bo i Danmark. Tæt på sin mor, så han kan være der for hende.

Men først, når han har danset til Super Bowl og etableret sig som danser og koreograf i USA. Så i mellemtiden må han nøjes med at ringe hjem og sende penge til sin mor.

For drømmen om at kunne købe et hus til hende er stadig lige så stor.

- Jeg ville have det så godt med mig selv og føle mig som en rigtig mand, hvis jeg kunne give hende et dejligt hus og et trygt sted at være.

Du kan se Michel Patric Sian forfølge sin drøm i TV 2 PLAY-serien 'Dans i blodet'.