GO'

Er du allergisk over for hunde? Måske kan du godt tåle dem alligevel

Forskere har fundet ud af, at op imod halvdelen af alle hundeallergikere godt kan tåle hunhunde.

Man skulle tro, det var simpelt: Hvis du har hundeallergi, kan du ikke tåle hunde.

Men det er faktisk ikke helt så ligetil.

Det viser sig nemlig, at op imod halvdelen af alle hundeallergikere godt kan tåle hunhunde.

Flere allergikere er nemlig allergiske over for et særligt protein, der bliver udskilt fra hanhundes prostata. Det vil sige, at mange hundeallergikere i princippet godt kan tåle hunhunde, da de i sagens natur ikke udskiller proteinerne.

Det fortæller Ann-Marie Schoos, læge og ph.d. ved Dansk Børneastma Center på Herlev og Gentofte Hospital, i 'Go' morgen Danmark'.

– De allergenekstrakter, man bruger til at teste for hundeallergi gennem en priktest eller blodprøve, består af en blanding af hanhunde- og hunhundeekstrakter. Så ud fra de prøver kan man ikke skelne mellem, om den testede kan tåle hunhunde og ikke hanhunde, siger Ann-Marie Schoos.

Sammenhængen mellem ubeskyttet sex og hundeallergi

Der er en pudsig årsag til, at Ann-Marie Schoos og hendes kolleger begyndte at forske i hundeallergi.

Det hele begyndte med, at nogle kvinder fik en allergisk reaktion, efter de havde haft ubeskyttet samleje. Forskerne vidste ikke hvorfor, og derfor tjekkede de kvinderne for alle mulige allergier.

– Man undersøgte, hvad søren det kunne være og lavede diverse test. Blandt andet på hun- og hanhunde separat, forklarer Ann-Marie Schoos.

Det lyder måske mærkeligt at undersøge hunde på grund af sex mellem mennesker, men det skyldes at proteiner i sæd minder om dem, der kommer fra hanhundes prostata.

Undersøgelserne viste, at samtlige kvinder slog kraftigt ud, når de blev testet for hundeallergi – nærmere bestemt det ”prostataspecifikke allergen” fra hanhunde, forklarer forskeren.

Og nu bliver det lidt teknisk. Det prostataspecifikke allergen kan nemlig krydsreagere med sæd.

– Immunforsvaret kan simpelthen ikke se forskel på proteinerne, fordi de ligner hinanden så meget.

– Andre eksempler på krydsallergi er, at folk med birkepollenallergi kan få kløe og ubehag i munden af at spise æbler, fordi der er nogle proteiner i æbler, der ligner dem, der er i birk, forklarer Ann-Marie Schoos.

”Nyt og enestående”

Da forskerne havde konstateret, at de undersøgte kvinder kun slog ud på det særlige protein, der bliver udskilt fra hanhundes prostata – og altså ikke på hunde generelt – besluttede de sig for at teste en hypotese: Reagerer hundeallergikere forskelligt på ekstrakter fra han- og hunhunde?

Forskerne fik lavet separate ekstrakter specielt til projektet og testede 22 allergikere.

Det viste sig, at seks af dem udelukkende havde hanhundeallergi – og altså ikke hunhundeallergi.

– Det er nyt og enestående, siger Ann-Marie Schoos.

Nu har Ann-Marie Schoos og hendes kolleger planer om at lave et større forsøg, men forskeren understreger, at beviserne for teorien allerede er meget stærke.

Så måske er der håb forude, hvis du har hundeallergi og drømmer om at kunne putte med en firbenet ven i sofaen. Som ikke er en kat.

Ann-Marie Schoos kan dog ikke garantere, at du ikke udvikler allergi over for hunhunde, hvis du anskaffer dig sådan en.

Se hele indslaget om den nye viden om hundeallergi på TV 2 PLAY