Klovn

Sidste 'Klovn'-film bliver både hyldet og sablet ned

Den tredje og sidste omgang af 'Klovn' bliver både kaldt "et værdigt punktum" og "umorsom".

Frank Hvam og Casper Christensens film 'Klovn - The Final' har premiere torsdag, og anmelderne er klar med deres domme.

Men der er langtfra enighed om, hvor mange stjerner den definitivt sidste film skal have. Den får både én, to, fire og fem stjerner.

I filmen skal Frank fejre sin 50-års fødselsdag og på en fødselsdags-smuttur med Casper til Island. Men de må på grund af et fejlslagent scoretrick afblæse turen, og derfor havner de to midaldrende mænd i en tom villa, alene på ubestemt tid.

Filmen tager både temaer som forpligtende parforhold og krævende middelklasseritualer op og lægger sig dermed i forlængelse af dens to forgængere.

Men det er ikke nok til at gøre alle anmeldere begejstrede. Læs hvad de skriver her:

Filmmagasinet Ekko: Fem ud af seks stjerner

- Det er lige ved at blive for meget, når Revisor-Kurt er dummere, end politiet tillader, og der bliver gjort grin med dværge og bøsser i flæng. Men under de grænsesøgende vittigheder mærker man det bankende hjerte hos de to bagmænd, hvis komiske timing kun har forbedret sig gennem de seneste femten år, skriver Nicki Bruun fra Filmmagasinet Ekko og slutter:

- Efter det upassende, men værdige punktum kan vi rettelig hylde Frank Hvam og Casper Christensen.

Euroman: Fire ud af seks stjerner

- Det er godt gammeldags sjov, og de veloplagte oneliners ryger af dem, som de løber fra den ene kviksands-situation til den anden. Og så er vi tilbage, om det sidste skud fra Klovn fungerer? Det gør den. Først og fremmest, fordi den er sjov., skriver Euromans anmelder Emil Norsker, der kvitterer med fire stjerner.

Han mener, at treeren gør mange af de ting, som den anden Klovn-film ikke formåede, og derfor blev et "decideret fejltrin". Den nye film er vendt tilbage til kernen, og det er en styrke.

Berlingske: To ud af seks stjerner og en ud af seks stjerner

Berlingske har ladet to anmeldere se ’Klovn - The Final’, og de er ikke specielt begejstrede.

Kristian Lindberg nøjes med at give filmen to stjerner. Han kalder filmens midterparti for ”umorsom tomgang” og slutningen for en ”desperat jagt på det endegyldige latterbrøl”.

- Filmen holder lige akkurat festen gående med nogle svage gags, men til sidst føles ’Klovn - The Final’ lige så anstrengende som en aldrende rødvinsfordrukken klike, der stadig synes, at armhuleprutter er the shit.

Sørine Gottfredsen er endnu mere skeptisk og giver filmen én sølle stjerne. Hun kritiserer den for ikke at handle om noget.

- Casper Christensen og Frank Hvam har udtalt, at filmen handler om kærlighed, og det gør den ikke (…) Man aner, at de reelt ikke ved, hvad figurerne rummer.

Dagbladet Information: Uddeler ikke stjerner

- Det hele er ynkeligere og mere absurd (…) men det gør desværre ikke 'Klovn - The Final' til en sjovere film end sine forgængere. Dem lever den ikke helt op til, skriver Informations anmelder Lone Nikolajsen.

- Klovn-universet har hele tiden været baseret på, at Hvam og Christensen leverer parodier på dem selv. (...) For tiden kan man møde den ægte Casper Christensen i diverse interviews. Her fortæller han om at være flyttet på landet og begyndt at meditere og tage #MeToo alvorligt. Og egentlig tror jeg, det ville være sjovere at grine ad ham, den midaldrende eksfestabe med nye sunde værdier, end af en reduceret udgave af fortidens fissekarl.

Politiken: Fire ud af seks stjerner

Politkens anmelder Nanna Frank Rasmussen er ret glad for Klovn-filmen. Hun skriver, at hun "ofte næsten sjattissede i bukserne af grin over makkerparrets tåkrummende opførsel."

- Det kan virke trist at skulle sige farvel til nogle af dansk komedies mest radikalt metaselvudleverende og anarkistisk satiriske karakterer, men så er der noget smukt ved, at de kan gå fra scenen med hovedet højt hævet, skriver hun.

Soundvenue: Fire ud af seks stjerner

Soundvenues anmelder Rasmus Friis er langt hen ad vejen begejstret for ’Klovn - The Final’ og dens ”grænseoverskridende komik”.

Han kalder Casper Christensen, Frank Hvam og instruktør Mikkel Nørgaard for ”store humorister” og ”begavede fortællere”, men skriver også:

- Det hele bliver måske en tand for ufarligt, også i slutningen, der er for genkendelig til for alvor at gøre indtryk. Derfor står ’Klovn - The Final’ ikke tilbage som et højdepunkt i serien. Men filmen er så afgjort et flot farvel til en duo, der i grænselandet mellem det tragiske og komiske igen og igen har ramt vores ømme punkter – i leverpostejslivet og i flugten fra det. Og tak for det.

DR: Fem ud af seks stjerner

Hos DR er Per Juul Carlsen positiv efter at have set den tredje del af Klovn-trilogien. Han "elsker Frank og Casper", skriver han blandt andet.

- Jeg elsker det univers. Jeg elsker, at andre synes, det er for meget, for lidt, for pinligt, for mandehørmende, for pubertært, for plat, for privat. Jeg elsker, at Casper og Frank er helt nede og pille i vores underbukser. Ikke kun i mænds underbukser. Frank Hvam og Casper Christensen får tit tæsk for at være simple drengerøve. Intet kunne være mere forkert. Eller rettere: Det er netop en del af raffinementet, at de så nemt kan fremstå som drengerøve.