Taylor Swift fortæller om sin spiseforstyrrelse: - Jeg sultede mig

Taylor Swift kan måske gøre op med de urealistiske idealer, der er til kvindekroppen, siger overlæge.

Taylor Swift har ligget nummer et på alverdens hitlister, hun har tjent millioner og har turneret verden rundt med hits som ’22’ og ’Love Story’.

Men undervejs har sangerinden også kæmpet med en spiseforstyrrelse.

Det fortæller hun i en dokumentarfilm om sit liv, ’Taylor Swift: Miss Americana’, der havde premiere på Sundance Filmfestival torsdag.

I filmen fortæller den 30-årige popstjerne, hvordan hun gik fra at være en størrelse medium til at bruge ekstra small ved at sulte sig selv.

Og når folk viste bekymring for hendes vægttab, forsvarede hun det med, at hun trænede meget. Det gjorde hun også - problemet var bare, hun samtidig lod være med at spise.

Under sin verdensturné i 2015 sultede hun sig i sådan et omfang, at hun flere gange følte, at hun ”ville besvime i løbet af koncerten”.

Et forbillede

Siden har Taylor Swift fået det bedre, men sygdommen spøger stadig.

- Jeg kæmper stadig med trangen til at være kritisk over for min krop, og jeg forsøger at undgå billeder af mig selv. Tidligere var det billeder, hvor jeg syntes min mave så stor ud, som udløste, at jeg sultede mig.

Taylor Swift har 125 millioner følgere på Instagram og 38.373.259 månedlige afspilninger på Spotify.

Og netop fordi hun har mange fans, kan hendes erfaringer med spiseforstyrrelse have en gavnlig effekt, mener overlæge Ulla Moslet fra Specialambulatorium for Spiseforstyrrelser i Region Hovedstaden.

- Hvis en berømthed står frem og erkender, hvor belastende det er at have en spiseforstyrrelse, og hvor meget det ødelægger, kan hun være et forbillede for andre, der kæmper med lignende sygdom.

- Det virker bedre, når det er folk, der selv har prøvet det, som fortæller, hvor ulideligt det er. Hvis det tilmed er en berømthed, kan vedkommende nå ud til mange, siger Ulla Moslet.

Den perfekte krop

Modeltynde kvinder i reklamer, tv og på Instagram er med til at forvrænge billedet af, hvordan kvindekroppen ser ud, siger Ulla Moslet.

Lider du af en spiseforstyrrelse?

Lider du af en spiseforstyrrelse, kan du tage kontakt til Landsforeningen mod spiseforstyrrelser på 70 10 18 18. Rådgivningen er for alle, der søger støtte og rådgivning vedrørende spiseforstyrrelser og selvskade.

- Vi har simpelthen glemt, hvordan en almindelige kvindekrop ser ud, siger hun.

Taylor Swift retter også en kritik af de ”umulige” idealer for kvindekroppen.

- Det er altid noget ved ens krop, man kan gøre bedre. Hvis du er tynd nok, så har du ikke den røv, som alle vil have. Men hvis du har en røv, så er din mave ikke flad nok. Det er umuligt, siger Taylor Swift.

Og sangerinden konstaterer: "Det er bedre at se tyk ud, end at se syg ud."

'Taylor Swift: Miss Americana’ udkommer på Netflix den 31. januar.

Perspektiv

Fakta om spiseforstyrrelser

Ifølge Landsforeningen mod spiseforstyrrelser og selvskade lider 75.000 danskere af en spiseforstyrrelse.

En spiseforstyrrelse kan komme til udtryk på flere måder. Det kan for eksempel være i form af overspisning eller underernæring.

Lidelsen rammer hyppigst unge piger i puberteten frem til voksenalderen.

Af dem, der har en spiseforstyrrelse, er omkring 90 procent piger og 10 procent drenge.

Kilde: Landsforeningen mod spiseforstyrrelser