Genkendte du hende? 'X Factor'-deltager har før stillet op i tv-program

Gertrud Hjelm Kongshøj er før tonet frem på tv med sin særlige tilgang til tingene. Nu har hun sat sig for at udfordre både 'X Factor' og sig selv.

Hun sang til toner, der blandede sig med hendes nieces pludren, og 'X Factor'-dommeren Oh Land var meget begejstret for 34-årige Gertrud Hjelm Kongshøj.

- Jeg synes, du har et eller andet helt særligt. Noget excentrisk. Man kan lave freeze-billeder i hovedet, og så minder du mig om Mick Jagger, sagde dommeren efter hendes audition, som blev vist på tv fredag aften.

Nogle tv-seere vil måske føle, at Gertrud Hjelm Kongshøj minder dem om noget. Hun har nemlig én gang før været i fjernsynet.

Det skete, da hun og hendes kæreste, Jacob Fuglsang Mikkelsen, medvirkede i TV 2 Fri-programmet 'Hotelkampen', som foregik på den lille ø Ærø syd for Lillebælt.

Her skabte parret et bed and breakfast med hundetema, som de også betragtede som en kunstinstallation – og efter optagelserne var de blevet så forelskede i ølivet, at de ikke kunne forlade det igen.

Derfor valgte de to kunstnere at flytte fra København til Ærøskøbing, hvor der bor under 1000 mennesker. Og det har de ikke fortrudt et eneste øjeblik.

- Jeg savner ikke det liv, jeg havde i København. Her på Ærø er det liv, jeg gerne vil have, siger Gertrud Hjelm Kongshøj.

- Jeg har altid gerne villet arbejde med den kunstneriske verden og bo i den, og det må jeg sige: Det gør jeg nu.

I begyndelsen var skiftet ellers ganske iøjefaldende.

Fra støj-punker til kunstnerisk hausfrau

Den dengang 31-årige Gertrud Hjelm Kongshøj havde boet i København i ti år og var en del af hovedstadens musikalske undergrundsscene.

Hun var typen, der nærmest boede i sit øvelokale og spillede i et band, hvor de udelukkende improviserede, når de optrådte.

Penge tjente hun ved at arbejde som bartender og grafiker, og drømmen var at rejse rundt på små punkscener i hele verden med en ambition om altid at udfordre det miljø, hun var i.

Optrådte hun i Ungdomshuset, var det i farvestrålende tøj. Stod hun på en lysere scene, kunne makeuppen være helt sort.

Men så forelskede hun sig og fulgte kærligheden til den lille ø. Og med egne ord blev Gertrud Hjelm pludselig en "hausfrau", der i dag har overtaget et 100 år gammel værtshus, som hun og hendes kæreste har forvandlet til en restaurant og et kulturhus.

- Det har været et kæmpe skift i vores liv, og det har også betydet, at jeg i de tre år, vi har boet her, ikke har haft tid til at lave noget som helst kunst eller musik ud over de events, vi har lavet her i Ærøskøbing, siger hun.

Blandt andet arrangerer hun og kæresten en kunst-, kultur- og musikfestival på øen to gange om året. Derudover afholder de koncerter, foredrag og syng med-arrangementer på deres restaurant, Landbogården.

De prøver dog altid at gøre det til mere end bare en koncert eller et foredrag. Det skal være en oplevelse, som på en eller anden måde står i kontrast til omgivelserne i den gamle købstad, forklarer Gertrud Hjelm.

For eksempel ved at lade et sambaoptog med dragqueens og børnefamilier gå igennem byens gader. Eller som deres fester med 80'er-tema, hvor maden er fuldstændig som i 80'erne og bliver serveret af tjenere klædt i glimmer.

Men selvom Gertrud Hjelm Kongshøj føler, at hun bor i midt i kunsten, mærkede hun alligevel et behov for at holde liv i sin egen flamme og skabertrang.

- Som kunstner handler det jo om, at man stadig holder fast i at skubbe nogle grænser, at stille nogle spørgsmål eller at turde stille sig frem, siger hun.

Vil udfordre sig selv

Derfor besluttede hun sig for at stille op i 'X Factor' – på trods af at hun ikke har ejet et fjernsyn siden 2004 og nærmest aldrig har set programmet.

For at jeg står i kontrast til verden, skal jeg også sætte mig selv i nogle situationer, hvor jeg kommer ud på kanten

Gertrud Hjelm

Men modsat mange andre deltagere drømmer Gertrud Hjelm Kongshøj da heller ikke om hverken berømmelse eller anerkendelse. For hende handler det om at flytte grænser.

- Jeg stiller op for at se, hvor langt man kan tage det program, som fokuserer på at lave "rigtig" musik. Kan det rumme at blive presset lidt, og hvad skal der til for at flytte noget fra at være karaoke til at være kunst? siger hun og fortsætter:

- Jeg har haft en følelse af, at jeg måske kunne lede efter noget ægte. En ægte fortælling om, hvem jeg er, og hvad kunst også kan være, og hvordan man også kan udtrykke sig.

Derudover ville Gertrud Hjelm Kongshøj også gerne udfordre sig selv.

- For at jeg står i kontrast til verden, skal jeg også sætte mig selv i nogle situationer, hvor jeg kommer ud på kanten og ikke ved, hvad spillereglerne er, siger hun.

Og selvom Gertrud Hjelm Kongshøj kalder det en grænseoverskridende og "overraskende svær" oplevelse for hende at gå til sit livs første audition, så klarede hun sig igennem.

Alle tre dommere sendte hende videre i 'X Factor' med et "ja". Og bag Blachmans lå en helt særlig begrundelse.

- Jeg tror, du har et helvedes ego som fuldstændig sindssygt grundlæggende selvfascineret og selvoptaget, sagde han og fortsatte.

- Lige præcis det er grunden til, at jeg siger "ja" til dig.

Se eller gense 'X Factor' på TV 2 PLAY.