X Factor

Bag bandana og rapper-attitude gemmer den 16-årige pige på en alvorlig historie

Roya Attaei har drømt om at blive rapper, siden hun flygtede til Danmark med sin familie.

Trods nerver var attituden ikke til at skyde igennem, da 16-årige Roya Attaei gik ind til sin 'X Factor'-audition.

Med et stort smil, guldkæder om halsen og grøn bandana om hovedet mødte hun dommerne med et "hvad så?", og Blachman konstaterede hurtigt, at hun var "lidt sørøver-agtig" at se på.

Men det var ikke sørøver-looket, Roya gik efter.

Hun var bare sig selv, lød hendes svar retur, inden hun fortalte, at hun skulle rappe.

Til beatet fra 'Icy Girl' af amerikanske Saweeti, kastede den 16-årige pige fra Kalundborg håndtegn og viste en lille smagsprøve på sine moves.

Og 'X Factor'-dommerne var meget begejstrede over, hvad de så.

- Jeg elsker, du ikke manipulerer din stemme. Du rapper fuldstændig med det smil, du har, lød det fra Oh Land.

Ankerstjerne fortsatte i samme spor:

- Et eller andet sted burde det slet ikke kunne flyve at være så nervøs og så sød i sådan en sej rap. Men det gør det, sagde han.

- Det bliver sindssygt autentisk af, at du står der og er, hvem du er.

Drømmen er at rappe

For Roya Attaei var det "ordentlig dejligt" at høre dommernes ord. Hun havde nemlig sat sig for at få en professionel vurdering, inden hun kastede sig ud i at skrive sine egne sange.

- Jeg har altid tænkt, at der er brug for flere pigerappere – også "indvandrerpiger" med muslimsk baggrund. Og hvis jeg kunne blive en af dem, ville det være drømmen, siger den 16-årige 'X Factor'-deltager.

Om jeg vil det eller ej, så skiller jeg mig lidt ud

Roya Attaei

Den drøm begyndte for alvor at forme sig, da hun hørte Tupac for første gang som syv-årig. Det skete på det asylcenter, hvor hun og hendes familie boede efter at være flygtet fra deres krigsramte hjemland, Afghanistan.

- Vi hørte det alle sammen, og så startede det ligesom bare der, fortæller Roya Attaei, der hurtigt begyndte at se op til andre amerikanske rappere som Nicki Minaj og Cardi B.

- De er stærke independent women, og det ville jeg også gerne være, siger hun.

Den eneste med bandana

I dag spiller rapmusikken i hendes høretelefoner 24-7, og dansetrinnene følger automatisk med. Dem har hun lært sig selv ved at tage dansetimer på en abonnementstjeneste på nettet.

Derudover bruger Roya Attaei meget tid på at finde inspiration til sin tøjstil på sociale medier. Det sker især på Pinterest, hvor hun samler billeder af alt fra dyre biler, dybe citater, smukke rejsemål, søde familier og lækre outfits.

- Jeg kan godt lide at tro, at jeg kommer til at have det perfekte liv, griner hun.

Blandt de mange billeder, finder man også en hel mappe med fotos af kvinder med headwraps, som hun selv havde på til sin audition.

- Jeg er den eneste af mine venner, der går med det, men jeg synes bare, det er fedt, siger hun.

Faktisk har hun aldrig rigtig taget sig af, hvad andre mener om hende.

- Jeg hviler nok bare i mig selv. For om jeg vil det eller ej, så skiller jeg mig lidt ud, fordi jeg er en indvandrerpige, siger Roya Attaei, der dog ikke lægger skjul på, at hun er stolt af, hvor hun kommer fra.

Selv husker hun kun få flashbacks fra sin barndom i Afghanistan, og hendes forældre er ikke meget for at tale om det, de flygtede fra.

Men det står klart for Roya, at hun nok aldrig havde fået lov til at drømme om en karriere som rapper, hvis hendes forældre ikke var "gået gennem ild og vand" for hende og hendes tre brødre.

- Jeg aner ikke, hvad der ville være sket, hvis vi var blevet i Afghanistan. Men jeg havde helt sikkert ikke været den person, jeg er i dag, og drømmen om en rapkarriere var nok aldrig blevet til noget, siger hun.

Nu er Roya Attaei dog et skridt tættere på den drøm. Alle tre dommerne gav hende et ja og sendte hende videre i 'X Factor'.

Se 'X Factor' fredag klokken 20 på TV 2 eller TV 2 PLAY.