X Factor

'X Factor'-deltager støder direkte ind i dommerbordet til audition: - Er du blind?

26-årige John Clausen mistede 95 pct. af sit syn som 17-årig. Til sin audition imponerede han 'X Factor'-dommerne på trods af et lille bump på vejen.

Især én deltager gjorde en mindeværdig entré over for de tre 'X Factor'-dommere i sæsonens sidste auditionprogram, der sendes fredag aften.

- Hvad sker der derude i krogen?, råbte Ankerstjerne, da han hørte nogen rumstere ved indgangen til studiet.

- Var der nogen, der faldt over sin guitar?, tilføjede dommeren i spøg.

Ind kom John Clausen på strømpefødder med sin guitar om halsen. Det var ham, der havde haft svært ved at finde vejen ind i auditionlokalet, og dommerne skulle snart finde ud af hvorfor.

Da den 26-årige deltager skulle op og hilse på dommerne, gik han direkte ind i dommerbordet.

- Er du blind? spurgte Oh Land, da John kolliderede med bordet.

Det er John Clausen ikke. Men han har dog været svagtseende hele sit liv og har i dag kun fem procent tilbage af synet.

Operation tog 95 procent af synet

John Clausen, der er født og opvokset i Næstved, har med egne ord altid været ”stærkt svagtseende”. Som barn var det dog ikke værre, end at han stadig godt kunne læse selv små bogstaver.

Forestil dig, du kigger ud af den forkerte ende af en kikkert

John Clausen

Men som 17-årig blev han ramt af øjensygdommen grå stær; en sygdom, der gør, at øjets linse bliver mere og mere uklar, og at synet dermed bliver sløret. På sigt bliver patienter med grå stær blinde. John Clausen, der altså i forvejen var svagtseende, var derfor nødt til at blive opereret for sygdommen.

Men da han også lider af ufrivillige øjen-tics, kunne lægerne ikke lægge en ny linse ind af frygt for at beskadige øjet undervejs. Operationen for grå stær ville derfor koste John 95 procent af hans syn – men han takkede alligevel ja, da han vidste, at den grå stær på sigt ville gøre ham helt blind.

I dag ser John Clausen efter eget udsagn ligesom andre - han ser bare tingene meget, meget langt væk.

- Forestil dig, du kigger ud af den forkerte ende af en kikkert. Det er det ganget med to, siger John Clausen.

Det var selvfølgelig lidt pinligt, men også lidt sjovt

John Clausen

Kolliderer af og til med lygtepæle

John Clausen, der er uddannet sanglærer og musikpædagog fra Syddansk Musikkonservatiorium, lever dog et ganske almindeligt liv, på trods af at hans syn i dag er på fem procent.

Ifølge ham er den største udfordring, når han skal navigere i trafikken. Og han ender da også af og til med at kollidere med lygtepæle eller cyklister. Det er dog efterhånden sjældent, det sker.

- Det er jo bare sådan, det er, når man er svagtseende. Det sker, og så går jeg videre, siger han .

Med sin meget begrænsede synssans kan han dog ikke køre bil.

- Ikke før vi får selvkørende biler, siger John Clausen og griner.

Han har efter næsten ti år vænnet sig til sit begrænsede syn. Derfor tog John det heller ikke så tungt, da han gik ind i dommerbordet til audition.

- Det var selvfølgelig lidt pinligt, men også lidt sjovt, siger John Clausen.

Han forklarer, at han valgte at gå op og give hånd til de tre dommere, fordi det ellers ville være svært for ham at få en forbindelse til de tre dommere. Han havde nemlig svært ved at se dem ordentligt fra det hvide X midt på gulvet, hvor deltagerne står.

Minder om John Lennon

Da John først gik i gang med at synge, var hans syn eller mangel på samme dog ikke det, dommerne lagde mærke til.

Efter John havde sunget 'I Never Dreamed You'd leave In Summer' af Stevie Wonder, sammenlignede Thomas Blachman den 26-årige sanger med navnebroren John Lennon.

- Du har en fantastisk klang. Jeg blev rørt, sagde Oh Land, som sammen med de to andre dommere gav John Clausen et stort ja.

Blachman tilføjede, at hvis John gik videre til liveshows, skulle de nok tage deres forholdsregler, så han ikke ville komme galt afsted.

- Vi skal nok begrænse scenografien og koreografien, så du ikke styrter ud over scenen i første liveshow, sagde dommeren til John Clausen.

Du kan se 'X Factor' fredag klokken 20 på TV 2 og TV 2 PLAY.