Kampklar

EM-helte fra ’92 er enige: - Omklædningsrummet er en mandeverden

Omklædningsrummet er ikke kun der, hvor spillerne klæder om. Det er også der, hvor mændene mødes for at være mænd. Og for at lave ballade.

For de to EM-helte fra 1992 John ’Faxe’ Jensen og Henrik ’Store’ Larsen er omklædningsrummet noget helt særligt for mænd. Omklædningsrummet fungerer nemlig som en ventil. Det er det sted, hvor mænd kan have seriøse snakke, drille hinanden og ikke mindst lave ballade.

- En af de største ballademagere, mens jeg har været på landsholdet, var helt sikkert ’Faxe’. Han kunne noget med varmecreme, siger Henrik Larsen og griner.

I 'Kampklar' ser man tydeligt, at der stadig er masser af sjov og ballade i John 'Faxe' Jensen.

Tricket med varmecreme

John ’Faxe’ Jensen husker da også selv et par af de gamle numre i omklædningsrummet, hvor han blandt andet stjal de andres shorts eller underbukser og smurte varmecreme ind i dem.

- Og når man så kunne se ude på træningsbanen, at spilleren begyndte at koncentrere sig ret meget om sine boller, så skabte det en god stemning, fortæller John ’Faxe’ Jensen.

Den gamle midtbanespiller har også andre tricks i arkivet. Blandt hans favoritter var blandt andet at binde 100 knuder på de andres snørebånd, gemme underbukserne eller sågar ringe til sine medspilleres mobiltelefoner og udgive sig for at være en sportsjournalist med mærkelige spørgsmål.

Både John ’Faxe’ Jensen og Henrik Larsen er begge aktuelle i TV 2-programmet ’Kampklar’, hvor udvalgte landsholdsveteraner skal forsøge at komme i form igen.

Tiden efter #metoo

Ifølge Kenneth Reinicke, der er mandeforsker og lektor hos RUC, så sker der da også ting og sager med mænd, når der ikke er kvinder til stede.

- I et omklædningsrum kan der nogle gange ske en centrifugering af mændenes maskulinitet. Der bliver sagt noget sjovt og groft, som nogle af de andre mænd så kører med på. Og nogle gange ender det hele i den meget grove ende, hvor der også kan blive sagt nogle meget sexistiske ting, forklarer Kenneth Reinicke.

Henrik Larsen og John 'Faxe' Jensen havde begge en stor andel i Danmarks EM-sejr i 1992.

Der er dog højst sandsynligt en stor forskel på omklædningsrummene fra dengang, hvor John ’Faxe’ Jensen og Henrik Larsen var aktive, til i dag. Efter #metoo-bevægelsen er der ifølge Kenneth Reinicke nemlig sket en forandring i måden, mænd taler om kvinder på. Men der er stadig mænd, der er ligeglade og stadig siger sexistiske ting.

- Og selvom der bliver grinet med, så er de andre mænd begyndt at kigge indad og tænke over, om sådanne kommentarer nu også er okay, siger Kenneth Reinicke.

Sejren grundlægges i omklædningsrummet

John ’Faxe’ Jensen var ret flittig til at drille holdkammeraterne i både Brøndby og på landsholdet. Men i Arsenal mødte han sin overmand. Den legendariske engelske landsholdsspiller og topscorer Ian Wright var Arsenals ballademager. Og der gik ikke længe, før John ’Faxe’ Jensen måtte finde sig i at blive udsat for de samme numre, han selv havde lavet.

- Blandt andet syntes Ian Wright og nogle af de andre ikke om min danske tøjstil. Så til hver kampdag hejste de enten mit slips, min skjorte eller jakke op i flagstangen. Til sidst måtte jeg jo så skifte til den engelske tøjstil, griner John ’Faxe’ Jensen, der dog kun syntes, det var sjovt selv at blive drillet.

I Arsenal måtte John 'Faxe' Jensen udstå de samme numre, som han tidligere selv havde lavet. Her må han udstå en række tilråb fra holdkammeraterne.

Både John ’Faxe’ Jensen og Henrik Larsen husker tilbage på omklædningsrummene som en mandeverden, hvor de kunne være sig selv, og hvor de vidste, at der ikke slap noget ud. Begge er de enige om, at fællesskabet med de andre var altafgørende for, hvordan holdet klarede sig på banen.

Stadig en maskulin verden

Henrik ’Store’ Larsen ser også sig selv som en festlig fyr i et omklædningsrum. For ham var det vigtigt, at stemningen var god.

- Omklædningsrummet var jo sådan et sted, hvor vi fortalte røverhistorier, slog hinanden med håndklæderne og tog gas på hinanden. Men det var også stedet, hvor 20-25 mænd bare snakker sammen henover bænkene og slappede af med hinanden, fortæller Henrik Larsen.

Henrik 'Store' Larsen kan blandt andet huske, at spillerne i Lyngby fik lov til at drikke øl i omklædningsrummet, hvis de havde vundet.

Til trods for #metoo-bevægelser og moderne tider slår Kenneth Reinicke fast, at omklædningsrummet stadig er et manderum. For maskulinitet hænger ikke nødvendigvis sammen med at skulle være grov:

- Det kan helt sikkert stadig være et frirum, hvor visse ting er tilladt, som ikke er tilladt udenfor, og hvor man stadig kan teste hinandens maskulinitet ved at udfordre hinanden med sjov og ballade, slutter Kenneth Reinicke.

’Kampklar’ kan ses hver tirsdag klokken 20 på TV 2 eller på TV 2 Play.