Dansk succesinstruktør på vej med ny stjernespækket film

Oscarvindende Anders Thomas Jensen har ikke instrueret en film i fem år. Nu har han en ny på vej, og ifølge ekspert skal vi glæde os.

Mads Mikkelsen, Nikolaj Lie Kaas, Nicholas Bro, Lars Brygmann, Roland Møller …

Det lyder næsten for godt til at være sandt, men ikke desto mindre er det rollelisten til en ny, netop offentliggjort film, som instruktøren Anders Thomas Jensen ('Blinkende Lygter', 'Adams Æbler' og 'De grønne slagtere', red.) er i gang med.

Titlen bliver 'Retfærdighedens ryttere', og Anders Thomas Jensen både skriver og instruerer, mens selskabet Zentropa producerer filmen.

Og der er noget at glæde sig til – i hvert fald hvis man spørger Jacob Ludvigsen, der er filmredaktør på Soundvenue.

– Det er sindssygt spændende, hver gang Anders Thomas Jensen kommer med en ny film. Der er ikke nogen, der gør det som ham, og det er også derfor, han har fået to af Danmarks største stjerner til at finde tid i kalenderen, siger han med henvisning til Mads Mikkelsen og Nikolaj Lie Kaas.

Noget af det, Anders Thomas Jensens film formår, er at overraske.

– Han har sin helt egen stil, kulsorte universer, skæve karakterer, ekstrem vold og underholdende replikker. Og man ved aldrig, hvor det ender, siger Jacob Ludvigsen.

Som Trier – men folkelig

Den 47-årige Anders Thomas Jensen har ikke instrueret, siden han i 2015 stod bag kameraet på 'Mænd og høns'. En film, der fik 357.850 danskere i biografen.

De høje publikumstal er et kendetegn for Anders Thomas Jensen. Et andet af hans filmhits, 'Adams æbler' indløste 355.389 mennesker billet til, mens 260.000 danskere så Mads Mikkelsen med sparsomt, men klistret hår i 'De grønne slagtere' i 2003.

Afstemning

Hvilken Anders Thomas Jensen-film er din favorit?

– Han er massernes Lars von Trier. Man ved med det samme, at det er en Trier-film, og det gør man også, når det er en Anders Thomas Jensen-film. Men i modsætning til Trier er han folkelig, og hele landet griner med, siger Jacob Ludvigsen.

Han forklarer, at filmene er blevet folkeeje og en fælles referenceramme. For eksempel kender de fleste scenen fra 'De grønne slagtere', hvor Ole Thestrup forklarer om glæden ved pølseproduktion eller Søren Pilmark, der i 'Blinkende Lygter' forgæves forsøger at puste æg.

Oscarvindende kamæleon

Udover fire voldsomt populære film kan Anders Thomas Jensen skrive Oscarvinder på cv'et.

Hans kortfilm 'Valgaften' vandt i 1999 en guldstatuette, og han skrev også manuskriptet til Susanne Biers 'Hævnen', der til 2011 vandt en Oscar for bedste udenlandske film.

Ifølge Jacob Ludvigen skriver Anders Thomas Jensen manuskripter på en meget anderledes måde, end han instruerer.

– Det sjove ved ham er, at han er snedker som manusforfatter. Han er en kamæleon, der kan skrive og skabe universer for alle. Men når han selv instruerer, er det umiskendeligt hans, siger filmredaktøren.

En måske tilfældig togulykke?

En del af det imponerende cast er gamle kendinge for Anders Thomas Jensen – Mads Mikkelsen og Nikolaj Lie Kaas har været med i fire af hans film, Nicholas Bro i tre. Til gengæld er Lars Brygmann og Roland Møller nye ansigter.

Handlingen i den nye film beskriver Zentropa sådan her:

"Den udstationerede militærmand Markus (Mads Mikkelsen) må tage hjem til sin teenagedatter Mathilde (Andrea Heick Gadeberg), da hans kone dør i en tragisk togulykke. Det ligner en tilfældighed, indtil matematiknørden Otto (Nikolaj Lie Kaas) dukker op med sine to excentriske kolleger Lennart (Lars Brygmann) og Emmenthaler (Nicolas Bro). Otto var selv passager på det forulykkede tog og er overbevist om, at nogen må stå bag. Som indicierne hober sig op, står det klart for Markus, at det måske var et nøje orkestreret attentat, som hans kone tilfældigt blev offer for …"

'Retfærdighedens ryttere' får premiere 25. december i år.