Dans i blodet

Hun lever sin ultimative drøm - men fortryder stadig den sms, der ændrede hendes liv

Når Nellie træder ind på scenen, giver det hele mening. Men når spotlyset slukkes, kommer savnet til familien.

17-årige Nellie Bethel havde taget en stor beslutning. Hun ville forfølge sin barndomsdrøm om at blive professionel danser på de store internationale scener.

Derfor havde hun købt en flybillet fra København til Los Angeles, hvor hun skulle være alene i tre måneder.

Hun var nærmest kun lige ankommet, før det gik op for hende, at hun var landet i den helt rigtige by. De ikoniske høje palmetræer, lange varme dage og det spændende undergrundsdansemiljø var alt, hvad hun havde drømt om.

Efter et par dage i millionbyen tikkede en besked ind på hendes telefon:

- Hej skat. Skriver du ikke lige til din gamle far?

Nellies far havde kørt hende i lufthavnen derhjemme. Alt havde været, som det plejede – når han altså var i en god periode.

I Los Angeles havde Nellie Bethel så travlt med at lære nye dansemoves, stilarter og koreografier, at hun først fik svaret sin far et par dage senere.

Der kom aldrig et svar retur.

Når spotlyset tændes, er der ingen tvivl

28-årige Nellie Bethel er professionel danser og lever et liv, som mange dansere kun tør drømme om. Til dagligt bor hun i Los Angeles med sin kæreste. Men hun opholder sig meget i Las Vegas.

For når hun ikke turnerer verden rundt som backupdanser for Jennifer Lopez, danser hun i Cirque du Soleil-showet 'Michael Jackson ONE', der hylder den afdøde konge af pop.

Nellie elsker at danse. Og når hun træder ud på verdens største scener, hvor spotlyset tændes, og musikken brager ud af højtalerne, er hun ikke i tvivl. Hendes årelange hårde arbejde, for at nå til hvor hun er i dag, er det hele værd.

Men når showet er forbi og bagsiden af tourlivet melder sig, er der både plads til savn og tanker. Savn til familien – især hendes mor – og tanker om, hvorvidt det omflakkende tourliv er vigtigere end at være tæt på dem, hun elsker.

Du kan følge Nellie Bethel og fire andre dansere i PLAY-serien 'Dans i blodet'.

- Mor, giv mig 10 år

Drømmen blev skabt på barndomsværelset. En dag så 10-årige Nellie MTV, hvor rapperen Missy Elliot tonede frem på skærmen med hittet ’For my people’.

Da Nellie så danserne i musikvideoen, var hun ikke i tvivl.

- Mor, giv mig 10 år, så er jeg også med i en musikvideo, sagde hun til sin mor, der efterfølgende meldte hende til dans.

Herfra gik det slag i slag. Nellie Bethel havde sit første professionelle dansejob som 14-årig. Og på dette tidspunkt var hun allerede begyndt at rejse rundt i Europa for at træne med andre dansere og få inspiration.

Efter folkeskolen tog hun en etårig danseuddannelse på Flow Dance Academy. Og så gik turen til USA.

Nellies far kørte hende til lufthavnen og vinkede farvel, inden hun steg på flyet. Nu skulle hun til Los Angeles i tre måneder for at forfølge drømmen om at blive professionel danser.

Det kom som et chok

Men jagten på drømmen i Los Angeles fik en brat opbremsning, da 17-årige Nellie Bethel fik et opkald fra sin mor.

Nellie havde godt nok undret sig over, at faren ikke havde svaret hende tilbage på den sms, hun fik sendt lidt for sent. Men hun havde aldrig regnet med at få den besked, som moren gav hende i den anden ende af røret.

Faren var blevet fundet død.

Nellie husker sin far som en fantastisk mand, der var både karismatisk og lynende intelligent. Men han var også alkoholiker.

Han havde ondt indeni og drak i mange perioder af Nellies barndom rigtig tæt. Og efter det årelange alkoholmisbrug havde kroppen givet op.

Farens død kom som et chok. Nellie fik øjeblikkeligt skyldfølelse over, at hun ikke havde fået svaret ham i tide.

Sorgen og skyldfølelsen fik hun bearbejdet, da hun var var tilbage i Danmark. Og da hun igen var kommet på højkant, kunne hun mærke, hvor vigtig dansen var.

For efter turen til Los Angeles havde dansen trods de triste omstændigheder for alvor ramt 17-årige Nellie lige i hjertekulen.

Som teenager var Nellie Bethel en energibombe, som tonsede gennem udfordringer. Hun så ingen begrænsninger i forhold til drømmen om at blive professionel danser. Kun muligheder.

Og hun var ikke i tvivl. Hun skulle bare ud i verden.

Derfor besluttede hun sig for at flytte permanent til Los Angeles for at give drømmen et helhjertet skud.

Hun var ung og havde kun én ting for øje. Nemlig at danse med de største stjerner. Dengang havde hun aldrig forestillet sig, at drømmejobbet også kunne føles ensomt og til tider uden særlig betydning.

Konkurrerede mod 600 andre dansere

Nellie brugte alle vågne timer på at træne og gå til den ene audition efter den anden. Og med en kæmpe portion gåpåmod lykkedes det efterhånden Nellie at blive booket som danser til nogle af verdens største stjerner.

Hun har blandt andet danset for Rihanna, Fergie og Beyonce.

Og selvom hun ikke har danset for Missy Elliott, mødte hun hende faktisk, ti år efter hun havde set hendes musikvideo på barndomsværelset.

Efter at have danset til utallige shows, koncerter og i musikvideoer i fem år, gik Nellie til en audition, der skulle vise sig at få stor indflydelse på hendes fremtid som danser.

Sammen med cirka 600 andre kvindelige dansere kæmpede hun om at slippe gennem det meget lille nåleøje. Kun fire dansere ville gå videre til drømmejobbet. At danse fast for Jennifer Lopez over en længere periode.

Nellie Bethel havde som barn sunget med på hittet ’Jenni from the block’ og havde altid syntes, at den latinamerikanske sangerinde var ”det sygeste i hele verden”.

Derfor var det ekstra nervepirrende, da hun efter adskillige udskillelsesrunder blev sat til at danse foran selveste Jennifer Lopez.

Og heldigvis for Nellie valgte sangerinden hende.

Det er i dag fire år siden, og siden har Nellie stået bag Jennifer Lopez på scener i hele verden. Og til februar skal hun og Michel Patrick, der også er med i 'Dans i blodet', danse for den latinamerikanske sangerinde til Super Bowl, som er et af verdens største events med over 100 millioner tv-seere.

Dermed er Nellie Bethel den første danske kvindelige danser, der danser til Super Bowl.

Drømmen er gået i opfyldelse. Og det, der virkede uopnåeligt, er i dag Nellies hverdag. Men livet bag en af verdens største stjerner er benhårdt.

I sommer var hun med på Jennifer Lopez verdensturné.

Men jo flere byer og scener, Nellie betrådte hen over sommeren, jo mindre betydningsfuldt blev det.

Den seneste turné med Jennifer Lopez strak sig over sommeren med 38 koncerter i 31 forskellige byer over hele verden. Video: Marie Holm Mathiasen

Et ensomt tourliv

Hver gang hun ankom til en ny by, var det enten for at tage direkte ud for at øve inden et show eller hen på et hotelværelse for at sove.

Der var sjældent tid til at opleve byens seværdigheder, og Nellie huskede ikke meget fra de forskellige steder.

Hun huskede mest, om hotelsengen var blød, eller om det var besværligt at slæbe bagagen op.

Som turneen skred frem, blev det mere og mere ensomt.

Når spotlyset blev slukket, og den hårde del af tourlivet fortsatte, begyndte hun for alvor at mærke ensomheden. Og når hun gik rundt på gaden i en ny by, følte hun pludselig, at det ikke betød noget. For det var jo ikke med dem, hun elskede.

Går glip af meget

28-årige Nellie Bethel er kun hjemme i Danmark et par gange om året. Når hun kommer hjem til familien, bliver det ekstra tydeligt, hvor meget hun går glip af, fordi hun bor på den anden side af kloden.

Nellie har en storebror og en lillesøster. Storebroren har fået tre børn. Lillesøsteren er blevet voksen. Alt sammen mens Nellie har været væk hjemmefra.

Derudover er Nellie også ærgerlig over at gå glip af fødselsdage, familiesammenkomster, nevøernes fodboldkampe og alle de spontane kaffeaftaler med veninderne.

Disse ting er noget af det, som Nellie forbinder med en hverdag og et liv med familienærhed og kærlighed. Det har hun ikke i samme grad, når hun ikke bor hjemme i Danmark. Derfor prøver hun virkelig at være til stede og se så mange som muligt, når hun endelig er hjemme på ferie.

Nellie Bethel savner allermest sin mor, når hun er væk fra Danmark.

Hun betyder alt for Nellie, der betegner dem som søstersjæle. Derfor er det også hårdt at være så meget væk fra hende.

Savnet skaber en splittelse mellem at forfølge sin drøm og være sammen med dem, hun elsker allermest.

- Jeg ville ønske, at verden ikke var så stor, siger hun.

Hvis afstandene var mindre, kunne hun være der mere for sin mor. Men sådan er det bare ikke, når man har valgt en topprofessionel karriere på den anden side af Atlanterhavet.

Derfor må hun ofte nøjes med at tale i telefon eller sms'e med sin mor.

Hendes største frygt er ikke at være tæt på hende, når det gælder.

Nellie ved godt, hvorfor hun har det sådan. Det sidder stadig i hende, at hun mistede sin far, mens hun var i USA, og at hun ikke fik sagt farvel.

Dengang Nellies far kørte hende til lufthavnen, havde han været inde i en god periode. Derfor tog Nellie afsted og troede, at han var okay.

- Men han delte jo ikke sine smerter med mig. Han skånede mig for det, siger hun.

Hun tænker tit, hvad der mon var sket, hvis hun havde nået at svare på hans besked.

Kunne hun have grebet ham?

Den tanke fylder meget. Især på de ensomme dage.

Bevidst om sin succes

Men selvom tourlivet er nedslidende, er dansen hendes livs kærlighed - og jobbet hos Jennifer Lopez mere, end hun havde turde håbe på. Og Nellie er meget bevidst om, at hun lige nu udlever sin egen og ikke mindst mange andres drøm.

For Nellie Bethel er udmærket klar over, at der sidder en masse dansere rundt omkring i verden, som ville ønske, at de var i hendes sko.

- Det ville være så respektløst af mig at gå på scenen og ikke gøre mit bedste. Og ikke nyde det, siger hun.

Det husker hun ofte sig selv på, når hun har en dårlig dag og mest har lyst til at blive på hotelværelset eller flyve hjem til Danmark.

Du kan følge Nellie Bethels og fire andre danseres liv i PLAY-serien 'Dans i blodet' på TV 2 PLAY.