Ny 'Lykkehjulet'-vært forsvarer sin rolle: - Jeg er ikke en udstillingsdukke

Kanya Rørbech blev mødt med kritiske kommentarer om sin nye værtsrolle i 'Lykkehjulet'. Nogle frygtede, at den var for passiv.

Da det ikoniske quizprogram ’Lykkehjulet’ løb over skærmen mellem 1988 og 2001, var det med en ældre mandlig vært og en yngre såkaldt kategorina i front. Betegnelsen 'kategorina' er en hyldest til den kvindelige medvært i 'Lykkehjulet', Carina Johannesson, der var med i programmet fra 1989 til 1994. Kategorina er en sammentrækning af Carina Johannessons fornavn og ordet 'kategori'.

Kategorinaens rolle var at vende de bogstaver, quizprogrammets deltagere valgte, og samtidig være en levende reklamesøjle for nogle af de præmier, deltagerne kunne vinde.

Men den nu 18 år gamle rollefordeling er blevet skrottet i år.

Da programmets relancering havde premiere mandag på TV 2 Charlie var det i stedet med et værtspar bestående af Kanya Natasja Rørbech og 'Go' morgen Danmark'-vært' Mikkel Kryger.

Kategorinaen anses simpelthen for at være forældet.

Vigtigt at komme på banen

43-årige Kanya Natasja Rørbech, som tidligere har arbejdet som skuespiller og projektleder, havde da også sine betænkeligheder, da hun blev tilbudt jobbet.

- Jeg var lidt kritisk, siger hun.

Kanya Rørbech huskede tydeligt den hyggelige quiz med den genkendelige jingle, men hun vidste, at det ikke var et job for hende, hvis det forventedes, at hun skulle være passiv på skærmen i forhold til sit mandlige modstykke.

- Jeg tænkte: "Hvordan griber man det an i 2020, uden det bliver kedeligt?" Det er vigtigt for mig, at kvinder kommer på banen i tv for andet end at stå og smile, siger Kanya Rørbech.

Selvom det nye program forsøger at fange nostalgien i spillet, studiet og setuppet fra den gamle seersucces, så er hendes frygt forsvundet.

- Vi gør det i en moderne version. Der er selvfølgelig noget, der minder om det gamle format, fordi jeg står i fuld figur og styrer bogstavtavlen. Men jeg er ikke en udstillingsdukke, der ikke må sige noget, siger hun.

I det nye program er begge værter inde over planlægningen af hvert afsnit og spørgsmålene til deltagerne. Under selve optagelsen står den seks år yngre Mikkel Kryger for størstedelen af interviews med deltagerne, fordi han står ved selve lykkehjulet sammen med deltagerne. Men der er pingpong mellem de to værter, og Kanya Rørbech byder ind på lige fod med Mikkel Kryger.

- Vi har snakket meget om, hvordan man kan ryste posen i et format, som ellers er meget fast, siger hun.

Blå bog: Kanya Natasja Rørbech

Født: 16/2/1976

Uddannelse: Kandidatgrad i Film- og medievidenskab. 

Karriere: TV-vært, skuespiller, foredragsholder, projektleder, model og producer

Privat: Mor til to børn på 11 og 7 år

Vil sætte sit eget præg

Det har Kanya Rørbech også måttet forklare dem, som inden premieren har rynket på næsen over, at hun tog jobbet.

- Nogle folk har spurgt: "Må du så ikke sige noget?". Så må jeg tage snakken med dem og forklare, at de skal se med, så de ikke fejlagtigt tror, at vi har lavet det helt samme program igen, siger hun.

Kanya Natasja Rørbech ønsker i det hele taget at bruge sin personlighed som vært. Hun har eksempelvis større frihed til at være sig selv og improvisere end i hendes tidligere arbejde med tv-reklamer og tv-serier - blandt andet DR Ramasjang-serien 'Kurt, en ukendt helt'.

- Jeg håber, at man kan mærke min glæde og humor. Jeg synes selv, at det er sjovest, når tv-værter ikke er stive figurer, men mennesker, der også kan lave fejl og slapper af, siger hun.

- Når det er sagt, så er det ikke mig, men deltagerne, der er i fokus. De er sjældent vant til at være på og det er super fedt at få folk til at slappe af, når de er spændte og nervøse, siger hun.

Lykkehjulet bliver vist på TV 2 Charlie mandag til torsdag klokken 19.20 og på TV 2 Play.

Dette er ændret i det nye 'Lykkehjulet'

  1. Nyt hjul - samme lyd

    En central del i 'Lykkehjulet' er selvfølgelig hjulet. Det har fået en grafisk overhaling, men den karakteristiske 'dikke-dik'-lyd, som er en del af programmets DNA, er der stadig.

  2. Ordgåder i stedet for kategorier

    I det gamle 'Lykkehjulet' var der såkaldte 'Kategorier' som hjalp folk med at gætte ordene på skærmen. Produktionen vurderede dog, at dette ord var misledende, da der i virkeligheden er tale om 'ledetråde'. Derfor har de skiftet navn til netop dette.

     

  3. Digital ordtavle

    I gamle dage stod kategorinaen fysisk og vendte hver af bogstaverne på ordtavlen. Hele tavlen er nu digitaliseret, så vært Kanya Rørbech i stedet kan afsløre bogstaverne ved et tryk.

  4. Præmier præsenteres anderledes

    Før i tiden stod samtlige præmier til skue for deltagerne i studiet, men det har man lavet om i dag for overblikkets skyld. Præmierne præsenteres digitalt på en skærm, og deltagerne kan nemt overskue, hvad de kan vælge og dets pris.

  5. Vært i stedet for kategorina

    Kanya Rørbech er blevet vært frem for kategorina. Dermed har hun en mere aktiv rolle i programmet end sine forgængere.