I 00’erne ville ingen være hende, men i dag er det lige omvendt

16x9
Da 'Sex and the city' var populært i 00'erne var Carrie it-girl - men 2020'erne tilhører Miranda. Foto: TV 2 / TV 2

Det er slut med at latterliggøre de kloge og nørdede - i dag er det karakterer som Miranda fra 'Sex and the city', der holder

I 00’erne var Carrie Bradshaw fra tv-serien 'Sex and the city' the it-girl.

Hun havde et misundelsesværdigt klædeskab fyldt med vintage-fund, dyre mærker og designersko. Og så skrev hun klummer i sin lækre lejlighed på Manhattan, mens hun røg Marlboro Light.

Hendes veninder var den promiskuøse PR-dronning Samantha Jones, den polerede galleriejer Charlotte York og den Ivy League-uddannede jurist, partner i et advokatfirma og katteejer, Miranda Hobbes.

Dengang var det ikke Miranda - hende med det korte, røde hår og den kyniske og kantede personlighed, der gik i sexstrejke - som de fleste Sex and the city-seere så op til.

Men i dag - knap 22 år efter, at serien havde premiere - er det Miranda Hobbes, der holder.

- Mirandas kvinde- og verdenssyn er mere relaterbart end de andre karakterers, forklarer Lise Ulrich, der er journalist og anmelder på Soundvenue. Derudover er hun optaget af kvinderoller i amerikanske tv-serier.

- I dag sætter mange spørgsmålstegn ved, om Carries tilværelse overhovedet er realistisk. Hun skrev én klumme om ugen, men havde alligevel råd til dyre designertasker og eksklusivt vintage-tøj. Og Charlotte havde i de fleste sæsoner ikke et job. Derfor er det nemmere at spejle sig i Miranda, fortsætter hun.

Samme pointe bliver fremført i bogen 'We Should All Be Mirandas: Life Lessons from Sex and the City’s Most Underrated Character', som udkom i efteråret og i en artikel i Weekendavisen.

Pointen er, at Mirandas “heftige intelligens og udramatiske tilgang til livet,” er værd at begære, som forfatterne Chelsea Fairless og Lauren Garroni bemærker i deres bog. Miranda er boligejer og kun 35 år gammel, da hun bliver partner i et advokatfirma. Til sammen­ligning bruger Carrie sine penge på sko og sine følelser på Mr. Big - den cigarrygende finansfyr.

Mirandafobi

Chelsea Fairless og Lauren Garroni mener, at 00’erne var præget af såkaldt “Mirandafobi”.

- Da Sex and the city havde premiere, var der mange, der tøvede med at identificere sig som Miranda - den sarkastiske arbejdsnarkoman med de tvivlsomme modevalg, skriver forfatterne i bogen.

Kvinderne i Sex and the City er sexpositive og bliver ikke straffet for deres promiskuitet.
Kvinderne i Sex and the City er sexpositive og bliver ikke straffet for deres promiskuitet. Foto: CBS/TV 2

- I de to årtier, der er gået, siden Miranda gjorde sin debut på tv, er vi endelig kommet ligeså langt som Miranda og har fanget alt det, hun står for som progressivt ikon. Sandheden er, at Miranda Hobbes er en feministisk helt - vi har bare haft for travlt med at fokusere på Carries designertoppe til at bemærke det.

Mirandas feministiske facon og skarpe holdninger kommer blandt andet til udtryk i afsnit 1 i sæson 2. Her giver hun sine veninder en opsang, inden hun stormer ud ad den morgenmads­café, de altid mødes på:

- Det eneste, vi taler om, er Big, kugler og små tissemænd. Hvordan kan det være, at fire kloge kvinder kun kan finde ud af at tale om kærester? Det er som 7. klasse, men med bankkonti. Hvad med os? Hvad vi tænker? Hvad vi føler og ved? Skal det altid handle om dem?

Og på et andet tidspunkt raser hun:

- Vi lever i et samfund med umulige skønhedsidealer.

Nørderne

Når man ser tilbage på mange af de komedier og sitcoms, der blev lavet op igennem 1990'erne og 00'erne, så er det ret symptomatisk, at karaktererne med med akademiske baggrunde og nørdede hobbyer bliver latterliggjort, fortæller Lise Ulrich.

- I 'Friends' er karakteren Ross Geller uddannet palæontolog, og hver gang han fortæller om sit arbejde, gør de andre karakterer grin med ham ved at gabe og lade, som om de falder i søvn.

- Det samme går igen i tv-serierne 'Roseanne' og 'Rap fyr i L.A.' fra 1990'erne. Her bliver de kloge portrætteret som skøre nørder - og selvfølgelig har de briller på.

Jaleel White i rollen som Steve Urkel.
Jaleel White i rollen som Steve Urkel. Foto: Ritzau Scanpix

Fremstillingen af kloge karakterer som kejtede nørder har dog været på tilbagetog op igennem 2010'erne.

Ifølge Lise Ulrich kan en forklaring være, at der er kommet en bekymring over, om stereotyperne betyder, at man i befolkningen ser ned på forskere og andre, der er klogere end en selv.

- Det er særlig en udvikling i USA, hvor eksperter og fakta skydes ned og ikke er lige så meget værd. Og det er ikke nogen hemmelighed, at Hollywood svinger mere til venstre end til højre rent politisk. Det kan forklare, hvorfor vi ser færre karikerede nørder i nutidens film og tv.

**

Perspektiv

Cynthia Nixon
Cynthia Nixon Foto: Caitlin Ochs / Ritzau Scanpix

Fra Sex and the city til næsten-guvernør

Cynthia Nixon, der spiller Miranda, stillede i 2018 op som guvernør i delstaten New York - hvilket måske ikke er langt fra, hvad karakteren Miranda Hobbes kunne finde på.

I en video om sit kandidatur fortalte Cynthia Nixon dengang, at hun ville “gøre op med den ulighed, staten New York er plaget af”, ligesom hun ville styrke folkeskolerne.

Det endte dog med, at den rødhårede new yorker måtte se sig slået af New Yorks guvernør, Andrew Cuomo.

Men Cynthia Nixon har ikke lagt politik bag sig trods nederlaget. Hun har tidligere fortalt, at hun har planer om at involvere sig i præsidentvalg i USA, der finder sted i november i år.

***

Afstemning