Hun blev stille, inden hun svarede ja til Blachman - og hun var ikke alene med den samme triste historie
Under optagelserne til dette års 'X Factor' har dommerne mødt mange deltagere, der var mærket af mobning.
- Er du blevet mobbet nogensinde?
Det spørgsmål fik 16-årige Emma af 'X Factor'-dommer Thomas Blachman, inden hun skulle begynde sin audition.
Hun blev stille, og læben bævrede en lille smule, inden hun svarede ja. Og hun var en af mange.
Under optagelserne af de mange 'X Factor'-auditions opdagede dommerne nemlig et særligt, trist tema.
Rigtig mange af årets deltagere fortalte historier om mobning. Måske flere end nogensinde.
- Sidste år var der et ukulele-tema. I år er der helt klart et mobbetema på en helt anden måde. Det er en historie, som rigtig mange har kæmpet meget med på et tidspunkt – eller stadig kæmper med, lød det fra dommeren Oh Land i forbindelse med premieren på den nye sæson.
Thomas Blachman, som i år sidder ved dommerbordet for 12. gang, har samme opfattelse.
- Det var fuldstændig chokerende at høre gentagne gange, at de her unge mennesker lider så voldsomt under denne her menneskelige dysfunktion, det er at mobbe andre, siger han og fortsætter:
- Jeg troede helt ærligt, det var noget, der ikke fandtes mere. Så kan det være, at jeg er naiv, men det er altså ikke tilfældet. Det er åbenbart intensiveret.
Opsang til mobbere
Mobning blandt danske skolebørn har ellers taget et drastisk fald. Det viser Skolebørnsundersøgelsen 2018 fra Statens Institut for Folkesundhed, som udkom sidste år.
Hvor det i 1998 var omkring hvert tredje 11-årige elev, der blev mobbet, er det i dag omkring hver tyvende elev, der oplever at blive mobbet mindst et par gange om måneden.
Men den udvikling ændrede ikke på, at en stor del af årets 'X Factor'-deltagere fortalte historier om, at de var blevet mobbet i deres opvækst – hvilket resulterede i, at dommerne italesatte problematikken i programmet.
Især langede de ud efter mobberne.
- Lad dog vær med at blive mobber. Så har du ligesom bare besluttet, at du skal være sådan et menneske. Vi skal ikke bruge dig, lød det fra Ankerstjerne, mens Thomas Blachman kom med en opsang til de forældre, der har børn, som mobber andre.
- Det er jo en løsagtighed. At man har så lidt kontrol over sine børn, at man rent faktisk tillader dem at rende rundt og være nogle dumme svin over for andre mennesker, sagde han og tilføjede.
- Så er det jo fordi, man et eller andet sted selv er et røvhul.
Tidligere er Thomas Blachman selv blevet kritiseret for at gå over grænsen, når han sidder bag dommerbordet i 'X Factor' og giver sin mening til kende. Og han ved også selv, at han "leger med ilden ved at være meget eksplicit i mange situationer".
- Jeg siger ting til folk, som man måske kan betragte som en form for grænseoverskridende sandhed. Men jeg mobber dem ikke. Jeg er bare fuldstændig ærlig omkring, hvad jeg sanser og syner i deres selvsyn, siger han.
Ville tage sagen i egen hånd
Årets oplevelser ved dommerbordet resulterede også i, at Thomas Blachman under auditionforløbet kom med en opdatering på Facebook.
Her skrev han blandt andet: "Jeg møder alt for mange alt for triste, unge mennesker for tiden" og foreslog, at forældre til mobbeofre kontaktede ham eller den lokale politistation.
- Det var helt klart en reaktion på 'X Factor', for jeg blev sgu berørt af det, siger han og fortsætter:
- Det må fandeme stoppe. Man må finde en måde at gå til værks på, siger han.
Selv lægger Blachman ikke skjul på, at han ville tage sagen i egen hånd, hvis det var hans børn, som blev mobbet.
- Hvis en person irriterede mine børn, så ville jeg ringe op til deres forældre og sige: "Hvad fanden foregår der?".
Kan vendes til en styrke
Mødet med de mange deltagere har dog også mindet dommerne om, at en barndom med mobning kan vendes til noget godt.
Det var også tilfældet for mange af deltagerne, fortæller Oh Land.
- Der er rigtig mange, der er kommet ind og har fortalt en personlig historie om, at de er blevet mobbet, og så er de blevet stærkere eller vil gerne bevise, at de alligevel tør og kan og måske har vendt det, de har oplevet som børn, til en styrke, siger hun.
Faktisk ser 'X Factor'-dommmeren det som et kompliment at blive mobbet.
- Det betyder, at du skiller dig ud. Du bliver set, fordi du har et eller andet. Og det kan så være, at det er noget, folk slår sig på, fordi det er anderledes, siger hun og fortsætter:
- Så hvis man bliver mobbet for et eller andet, kan det være, der er en underlæggende positiv egenskab, som man skal gøre endnu mere, siger hun.
Bare rolig, det bliver federe
Den betragtning er Ankerstjerne enig i.
For én ting er, at han har følt en masse sympati med de deltagere, han har mødt under de mange auditions. Men han håber også, oplevelserne kan være med til at sætte gang i en motor hos dem.
- For guds skyld, så håber jeg, det giver dem noget drivkraft. Det giver dem måske noget at bevise, siger han og fortsætter:
- De mest spændende, mest succesfulde, de mest glade mennesker, jeg kender, er dem, der var udsatte i skolegården. Det har jeg bare lyst til at sige som et postkort tilbage til dem, der går igennem noget nu, hvor de føler sig udsatte eller udstødte, lyder det fra dommeren.
I forlængelse af det sender Ankerstjerne en direkte hilsen til dem derude, som bliver mobbet:
- Bare rolig, det bliver federe. Det er dig, der vinder i sidste ende. Alle de andre er bare almindelige. Og det er røvsygt.
Se eller gense fredagens 'X Factor' på TV 2 PLAY.