X Factor

Følte sig anderledes og usikker – her er historierne fra 'X Factor'-dommernes egen barndom

Årets 'X Factor'-auditions bød på mange fortællinger om mobning. Det gjorde indtryk på dommerne, der selv husker, hvordan det var at skille sig ud.

Hun blev kaldt "skildpadde", og han måtte lære at slå fra sig.

Både Nanna Øland Fabricius og Lars Ankerstjerne Christensen husker, hvordan det var at være anderledes i skolen.

Det var tilfældet for begge 'X Factor'-dommere, og netop derfor har det også gjort indtryk på dem at møde de mange deltagere, som under årets auditions delte personlige historier om, hvordan de er blevet mobbet.

Ankerstjerne beskriver møderne som noget, der både rørte og frustrerede ham, fordi han kunne spejle sig i deltagerne.

- Jeg kan sgu godt huske, hvordan det var at føle sig anderledes, dum og forkert og være ked af ikke a få lov til at være med i et eller andet form for fællesskab, siger han.

Et produkt af skolegården

Dommeren beskriver sig selv som et produkt af mange forskellige skolegårde i Hundige på den københavnske Vestegn, hvor han voksede op.

Et hårdt og meget fysisk miljø, hvor tingene hurtigt udviklede sig til slagsmål – og hvor man nemt kunne blive "kørt over".

I de skolegårde var det ikke altid lige let at være den rødhårede, fregnede og let overvægtige dreng, han beskriver sig selv som. Det hjalp heller ikke, at han hed Lars. Og at han var en "mærkelig, poetisk type".

- Der var masser at tage af. Og jeg kan nærmest ikke huske, hvad det er i mig, der gør det. Jeg ved bare, at jeg på et tidspunkt begynder at slå igen, siger han.

Jeg er, som jeg er, på grund af den der skolegård

Ankerstjerne

Det skete omkring 4.-5. klasse, hvor det gik op for ham, at der var to mulige scenarier for hans skoletid.

- Enten bliver det noget lort – og så der er langt til 10. klasse. Eller også slår jeg fra mig, fortæller Ankerstjerne.

- Hele mit liv er blevet en stor "se mig nu"

I dag lægger han dog ikke skjul på, at oplevelserne fra skolegården har drevet ham vidt og er en af grundene til, at han som rapper og sangskriver har opnået det, han har.

Dommeren håber, at det samme kan blive tilfældet for 'X Factor'-deltagerne, som er blevet mobbet.

- Jeg håber ikke, at det slår dem helt ud. Så find det der ekstra gear, der siger: "Nu skal jeg vise de der røvhuller".

- Jeg er, som jeg er, på grund af den der skolegård. Hele mit liv er blevet en stor "se mig nu". Så det har det trods alt givet mig. Det betyder ikke, at jeg synes, det var fedt. Det betyder bare, at det har jeg brugt det til, siger han.

Øgenavn gav usikkerhed

Dommerkollegaen Oh Land har også haft følelsen af at være anderledes. Blandt andet blev hun kaldt 'skildpadden', fordi hun havde et overbid på mere end to centimenter, der kom af, at hun suttede tommelfinger i skjul, indtil hun var 12-13 år.

- Så jeg havde det her næb. Og ud over det var jeg ikke særlig selvbevidst. Jeg var en drengepige, var vild og gjorde måske ikke så meget ud af mig selv, da jeg var lille, siger hun.

Da hun hørte øgenavnet, blev hun mest af alt overrasket over, at det var en skildpadde, hun lignede. Og så fandt hun ud af, at det ikke bare var hende, der oplevede verden, men at verden også oplevede hende.

Med tiden lærer folk at acceptere, at sådan er det

Oh Land

- Det kan godt være skræmmende lige pludselig at få det der spejl op og blive selvbevidst. Det er jo der, usikkerheden kommer, siger hun og fortsætter:

- Jeg havde helt klart en periode, hvor jeg blev usikker på mig selv. Hvor jeg pludselig tænkte enormt meget over tingene, følte jeg så dum ud eller gjorde dumme ting. Det er sådan en hård tid at komme igennem, når man går ud af barndommen og ind i teenageårene.

Dog tror hun, at alle kan genkende det. Og når man står i det, handler det ifølge dommeren om at finde ud af, hvem man selv er og holde fast i det.

Slå det fast i sten

Det har Oh Land også prøvet i sit voksne liv, når anmeldere har ment, at den farverige sangerinde skulle iklæde sig "normalt tøj og lade være med at optræde med et hatteformet-hus på hovedet", som hun tidligere har gjort.

Det lyttede hun dog aldrig til.

- Der fandt jeg bare ud af, at okay, så skal jeg bare tage et endnu større hus på hovedet næste gang. Fordi det er sådan, jeg er, og så må jeg bare slå det fast i sten. Og med tiden lærer folk at acceptere, at sådan er det, siger hun og tilføjer.

- Nu bliver de jo skuffede, hvis jeg bare kommer i rullekrave og jeans.

Derfor skal man blive ved med at gøre det, man elsker. Og blive ved med at være sammen med dem, man godt kan lide, lyder det fra Oh Land.

Se eller gense fredagens 'X Factor' på TV 2 PLAY.