Underholdning

Stor ros til Claes Bang for Dracula-rolle: Kunne være den næste Bond

Claes Bang i titelrollen som 'Dracula'. BBC Pictures

Alligevel er der én ting ved danskerens Dracula, som folk er utilfredse med.

Har verden brug for endnu en version af historien om grev Dracula?

Det korte svar er ja - i hvert fald hvis man skal tro anmelderne dagen efter premieren på en ny serie, hvor danske Claes Bang spiller den 123 år gamle vampyr.

For anmelderne er vilde med miniserien, der er et samarbejde mellem Netflix og BBC One. Det er mændene bag 'Sherlock'-serien, der har prøvet kræfter med endnu en klassisk romankarakter i form af Bram Stokers gotiske Dracula-historie.

Og det har fået stjernerne til at regne ned over serien, der bliver kaldt en "blodsugende glæde" og sågar den bedste Dracula-version nogensinde.

En horrofans drøm

The Guardian giver topkarakteren fem stjerner til 'Dracula', som anmelderen mener har alt, hvad horror-fans kunne drømme om: Flagermus, et mørkt labyrintisk slot, grædende babyer, en uundgåelig vækkelse af vores frygt - og Claes Bang.

- Han personificerer præcis den ulvelignende charme og diabolske ånd, man elsker at se i en prins... Vent, hvad siger jeg!? Prinsen af det mørke, skriver anmelderen.

Indtil nu har Claes Bang gjort sig bemærket internationalt med roller i serien 'The Affair' og filmen 'The Square'.

Den britiske avis The Telegraph er også oppe at ringe over den danske skuespillers præstation, som de kalder "kronen på værket" i serien.

Avisen spår ham chancer for en anden ikonisk rolle.

- Hans Dracula er vittig, uhyrlig og ret spændende. Hvis Bond-producerne føler for at vende tilbage til Roger Moore-dagene med vitser og hævede øjenbryn, så er Bang deres mand, skriver anmelderen og giver serien fire ud af fem stjerner.

Se traileren herunder:

En perfekt grusom vært

Serien er en genfortælling af historien om den blodtørstige grev Dracula, der har overlevet gennem århundreder ved at suge blod fra andre.

Flere anmeldelser peger på, at serien formår at kombinere og balancere det uhyggelige og hårrejsende med sjove øjeblikke - på samme måde som de første sæsoner af 'Sherlock' var i stand til.

Også her får den danske Dracula-skuespiller pæne ord med på vejen for at spille vampyrgreven på en måde, hvor han virker som en vampyr på toppen af et 400-årigt liv.

En anden af de bærende karakterer er en vampyrjægende nonne, der bliver spillet af Dolly Wells. Hun får også rosende ord af anmelderne.

- Som alle gode værter får han os til at slappe af, mens han begår stadigt mere grusomme forbrydelser, skriver anmelderen fra avisen The Independent.

Karakteren her er også fire ud af fem stjerner.

Bliver drillet med accent

På trods af de flotte ord er der én ting, som folk har kritiseret serien for: Dracula har i begyndelsen af serien transsylvansk accent, og det distraherer, mener flere på Twitter.

- Hvorfor har Dracula Borats stemme?, skriver en bruger blandt andet med henvisning til Sacha Baron Cohens skøre kasakher fra filmen af samme navn.

Ud over Borat sammenligner flere accenten med en surikat eller skuespilleren Tommy Wiseau fra kultfilmen "The Room".

Om accenten er et problem, kan de danske seere selv bedømme på lørdag. Der kan serien ses på det danske Netflix.

Tre andre Draculaer

 1. Bela Lugosi

  For mange er der kun én rigtig Grev Dracula, og det er Bela Lugosi. Han trak i den sorte kappe, først på Broadway, og i 1931 på film. Senere spillede han Dracula flere gange, blandt andet over for Boris Karloffs Frankensteins monster.  

  Lugosi var så meget i ét med rollen, at han blev begravet med vampyrkappen på i 1956 . 

 2. Christopher Lee

  Christopher Lee havde en lang karriere, hvor han blev bedst kendt for sine skurkeroller - Dracula var en af hans mest berømte. I 1958 spillede han første gang den blodtørstige greve og var med til at give karakteren dens underliggende seksualitet, aristokratiske træk og røde øjne. 

 3. Gary Oldman

  Ingen ringere end Francis Ford Coppola instruerede Gary Oldman i 1992-versionen af historien om Dracula. Filmen er et udstyrsstykke med et stjernespækket cast og kæmpe scenografi, kostumer og make-up. Det var Gary Oldmans første internationale storfilm.