X Factor

Genert muskelbundt forbløffer 'X Factor'-dommerne med sin stemme og historie

Rapperen Kaspar "Kali" Andersen har haft et årelangt blandingsmisbrug. I dag er han ædru og stoffri og satser på musikken.

- Jeg er færdig med at gå på kompromis. Jeg er færdig med at være så voldelig. Jeg er færdig med at råbe, når jeg ikke har noget godt at sige. Jeg er færdig med den fucking krig.

Sådan lød ordene fra 34-årige Kaspar Andersen, der bruger kunstnernavnet Kali, til hans audition i årets 'X Factor'. De stammer fra en sang, Kaspar Andersen selv har skrevet om sin turbulente fortid.

Selvom Kaspar Andersen var nervøs og undgik øjenkontakt under sin audition, var alle tre dommere imponerede over det tilbageholdende muskelbundt i den stramme t-shirt.

- Du har ikke noget at være genert over, mand, sagde Blachman.

Han gav, ligesom Oh Land og Ankerstjerne, Kaspar Andersen et stort ja.

- Jeg tror, der er enormt mange mænd, der har det ligesom dig, sagde Ankerstjerne om rapperens personlige tekstunivers.

Kaspar Andersen har dog levet et andet liv end de fleste.

- Jeg har taget nogle skridt i en retning, som jeg aldrig ville have gjort, hvis ikke jeg havde set døden i øjnene et par gange, forklarer han i programmet.

Det hele startede med en løs skulder.

En skade vende op og ned på alt

I sine teenageår var Kaspar Andersen et lovende boksetalent med kontrakt og sponsorater. Han havde bokset, fra han var seks år gammel, og brændte for sporten.

- Det var min drøm. Jeg skulle være den næste Mike Tyson. Jeg var også godt på vej, men så kom der noget i vejen, siger Kaspar Andersen, der er født og opvokset i Helsingør.

Da han var 17 år, begyndte den ene skulder at drille. Brusken i skulderen var slidt, og Kaspar Andersen fik en tvungen pause fra boksningen. Skaden betød, at han ikke måtte bokse i et halvt år. Og på de seks måneder begyndte det hele at skride.

Kaspar Andersen begyndte med egne ord at "rende rundt med drengene". Han begyndte også at ryge hash, selvom han altid havde set sig selv som "den sidste" til at begynde at tage stoffer.

Hashen blev en fast del af Kaspar Andersens liv derfra. Han stoppede sin boksekarriere og tog i stedet en uddannelse som godschauffør. Alt sammen imens han havde et stort forbrug af hash.

Jeg kan ikke tælle, hvor mange gange jeg har været døden nær

Kaspar Andersen

Så døden i øjnene flere gange

Som 20-årig fik Kaspar Andersen job som renovationsarbejder – et job han stadig har i dag – og fem år senere fik han en datter. På trods af sit hashmisbrug kunne han i de år godt holde sammen på det hele.

Men et par år efter datterens fødsel udviklede Kaspar Andersens misbrug sig til et blandingsmisbrug. Han begyndte på hårdere stoffer og begyndte at drikke mere alkohol.

Når Kaspar Andersen tænker tilbage, ved han ikke, hvorfor hans misbrug tog den drejning. Andet end at han simpelthen havde "for gode kontakter".

- Det var alt for nemt for mig at få fat i. Jeg havde alt for meget af det hele, og jeg blev alt for glad for det alt for hurtigt, siger Kaspar Andersen.

Det er det, stofferne gør ved en. De styrer en fuldstændigt

Kaspar Andersen

I årene hvor blandingsmisbruget stod på, levede Kaspar Andersen et liv, hvor han gentagne gange så døden i øjnene.

- Jeg kan ikke tælle, hvor mange gange jeg har været døden nær, siger Kaspar Andersen.

Han er flere gange blevet overfaldet i byen og har også været udsat for et knivstikkeri. Han har været involveret i et trafikuheld, hvor han kørte i påvirket tilstand og fik "smadret" sit ansigt.

- I dag tænker jeg: "Hvad fanden skete der?" Men det er det, stofferne gør ved en. De styrer en fuldstændigt, siger Kasper Andersen.

Mistede bil og lejlighed

Vendepunktet for Kaspar Andersen kom, da han mistede sin bil og sin lejlighed til sit misbrug. Han vidste, at hvis han ikke gjorde noget ved sin situation, kunne det ende med, at han også mistede sin datter.

- Jeg har altid været totalt stolt over at være far. Hvis jeg kan miste hendes tag over hovedet på grund af det pis, så skal der ske noget, husker Kaspar Andersen, at han tænkte.

Han kontaktede kommunen og kom på afvænning på Bornholm – det eneste sted i landet, hvor han ikke havde kontakter og dermed ikke kunne skaffe stoffer.

Jeg har kæmpet for min musik, i jeg ved ikke hvor mange år

Kaspar Andersen

I dag har han været ædru og stoffri i et år og otte måneder.

Og nu er han klar til at give sin musik en chance i 'X Factor'. For er der én ting, han har brændt for gennem hele sit turbulente liv, er det hiphop.

Har kæmpet for musikken i mange år

- Jeg var den der kliché, der begyndte at høre Tupac og tænkte: "Jeg skal være ligesom ham", siger Kaspar Andersen.

Han begyndte at skrive sine egen sange, da han var 12 år gammel, og har i flere år konkurreret i freestyle rap battles.

Derfor takker Kasper Andersen sin ædruelighed for, at han nu endelig er kommet videre med sin musik.

- Jeg har kæmpet for min musik, i jeg ved ikke hvor mange år, siger Kaspar Andersen.

- Og så stopper jeg med det lort, og så spiller det hele bare.

Se 'X Factor' fra 1. Januar 2020 på TV 2 og TV 2 PLAY.