Frygtede at skrive en julesang - nu udelukker han ikke at spille den om sommeren

Sangeren Hjalmer Larsen fik præstationsangst, da han skulle skrive en julesang. Nu græder publikum, når han spiller den.

I januar fik Hjalmer Larsen en musikalsk udfordring. Han skulle lave en sang til TV 2s julekalender 'Tinka og Kongespillet'. Den spilles, når rulleteksterne kommer efter hvert afsnit.

Lidt af en udfordring for den 24-årige sanger, som to gange tidligere har prøvet at skrive en julesang. Begge gange smed han sangen ud, fordi han kunne mærke, at de ikke var gode nok.

Men det var ikke det eneste, som gjorde udfordringen krævende. Det er nemlig svært at få en plads blandt de mange klassiske julesange, som alle kender og har et forhold til.

- Så jeg fik præstationsangst for at skabe den her sang. Jeg ville virkelig ikke være ham, som lavede den dårlige julesang, siger Hjalmer Larsen til TV 2.

Og så var det tilmed januar. Julen var lige slut, og de fleste vil egentlig bare væk fra nisser, guirlander og julekager.

Men den gik ikke for Hjalmer Larsen.

Han købte en bunke brunkager og satte sig i studiet for at skrive.

- Det var meget mærkeligt at skulle tilbage i julestemning med brunkager i januar. Ovenikøbet skrev jeg også sange til min sommerturne, så skulle balancere julesang og sommersang på samme tid, siger Hjalmer Larsen.

Men først skulle han blive klogere.

Læste op på Tinka

Som barn var han stor fan af julekalenderne 'Jul på Kronborg', som blev sendt på DR i 2000, og de to første julekalendere med Nissebanden, som blev lavet i 1984 og 1989. Og så kørte soundtracket til 'Jesus og Josefine' nærmest på repeat derhjemme.

Det første, Hjalmer Larsen gjorde, da han skulle skrive julesangen, var at se hele 'Tinkas juleeventyr' fra 2017.

Derudover fik han også manuskriptet til 'Tinka og Kongespillet', så han kunne læse historien.

Helt bevidst ville han ikke lytte til andre julesange, for så ville han låse sig selv fast.

- Hvis jeg hørte 'Dejlig er den himmel blå' imens, ville jeg tænkte, at jeg aldrig ville kunne skrive noget, der var lige så godt, siger han.

Da han først gik i gang med at skrive, flød ordene gennem ham og ned på papiret.

- Den kom nemt og naturligt til mig. Jeg ved, at sangen bliver god, når jeg ikke skal kæmpe for den, siger Hjalmer Larsen.

Tre dage senere og med hjælp fra sangskriverne Emil Lei og Lise Cabble, havde han den færdige sang, og den har således ligget og ventet siden begyndelsen af året. Hjalmer Larsen har glædet sig meget til at lade danskerne lytte til den.

Hjalmers regel

Efter sangen udkom den 1. november er Hjalmers indbakke "eksploderet med positive reaktioner", siger han. Og i skrivende stund er sangen streamet en halv million gange på Spotify. Han har set publikum græde, når han spiller den live. Og så har han et en helt særlig måde at måle sine melodier på.

- Min regel er, at hvis børn kan lide den og synger med, så ved jeg, at det er en god melodi, siger han.

Han mener også, at sangen rammer noget melankolsk og noget glæde på samme tid. Hvilket ifølge Hjalmer er selve essensen i julen.

- Juletiden er for mange mennesker en tid med glæde, men også en tid, hvor man tænker over livet.

Hjalmer Larsen tænker også på at lave flere julesange, men det skal være det rigtige tidspunkt og den rigtige sang. Og så bliver det nok ikke lige til næste jul.

Hjalmer Larsen skal på turne til sommer, hvor han blandt andet spiller på Roskilde Festival.

Men hvad skal han gøre med sangen?

Julesommersang?

- Jeg ved ikke, om det ville være mærkeligt, men det er jo en god sang! Jeg har ikke besluttet mig endnu. Jeg udelukker det ikke, siger han.

Han har netop afsluttet en akustisk tour, hvor han har spillet 'Kongespil'. Ifølge ham sker der noget særligt, når han slår tonerne an til den.

- Der kommer en aura i salen og der bliver ultrastille. Det er smukt og specielt, siger han.

'Tinka og Kongespillet' kan ses hver aften i december på TV 2. På TV 2 PLAY kan du altid være 24 timer foran og se afsnit lige når du vil.