Her er de ti vigtigste film fra 10'erne

Filmekspert koger ti år ned til ti film og tre tendenser.

At lave lister over årets vigtigste film er én ting. At samle op på ti års film er noget andet.

Ikke desto mindre er det, hvad TV 2s filmekspert Ann Lind Andersen har fået til opgave her på tærsklen til 2020.

Hun ser tilbage på de film, der har været mest skelsættende for årtiet, og hvilke tre tendenser der har domineret de seneste ti år.

1. Superheltefilmenes indtog

Da Marvel sendte den første 'Iron Man'-film i biograferne, blev det startskuddet på en lavine af superheltefilm.

- Vi er blevet oversvømmet med superheltefilm, og det har på mange måder ændret hele filmmarkedet. De er sikre, pengene kommer igen, og studierne satser i højere grad på dem, siger Ann Lind Andersen.

De mange helte i spandexdragter fik for nyligt den garvede instruktør Martin Scorsese til at sige, at filmene "ikke var film, snarere forlystelsesparker". Kort efter indtog 'Joker' titlen som den bedst indtjenende superheltefilm nogensinde.

2. Teknologi og afdøde skuespillere på lærredet

10'erne blev også årtiet, hvor biografgængerne blev bekendt med 3D, 4K, de-aging og digitalt format.

- Den teknologiske udvikling er eksploderet, og det giver uanede muligheder for, hvordan vi skal lave film i fremtiden, siger Ann Lind Andersen.

Blandt andet har Robert De Niro spillet en yngre version af sig selv ved hjælp af de-aging og CGI, og seneste skud på den teknologiske stamme er, at den for længst afdøde James Dean skal vækkes til live i en ny film ved hjælp af computergenererede billeder.

3. Forskellighed på film

MeToo-bølgen er svær at komme udenom, når man taler 2010'erne - også i filmens verden. Der har været fokus på flere kvinder, både foran og bag kameraerne, ligesom diskussionen om inklusion, race, whitewashing og minoriteter har trukket overskrifter.

- Det næste vil være cis-washing. Hvem kan spille hvad? Er det okay, hvis Scarlett Johansson spiller en transkønnet? siger Ann Lind Andersen med henvisning til en rolle, som Johansson droppede efter kritik fra transkønnede aktivister.

Se de ti vigtigste film fra 10'erne - ifølge Ann Lind Andersen - i listen herunder. Stem selv op og ned med pilene i venstre side.

Årtiets vigtigste film

Årtiets vigtigste film