Underholdning

Et årti i Instagrams tegn - se nogle af mediets største øjeblikke

Reality-stjernen Kim Kardashian har mere end 152 millioner følgere på det sociale medie Instagram. Jean-baptiste Lacroix / Ritzau Scanpix

Flest likes, mest populære profiler og det første opslag. I bunden af artiklen kan du se nogle af de største øjeblikke på platformen gennem tiden.

Vi siger snart farvel til et årti, hvor sociale medier for første gang har været en integreret del af mange folks liv i samtlige år.

Et af de mest populære medier er Instagram. Appen med de kvadratiske billeder blev lanceret i oktober 2010, og alene på det første døgn tilmeldte 25.000 brugere sig.

Der er sket meget siden, og i dag har det Facebook-ejede foretagende over en milliard brugere. Og der er en helt speciel grund til, at det billedbårne medie har taget sin himmelflugt og er blevet så populært. Det mener specialist i sociale medier Nathalie Larsen:

- Med Instagram fik vi for alvor en platform til at iscenesætte os selv. Det giver muligheden for at vise os frem, skabe et narrativ om, hvordan vi gerne vil ses. Og så at modtage andres anerkendelse for det, siger hun.

Fremtidens Instagram

Vendes blikket mod fremtiden, vil Instagram da også højst sandsynligt fortsætte med at være en stor spiller på markedet af sociale medier, siger Nathalie Larsen.

- Det er et eksempel på en lillesøster, som er ved at blive voksen. I stedet for at forsøge at favne alting har de fundet en niche med billederne, siger hun med henvisning til det mindre nicheprægede Facebook, som ejer mediet.

Yderligere er platformen god til at introducere nye funktioner som chatbeskeder og 'stories', hvor man kan dele sine billeder i en begrænset periode, før de forsvinder. Og fornyelsen er med til at holde brugerne til ilden - formentlig også i fremtiden, lyder det.

Her er ti nedslag og store øjeblikke gennem appens første ti år.

1. Det første billede (2010)

Allerede før den officielle lancering af Instagram så det første opslag dagens lys. 16. juli 2010 var medstifter Kevin Systrom ved at teste kapaciteten af sin nye foto-app og prydede det sociale medie med det første billede. Motivet var en herreløs hund nær en taco-bod i Mexico, og i opslagsteksten stod der ”test”, skriver BBC.

På den måde lød startskuddet til det Instagram, vi kender i dag, som dagligt flyder over med billeder fra alle steder i verden.

2. Første billede med to millioner likes (2014)

Kim Kardashian er for mange synonym med populære og polerede billeder på sociale medier. Hun var da også den første til at nå to millioner likes på Instagram.

Men hun gjorde det ikke alene. Det populære opslag er nemlig et billede fra realitystjernens bryllup med rapperen Kanye West, hvor det nygifte par kysser foran en væg af hvide blomster. Intet mindre.

3. Fokus på iscenesættelse (2015)

Det er ikke altid, at de smukke billeder på Instagram stemmer overens med virkeligheden. Én af de første til at sætte fokus på det var teenage-influenceren Essena O'Neill fra Australien. I 2015 rundede hun 600.000 følgere og besluttede sig for at slette 2000 af sine billeder. På de resterende 96 opslag ændrede hun billedteksten for at understrege, at de ikke afspejlede virkeligheden.

- Jeg vil bare have, at yngre piger skal vide, at det ikke er oprigtigt, cool eller inspirerende. Det er kunstig perfektion, der er slået op for at få opmærksomhed, skrev hun på et billede af sig selv iført en bikini, hvor hun også indrømmede at have suget maven ind.

En ærlig tilgang, som danske Melissa Bentsen efterfølgende også har slået et slag for. I 2019 fik hun opmærksomhed landet over med en video, hvor hun viser "sandheden" bag sine polerede Instagram-billeder.

4. Mest populære dansker (2016)

Modellen Josephine Skriver er den dansker, der har flest følgere på Instagram - og har været det i lang tid. I 2016 rundede hun tre millioner og fejrede det med ovenstående opslag.

Det tal har hun dog mere end fordoblet siden da, og hendes opslag når i dag ud til skærmene hos over seks millioner følgere.

5. Kontroversielle billeder mod dobbeltstandarder (2016)

I 2016 blev der født en Instagram-profil med et kropsnært mål. Under navnet @genderless_nipples (kønsløse brystvorter, red.) forsøger kontoen at sætte spot på appens dobbeltstandarder, når det kommer til nøgenhed. Instagram er nemlig siden sin spæde start blevet kritiseret for at censurere billeder af topløse kvinder væk, mens mænd uden skam kan lufte deres bare overkroppe på det sociale medie.

Det er tre reklamestuderende fra New York, der står bag kontoen, hvor de zoomer ind på billeder af brystvorter, men undlader at angive, om ejeren er en mand eller kvinde. I december 2016 blev der fjernet et billede med en mandebrystvorte fra kontoen - og pointen var dermed understreget.

6. Mest kommenterede billede (2018)

Rapperen XXXTentacion blev skudt og mistede livet i 2018. Inden sin død nåede rapperen dog at slå et enkelt billede op på sin Instagram-konto.

Opslaget er med sine mere end syv millioner kommentarer ifølge The Guardian det mest kommenterede billede på det sociale medie nogensinde.

7. Det mest likede billede (2019)

Over 53 millioner mennesker verden over har givet et like til et helt almindeligt hønseæg på Instagram. Dermed har ægget rekorden for det mest likede billede på mediet – og slog i 2019 den amerikanske realitystjerne og iværksætter Kylie Jenner og hendes nyfødte af tronen.

Billedet blev lagt op af en ukendt person, der oprettede kontoen @world_record_egg. Opslaget kom dengang med ordene:

- Lad os sætte verdensrekord sammen og få det mest likede opslag på Instagram og slå den nuværende verdensrekord, som Kylie Jenner (18 millioner) har. Vi kan gøre det!

Og det gjorde de. Rekordjagten blev indledt 4. januar, og ni dage senere var målet nået.

8. Hurtigst til én million følgere (2019)

Den amerikanske skuespiller Jennifer Aniston, der blev verdenskendt som karakteren Rachel i komedieserien 'Venner', løb i oktober i år med en verdensrekord.

50-årige Aniston nåede én million følgere på Instagram på kortest tid nogensinde. Blot 5 timer og 16 minutter efter skuespilleren delte sit første billede på det sociale medie, rundede hun millionen.

På billedet ses hun sammen med de fem andre 'Venner'-stjerner med teksten:

- Og nu er vi også venner på Instagram. Hej Instagram.

9. Det mest populære dyr

Selvom man er en hund, kan man godt høste stor popularitet på de sociale medier. Det mest 'fulgte' dyr på Instagram er pomeranianeren ved navn Jiff.

På kontoen, der følges af 9,6 millioner brugere, kan man få et visuelt indblik i Jiffs meget usædvanlige hundeliv.

10. Kontoen med flest følgere

Sidst, men ikke mindst, er vi nået til den mest populære profil på det sociale medie overhovedet. Kontoen, der løber med titlen som den mest 'fulgte' på Instagram, er... Instagram selv.

Gennem billederne på profilen fortæller platformen bag hele herligheden historier fra overalt i verden. Opslagene rummer både mennesker, dyr, kunst og meget andet - og når i dag ud til 318 millioner følgere.