Underholdning

Joker-instruktør afslører sandheden bag misforstået scene

Flere andre film har haft scener, der er blevet misforstået af massevis af fans. Læs om tre af dem nederst i artiklen.

Spoiler alert: Vil du undgå at få afsløret vigtige dele af plottet i 'Joker', så bør du stoppe med at læse nu.

Filmen 'Joker' sår bevidst tvivl om, hvad der er virkelighed, og hvad der er en psykisk syg mands forestillinger.

Men tvivlen er måske gået lidt for vidt, lyder det nu fra filmens instruktør, Todd Philips, i et nyt interview. I hvert fald er det gået ud over nogle biografgængeres fortolkning af en central scene i filmen.

Mange har nemlig opfattet, at filmens hovedperson, Arthur Fleck, lige inden han for alvor tager sin nye persona Jokeren på sig, slår sin kvindelige genbo Sophie Dumond ihjel.

Og det er slet ikke tilfældet:

- Han dræber hende helt sikkert ikke, siger Todd Phillips til magasinet IndieWire.

Jokeren har stadig et moralsk kompas

Scenen er tvetydig, fordi seerne aldrig får svar på, hvad Sophie Dumonds skæbne er.

Kort forinden er Arthur Fleck trådt uanmeldt ind i hendes lejlighed i den tro, at hun - hans kæreste - vil tage imod ham med åbne arme.

I stedet bliver han endegyldigt konfronteret med den grumme sandhed: At deres forhold er en illusion, han har skabt i sit hoved.

Todd Phillips siger, at scenen netop har til hensigt at få publikum til at reflektere over, hvad Jokeren er i stand til.

- Vi (holdet bag filmen red.) kan godt lide ideen om, at det næsten virker som en lakmusprøve, så publikum kan tænke: Hvor sindssyg er han egentlig? siger han.

Afstemning

Hvordan opfattede du den sidste scene med Sophie i 'Joker'?

Dog har det været vigtigt for instruktøren, at det er tydeligt, at figuren kun dræber mennesker, som har gjort ham ondt. Og det har genboen med sin lille datter ikke.

Selvom Arthur Fleck bliver mere og mere afsporet, så har han stadig en form for moralsk kompas.

Scene kom ikke med i filmen

Egentlig var det meningen, at der skulle et enkelt klip ind i filmen, som viste, at Sophie overlevede deres møde.

Dette valgte Todd Phillips dog at fjerne, da filmen fortælles fra Arthur Flecks synsvinkel. Den ekstra scene ville komme til at virke som et forstyrrende element, mente han.

I stedet har det nu været genstand for diskussioner siden premieren i oktober.

Se listen med scener, der er blevet misforstået af mange fans, her - igen advares der om spoilers:

Tre filmscener, som også er blevet misforstået

 1. Den drejende snurretop i 'Inception' (2010)

  Vil snurretoppen stoppe igen?

  Det spørgsmål har mange fans nok stillet sig selv efter sidste scene i Christopher Nolans 'Inception'. Bliver snurretoppen ved med at snurre, betyder det i filmens logik, at hovedpersonen Cobb er fanget i en drøm. 

  Men de overvejelser er slet ikke meningen med scenen, har instruktøren sagt. Det er nærmere at forstå, at Cobb er nået til at acceptere sin virkelighed, uanset hvad det er. 

 2. Patrick Batemans indrømmelser i 'American Psycho' (2000)

  Investeringsbankmanden Patrick Bateman tilstår flere koldblodige mord overfor sin advokat i 'American Psycho'. Men dagen efter affejer advokaten det hele - og forveksler samtidig Bateman med en anden Wall Street-kollega.   

  Af nogle fans tolkes det som om, at Bateman slet ikke har dræbt nogen. Men instruktøren har aflivet denne myte.

  Pointen er derimod at vise, at det er ligegyldigt, om han har gjort det. I stedet er det en kommentar om, at Wall Street er fyldt med psykopater som Bateman. 

 3. Den sidste scene i 'Lost in Translation' (2003)

  I Filmen 'Lost in Translation' udspiller sig en uforløst romance i Tokyo, da skuespilleren Bob Harris og den unge og gifte Charlotte tilfældigt mødes og bliver fortrolige.

  Filmens sidste scene er dog blevet misforstået af mange, viser det sig, hvis man ser i det originale manuskript. Da de to tager afsked, vender Bob Harris om for at hviske en sidste besked i Charlottes øre.

  Det er af mange blevet opfattet som en romantisk afslutning, men selvom Bob Harris har en intention om at sige, at han elsker hende, så ender han med at sige, at hun skal blive hos sin mand.