Underholdning

Floppede som film - nu høster den stor ros som serie

Serien 'His Dark Materials' er baseret på Philip Pullmanns populære bøger om en parallelverden, hvor menneskenes sjæle har form af dyr.

Mørk, magisk og mesterlig.

Sådan lyder ordene fra Berlingskes anmelder, efter han har set de første fire afsnit af serien 'His Dark Materials', som havde premiere på HBO mandag.

Og han er ikke alene om at være begejstret.

Også anmeldere fra internationale medier som The Telegraph og The Times svinger sig helt op på den store klinge efter at have fået første kig ind i fortællingen, der i Danmark er bedre kendt som 'Det gyldne kompas'.

Ideel som serie, mener anmelderne

'His Dark Materials' bygger på trilogien af samme navn, som er skrevet af Philip Pullmann. I den indgår tre bøger, hvis danske titler er 'Det gyldne kompas', 'Skyggernes kniv' og 'Ravkikkerten'.

I slutningen af 1990'erne blev de et stort hit verden over, og i 2007 udkom 'Det gyldne kompas' i filmversionen med Nicole Kidman og Daniel Craig i hovedrollerne.

Selvom den modtog en Oscar for sine visuelle effekter, floppede filmen i biograferne, og det blev derfor droppet at filmatisere de to resterende bøger.

Selv de mest fluekneppende vil have svært ved at finde noget at brokke sig over

Carol Midgley, The Times

Men nu har HBO altså taget kampen op og det med succes.

Foregår i en parallelverden

Historien foregår i en parallelverden, hvor menneskenes sjæle har form af dyr - de såkaldte daemons.

Her møder vi 12-årige Lyra Belacqua, der er forældreløs og opvokset på Jordan-kollegiet i Oxford, hvor hendes onkel Asriel har placeret hende, mens han selv forsker i polarområderne.

Flere børn forsvinder fra området, og en dag er Lyra Belacquas ven også væk. Fast besluttet på at få ham tilbage bliver hun ført ud på en både mystisk og uhyggelig rejse.

Det udfolder sig i den første bog, som er blevet til en sæson med otte afsnit i alt. Og blandt anmelderne er der bred enighed om, at Philip Pullmanns komplekse univers egner sig godt til at blive udfoldet i en serie.

Læs her, hvad de har skrevet om serien:

Berlingske: 5 ud af 6 stjerner

Serien lægger sig tæt op ad bøgerne, og det er positivt.

- Modsat det svage forsøg på at filmatisere den første bog i form af den kvalmende, overproducerede film 'The Golden Compass' fra 2007 bærer hele denne produktion præg af en jordbunden, realistisk tone. Som 'Game of Thrones' i sine stærkeste sæsoner. Det er lykkedes skaberne at gengive magien, mørket og melankolien fra bøgerne, skriver Thomas Conradsen i sin anmeldelse.

Soundvenue: 5 ud af 6 stjerner

- Allerede halvvejs inde i sæsonen er det tydeligt, at det lange, serielle format utvivlsomt passer bedre til materialet. Vi får i højere grad mulighed for at suge den specielle og aldeles fortryllende fiktionsverden til os, skriver Morten Kildebæk i sin anmeldelse fra Soundvenue.

Selvom universet oprindeligt er tiltænkt en yngre målgruppe, lægger Morten Kildebæk vægt på, at serien er for alle aldersgrupper.

The Times: 4 ud af 5 stjerner

Hos den britiske avis The Times bliver det påpeget, at det er et stort sats at lave trilogien til en serie. Blandt andet fordi der sidder superfans, der bare venter på at slå ned på hver en fejl, der forbryder sig mod deres højtelskede, originale tekst.

Men også set i lyset af at filmen floppede fælt og blev kaldt noget "uudholdeligt pladder".

- Det er nul procents chance for, at denne version bliver kaldt "uudholdeligt pladder". Selv de mest fluekneppende vil have svært ved at finde noget at brokke sig over med det inspirerende hold af skuespillere og flotte produktion, skriver avisens Carol Midgley.

Filmmagasinet Ekko: 4 ud af 6 stjerner

Her er der stor ros for, at seriens detaljerigdom og alternative regelsæt ikke spænder ben for fremdriften i afsnittene.

- Hvor filmatiseringen af 'Det gyldne kompas' skøjter over detaljerne og det alternative univers, som Pullman har skabt, har manuskriptforfatter Jack Thorne denne gang brugt serieformatet til at følge bogseriens potentiale til dørs, skriver David Madsen i Filmmagasinet Ekko.

Indtil videre er niveauet højt og underholdende, konkluderer han.

The Telegraph: 4 ud af 5 stjerner

Effekterne er fantastiske, og der er ikke noget, der kan irritere bogens fans.

- Hvis filmen ikke helt fanger bogens hjertet-oppe-i-halsen-spænding, vidner det om Philip Pullmanns skrivefærdigheder snarere end om mangler i filmen, skriver Anita Singh fra The Telegraph.

Selvom optagelserne til næste sæson allerede er begyndt, inden den første udkom, mener hun, at produktionen er "på sikker grund".