Dansker slår verdensrekord - løser 14 professorterninger, mens han holder vejret

26-årige Oscar Roth Andersen frygtede, at rekorden ville glippe på grund af nerver.

Det lykkedes.

Oscar Roth Andersen kan nu kalde sig indehaver af verdensrekorden i at have løst flest af den særlige type professorterning pyraminx. Ikke bare på tid, men under vand. Mens han holdt vejret.

Sænket ned i et stort bassin på 'Danmark har talent'-scenen løste den 26-årige deltager intet mindre end 14 terninger på live-tv lørdag aften.

Dermed slog han den tidligere rekord, som lød på ni terninger.

Samtidig blev han hædret, da han blev stemt videre til finalen i 'Danmark har talent' sammen med danseparret med kunstnernavnet 'Joker og Harley Quinn'.

Se de deltagere, der er gået videre til finalen fra de første tre liveshows i 'Danmark har talent', nederst i artiklen.

Et ekstra benspænd

Ved sin audition fik Oscar Roth Andersen at vide af de fire 'Danmark har talent'-dommere, at hans optræden manglede underholdningsværdi, og det var grunden til, at han tilføjede den ekstra gimmick med at være under vand til aftenens optræden.

Hvad er en pyraminx?

Pyraminxen er en pyramideformet professorterning, der er en mere simpel udgave af professorterningen på tre gange tre felter (kaldet 'Rubik's Cubes').

Den mand, der er indehaver af den tidligere rekord for løsning af pyraminx under vand tilbragte et minut og 49 sekunder under vandet og løste hver af dem på gennemsnitligt 12,11 sekunder.

Oscar Roth Andersen var under vandet i 2 minutter og 43 sekunder og løste hver af de 14 terninger på gennemsnitligt 18 sekunder.

Med den nye rekord tilføjer han endnu et trofæ til hylden. Han er nemlig allerede indehaver af intet mindre end syv verdensrekorder i at løse den lille pyramideformede terning hurtigst.

Her har han bevist, at det i gennemsnit tager ham under tre sekunder at få siderne til at vise samme farve.

Denne tid kunne han ikke holde lørdag aften - og af en god grund. I normale konkurrencer, hvor man skal løse forskellige typer professorterninger på tid, får deltagerne ti sekunder til at kigge på terningen, inden de skal løse den.

Den luksus havde Oscar Roth Andersen ikke under rekordforsøget. Så som han selv siger det, kunne han ikke med det samme følge en bestemt taktik eller mønster, men han "fulgte bare sin intuition" for at løse terningerne.

- Og så håbede jeg på, at jeg gjorde det rigtige i første omgang, så jeg ikke skulle bruge flere træk end nødvendigt, siger han.

Oscar Roth Andersens løste blandt andet en 12-sidet megaminx under sin audition. Denne disciplin er han Europamester i:

Nervøsitet satte rekorden på spil

Med ti års erfaring i disciplinen var det dog ingen sag at løse terningerne - det var det derimod at holde vejret under vand.

- Det er hovedsageligt det, jeg har øvet derhjemme her op til i dag, og det var selvfølgelig den evne, der satte grænsen for, hvor langt jeg kunne nå, siger han.

Inden 'Danmark har talent' frygtede han, at de mange timer med fysisk og mental træning for at holde vejret kunne være spildt. Når han pludselig skulle udføre rekorden på nationalt tv, kunne nerverne komme til at spille en afgørende faktor.

- Jo mere nervøs, jeg er, jo højere ligger min puls. Så jeg forsøgte at fokusere på alt muligt andet, så pulsen blev holdt nede, siger han.

Dermed kunne han sidde under vandet i 2 minutter og 43 sekunder - næsten et minut længere end den tidligere rekordholder.

Hans ansigt var også en smule blegt, da han steg op af bassinet.

Ikke den første, der imponerer med professorterninger

En anden rekordholder, som Oscar Roth Andersen går i fodsporene af, er Matias Rasmussen.

I 2016 imponerede den dengang 23-årige deltager dommerne med sine evner til at løse professorterninger. Han endte med at løbe med sejren og en præmie på 250.000 kroner for sine gimmicks på scenen - det på trods af en alvorlig fejl i finalen.

Oscar Roth Andersen håber også, at han kan gå hele vejen i sin disciplin, som i hans øjne adskiller sig en del fra den tidligere vinders, som han kender godt.

- Han laver den magiske version, som bygger på illusioner, hvor jeg i stedet viser håndarbejdet bag, siger han.

Og hvis nogen undrer sig over, hvordan han er blevet så god til at løse professorterninger, så lyder svaret:

- En kombination af mange timer med hårdt arbejde og så nok også lidt logisk sans.

Hans egen konkurrenceevne har gjort, at han har presset sig selv. Fremover håber han, at han kan effektivisere sin teknik endnu mere.

Se 'Danmark har talent' lørdag klokken 21 på TV 2 eller på TV 2 Play.

De er i finalen i 'Danmark har talent'

 1. Malthe og Ibrahim

  Danserne Malthe og Ibrahim dansede electric boogie under første liveshow, hvilket resulterede i en finaleplads. 

 2. Mizz Privileze

  Dragqueen Mizz Privileze dansede og sang og havde tilmed et budskab om tolerance med på scenen under første liveshow i 'Danmark har talent'.

 3. Johnny

  Akrobaten Johnny viste styrke og koordination i sin optræden under andet liveshow i 'Danmark har talent'.

 4. Alex Porsing

  Alex Porsing er en af verdens bedste motocrosskørere. Det viste han i andet liveshow i 'Danmark har talent'.

 5. Joker og Harley Quinn

  Danserne Joker og Harley Quinn, hvis rigtige navne er er Nikolaj Lund og Marta Kocik, fik en finaleplads i tredje liveshow. Privat danner de par, og de har danset sammen igennem 11 år.

 6. Oscar Roth Andersen

  Oscar Roth Andersen sikrede sig - udover en finaleplads - også en verdensrekord i at løse flest pyraminx-terninger under vand. Det skete i tredje liveshow i 'Danmark har talent'. 

 7. Dystopia

  Horror-gruppen fra Vejle skræmte både dommere og publikum. Derfor endte de med flest stemmer og en finaleplads.

 8. Eva Sandersen

  Taekwondo-kæmperen Eva Sandersen havde sammensat et helt nummer inspireret af Disneys 'Mulan'. Nu skal hun i finalen.

 9. Elisabeth Guang

  Pianist Elisabeth Guang er i finalen.

 10. Sunny Cagara

  Tryllekunstner Sunny Cagara imponerede dommerne og fik en plads i finalen.