Kvinderne er i undertal til Danish Music Awards

​Kun syv kvindelige artister er nomineret til årets Danish Music Awards. Antallet af mandlige nominerede er 29.

Når de eftertragtede bronzestauetter skal uddeles i aften til Danish Music Awards, har størstedelen af de håbefulde nominerede kunstnere én ting til fælles på tværs af alder og genre. De er mænd.

For mens 29 danske mandlige artister eller grupper er nominerede til en pris ved årets Danish Music Awards, er antallet af kvindelige artister og grupper kun syv. Altså er der over fire gange flere mandlige kunstnere nominerede end kvindelige.

De kvindelige nominerede er sangerne Mø, Jada, Clara, Tina Dickow, Iris Gold, Katinka og gruppen Anne Sanne Lis.

Den markante forskel er ikke gået ubemærket hen hos pladeselskabernes brancheorganisation i Danmark, Ifpi, der uddeler Danish Music Awards.

Kønsbalancen er skæv

Direktør for kommunikation i Ifpi Danmark Lasse Lindholm forklarer, at man fra Ifpi's side er yderst bevidste om ubalancen mellem mænd og kvinder. Ifølge ham er det dog en kompleks problemstilling, der ligger bag mændenes overrepræsentation til Danish Music Awards.

Når der ikke er flere, skyldes det det beklagelige faktum, at kønsbalancen i dansk musik lige nu er særdeles skæv

Lasse Lindholm, Ifpi

- Jeg forstår godt kritikken, men samtidigt er det ret svært at skulle ændre på fra den ene dag til den anden, siger han.

Lasse Lindholm forklarer, at der dog faktisk er flere kvindelige nominerede i år, end der har været de seneste år. I 2017 var der fem kvinder blandt de nominerede, mens der i 2016 kun var tre.

DERFOR VAR DER IKKE DANISH MUSIC AWARDS I 2018

'Danish Music Awards' har været uddelt årligt af pladeselskabernes brancheorganisation, Ifpi, siden 1989.

I 2018 blev showet ikke afholdt. Ifølge Ifpi skyldtes det, at de havde behov for at gentænke showet  og gøre det mere tidssvarende. 

Fordi showet ikke fandt sted sidste år, er nomineringsperioden i år to år. Dermed er udgivelser fra både 2018 og 2019 i spil til statuetterne.

- Er det godt nok? Nej. Men når der ikke er flere, skyldes det det beklagelige faktum, at kønsbalancen i dansk musik lige nu er særdeles skæv, siger Lasse Lindholm.

Ser man på Gramexs top ti over, hvilke danske kunstnere der blev spillet mest på de danske radiostationer i 2018, er der kun mænd at finde. Top tre på den liste udgøres af Lukas Graham, Mads Langer og Rasmus Seebach. Top tre over de mest streamede sange på Spotify i Danmark i 2018 var sange af kunstnerne Bro, Gilli og Kesi.

- Til Danish Music Awards henter vi nomineringerne i de her toplister, og derfor går skævvridningen igen her, forklarer Lasse Lindholm.

Én ting er at konstatere, at musikken er mandsdomineret, men det er vel ikke rent tilfældigt. Hvorfor ser vi det her mønster?

- Der er rigtig mange forklaringer på, hvorfor vi – desværre – ser det mønster. For det første er kønsmæssig diversitet noget, man ikke tidligere har bekymret sig synderligt meget om, siger Lasse Lindholm.

Han forklarer, at en del af forklaringen også ligger i, at nogle genrer er mere populære end andre.

- Det skyldes også i høj grad, at rapmusik fylder meget på hitlisterne i dag. Der er det desværre sådan i Danmark, at vi ikke har nogle store kvindelige navne i den genre. Det har en stor betydning i forhold til den overordnede balance mellem kønnene.

Branchen skal tage ansvaret på sig

Lasse Lindholm mener, at der skal gribes ind flere steder, hvis vi skal opnå mere ligestilling i den danske musikbranche. Blandt andet skal både musikbranchen og medierne til at tage problemet alvorligt.

Vi skal spørge os selv, hvorfor der er langt flere mænd, der godt tør stille sig op og rappe, end der er kvinder.

Lasse Lindholm, Ifpi

Hvor skal der til, før det ændrer sig?

- Der er to steder, man skal sætte ind. Dels skal den etablerede branche tage ansvaret på sig, tage debatten og derigennem se, hvordan man kan dæmme op for det her, siger Lasse Lindholm.

- Vi skal også sætte ind helt ned på musikskoleniveau. Vi skal spørge os selv, hvorfor der er langt flere mænd, der godt tør stille sig op og rappe, end der er kvinder. Den udvikling starter meget tidligt, lang tid før pladeselskaberne overhovedet kommer ind i billedet.

Hvad gør I konkret for at skabe mere ligestilling til Danish Music Awards?

- Det, vi i hvert fald ikke gør, er at indføre kønskvoter. Det er ikke den vej, vi ønsker at gå. Men vi prøver i vores arbejde med DMA at tage højde for diversitet. Det gælder både i forhold til køn, alder og genrer, siger Lasse Lindholm.

Se Danish Music Awards 2019 på søndag kl. 21 på TV 2 og TV 2 PLAY.