En skarp bemærkning ændrede Peter Frödins syn på sig selv

’Danmark har talent’-dommer Peter Frödin husker og bruger stadig den læring, han fik fra en garvet kollega for mange år siden.

Unge skuespillere og folk fra branchen stod i foyeren på et teater i det centrale København i midten af 80'erne. Lokalet var fyldt med røg og høje stemmer.

En af stemmerne kom fra en ung Peter Frödin, som højlydt brokkede sig over den forestilling, som alle i lokalet netop havde set. En kvinde vendte sig om og kiggede ham lige i øjnene.

- Er der overhovedet noget, som du godt kan lide, Peter?

Ordene kom fra skuespillerinden Lone Hertz, der havde overhørt Peter Frödins negative kritik. Kommentaren ramte Peter Frödin dybt.

- Jeg opfattede ikke mig selv som et brokkehoved. Der var jo alt muligt, jeg godt kunne lide. Men den oplevelse gjorde mig bevidst om, hvad det var for nogle signaler, som jeg udsendte, fortæller Peter Frödin.

Bemærkningen satte sig i kroppen på ham. Teaterforestillingen, som han havde beklaget sig over, var en alternativ én af slagsen. Peter Frödin mindes ikke stykket som noget særligt. Men det var ikke pointen.

- Der var nogle på den scene, der turde at eksperimentere og gå en anden vej. Det havde jeg ikke forståelse for dengang. Men det har jeg fået siden, forklarer han og fortsætter:

- Det var en fantastisk bemærkning, som jeg har tænkt på mange gange siden. Oplevelsen lærte mig at være åben. I dag synes jeg, at det er det allervigtigste. Det bruger jeg også, når jeg sidder som dommer i ’Danmark har talent’.

Kan godt være en hård dommer

Peter Frödin sidder med ved dommerpanelet for femte gang i ’Danmark har talent’, som lørdag aften går ind i livefasen, hvor konkurrencen spidser til. Med Lone Hertz’ bemærkning i baghovedet husker dommen altid på at være åben, når han sætter dig i dommerstolen.

- Jeg synes altid, at man skal sende folk videre med noget konstruktivt og et godt råd. Det er uanset, om de går videre eller ej. Man skylder dem at have respekt for, at de er mødt op og giver noget af sig selv. Allerede det er jeg glad for, siger han.

Mange opfatter Peter Frödin som en sjov og venlig person. Selv mener han ikke, at han har svært ved at være hård og kontant, når han ikke synes, at deltagerne leverer.

- Jeg er måske hårdere, end man tror. Jeg slår ned på, hvis man kommer daskende ind og ikke er forberedt. Hvis man ikke leverer, så skal man hurtigt videre. Man skal selvfølgelig sige det på en ordentlig og respektfuld måde. Det prøver jeg at gøre mig umage med, siger Peter Frödin.

Jeg vil kunne mærke personen på scenen

Lørdag aften går de syv første deltagere på scenen til livekonkurrencen i ’Danmark har talent’. Peter Frödin kommer særligt til at holde øje med, om deltagerne har udviklet sig siden deres audition.

- Først og fremmest vil jeg underholdes. Til liveshowene fokuserer jeg meget på, om de har rykket sig siden deres første optræden. Hvis de har lyttet til de kritikpunkter, som vi gav dem, så er resten fuldstændig ligegyldigt for mit vedkommende, fortæller han.

Peter Frödin har i løbet af sin lange karriere fået mange gode råd, som han stadig husker på i dag. Til de 35 talenter, der skal optræde på den store livescene, har han særligt ét godt råd.

- Det skal være personligt. Jeg vil kunne mærke personen bag. Hvis du ikke kan mærke det menneske, der står over for dig og optræder, så bliver det uinteressant, beskriver Peter Frödin.

De fem indledende liveshows ligger 12. oktober, 19. oktober, 2. november, 9. november og 16. november.

Lørdag 23. november klokken 20.00 bliver den store finale i 'Danmark har talent' afholdt.

Du kan se første liveshow af ’Danmark har talent’ lørdag aften på TV 2 klokken 20.00 eller på TV 2 PLAY.