Toppen af poppen

Sangstjernes hit var millimeter fra at komme med i ikonisk scene

Som 23-årig skrev færøske Teitur en sang, der gang på gang var lige ved at give ham sit store gennembrud.

Året var 2001, og på tv-skærme verden over sagde Monica og Chandler langt om længe ja til hinanden i syvende sæson af en af tidens mest populære tv-serier 'Venner’.

Til brylluppet blev der spillet en akustisk version af sangen 'Everlong' af det amerikanske rockband Foo Fighters.

Afsnittet blev set af flere end 30 millioner, da det blev vist i USA, og 'Venner' er stadig en yderst populær serie her 25 år efter, den fik premiere. I 2018 betalte Netflix 100 millioner dollars for at beholde serien på streamingtjenesten i et år.

Men det var lige før, at det var et helt andet nummer, der havde været den centrale sang i den legendariske bryllupsscene.

Kæmpe gennembrud - troede han

Producenterne bag 'Venner' havde nemlig først givet pladsen til en sang af den færøske sanger og sangskriver Teitur Lassen, der blot går under sit fornavn.

Det fortæller han i aftenens afsnit af 'Toppen af poppen'.

Tilbage i år 2000 fik Teitur beskeden om, at hans sang 'One and Only' var blevet valgt til en vigtig scene i den mest populære tv-serie i verden.

- Det ville have været en vild start, for på det tidspunkt havde jeg ikke lavet noget som helst, siger Teitur.

- Jeg havde skrevet en masse sange, men jeg havde ikke gang i så meget.

Blå bog - Teitur

Født 4. januar i 1977 i Tórshavn. 

Færøsk sanger og sangskriver. 

Debuterede i 2003 med det anmelderroste album 'Poetry and Aeroplanes,' og har siden udgivet yderligere syv albums.

Vandt i 2007 en Danish Music Award for Årets danske sanger. I 2009 vandt han i kategorien Årets danske singer/songwriter-udgivelse for albummet 'The Singer.'

Bor på Færøerne med sin kone og søn. 

Mødte den rigtige person

Det var Teiturs møde med den amerikanske sangskriver Jeff Cohen på den aarhusianske musikfestival Spot, der kom til at betyde, at sangen kom i spil til ’Venner'.

Teitur var 23 år og mere eller mindre ukendt, da han begyndte at skrive sange med den 11 år ældre Jeff Cohen.

Jeff Cohen havde selv skrevet musik til flere store 90’er-serier som 'Jack & Jill', 'Dawson's Creek' og 'Vi bli’r i familien'. Og det var også Jeff Cohen, der fik ’One and only’ i ørene på folkene bag 'Venner'.

Jeff Cohen pitchede sangen til Warner Brothers, producenten bag 'Venner'. Kort tid efter fik Teitur beskeden om, at sangen var blevet valgt som bryllupssang i sæsonafslutningen på syvende sæson af 'Venner' – 'The one with Monica and Chandler's wedding'.

Havde nået at fejre det

Teitur boede på det tidspunkt i København. Han fejrede nyheden med sin daværende kæreste med champagne i deres lejlighed på Nørrebro.

- Jeg tænkte, at nu skulle jeg virkelig have hul igennem, siger Teitur.

- Det ville også have været noget af en pay check.

I en hel uge levede Teitur i troen på, at 'One and only' nu snart skulle spilles for et verdensomspændende publikum i bedste sendetid. Men så kom der et opkald med en skuffende besked fra Warner Brothers. Der var skrevet kontrakt med en anden sang. 'One and only' var ude.

- Jeg var skuffet, men jeg havde på en måde heller ikke rigtig troet på det, siger Teitur.

Når Teitur i dag tænker tilbage på sagen, tænker han, at han dengang nok ikke helt havde forstået, hvad det rent faktisk havde betydet, hvis hans sang var kommet med.

- Det er jo en klassisk tv-serie, og det er et stort afsnit. Det havde helt klart været en fed ting, siger Teitur.

Selvom der ifølge sangskriveren ofte skal mere til, før man "virkelig slår igennem", tror han stadig, at 'Venner' ville kunne have katapultstartet hans karriere.

- Det ville nok have betydet, at jeg var kommet lidt hurtigere til nogle af de ting, jeg senere har opnået, siger han.

Blandt de ting, Teitur i dag kan skrive på sit musikalske CV, er at turnere med internationale stjerner som John Mayer og singer-songwriterne Rufus Wainwright og KT Tunstall. Derudover har han udgivet otte anmelderroste albums.

Op- og nedtursscenariet med 'One and only' skulle dog vise sig at gentage sig for den unge musiker. Sangen blev senere udvalgt til filmen 'Når du mindst venter det' med Jack Nichelson og Diane Keaton. Men også her blev den valgt fra i sidste øjeblik.

Sangen er stadig en succes

Selvom 'One and only' altså aldrig kom med i hverken 'Venner' eller 'Når du mindst venter det', er den dog stadig kommet bredt ud. Nummeret er blandt andet med i filmen 'My Super Ex-girlfriend’ med Uma Thurman.

- Jeg har det ikke, som om det er kikset helt for mig, griner Teitur.

Desuden er sangen en, der virkelig har betydet noget for Teiturs fans. Sangskriveren fortæller, at 'One and Only' er gået hen og blevet en sang, mange bruger til deres bryllup.

Teitur får tit breve fra folk, der har brugt sangen i kirken til deres bryllup.

- Det gør mig bare mega, mega glad, siger Teitur.

- Det er det dejligste som sangskriver, hvis din sang kan bruges til noget.

'Toppen af poppen' kan ses søndag klokken 20.00 på TV 2 eller allerede nu på TV 2 PLAY.