Medina på scenen.
Toppen af poppen

Medina var bange hver nat i årevis – nu fortæller hun for første gang hele historien

Den danske popstjerne har rejst sig fra en livskrise og nægter at vælte igen. I stedet har hun nye forretningsplaner og en drøm om at blive mor.

Smilene havde været store den junidag.

Medina og hendes forlovede var netop landet fra en ferie i spanske Marbella og tog direkte til bryllupsfest.

Alt var godt. De var høje af kærlighed. Og den danske popstjerne havde i et par uger formået at sove trygt hver nat. For første gang i flere år.

Men det skulle ændre sig senere den aften.

Sangerinden kom hjem til synet af en underlig rundkreds af ting placeret i haven. For eksempel det lidt uhyggelige Kvium-maleri, der normalt hang på hendes væg.

Meget af kunsten indenfor var også pillet ned. Det samme var de store fotografier af hendes hunde. Og i soveværelset ventede det mest skræmmende.

I hendes seng lå en kvinde.

Hun havde Medinas tøj på. Medinas computer på skødet. Og sangerinden genkendte hendes ansigt.

Det var den stalker, der havde chikaneret hende længe.

Kvinden havde været i huset i flere timer. Hun havde endda lagt sin egen mad i køleskabet.

Medina gik i chok.

Nægter at vælte

Det er tre måneder siden nu. Episoden var bare én af mange de efterfølgende uger.

Efterspillet har kørt i kulissen, mens Medina har stået på scener sommeren over, udgivet nye, internationale singler, og ikke mindst mens hun har lanceret den businessdrøm, hun har haft, siden hun var teenager.

Sådan lever Medina et liv fyldt af kontraster. Hun er stærk og powerful udenpå og sårbar bag facaden.

Jeg har ikke noget valg. Hvis jeg ikke er stærk, falder jeg jo bare fra hinanden

Medina

Faktisk skal hun afhøres af politiet den dag, vi laver dette interview. Men det mærker man ikke på den 36-årige popstjerne. For Medina nægter at vælte.

- Jeg har ikke noget valg. Hvis jeg ikke er stærk, falder jeg jo bare fra hinanden. Jeg har også ting, jeg ønsker for mig selv i mit liv, siger hun.

Blandt andet har sangerinden et bryllup at se frem til, og hun drømmer om snart at blive mor. Samtidig kaster hun sig konstant ud i nye projekter, fordi hun føler, tiden er rigtig.

Eksempelvis stod hun i maj frem i sit første personlige interview på tv, efter at hun i årevis har lukket alle ude. Hun har fortalt om sit liv på P3. Og så deltager hun i ’Toppen af poppen’ efter syv år, hvor hun har sagt nej.

Andre har kaldt det et comeback. Det gør hun ikke selv.

Hun tror bare, at nogen ser det sådan, fordi de igen får lov til at lære hende at kende.

Selv har Medina erfaret, at man ikke kan blocke alle ude for evigt.

- Jeg tror, det er rigtig vigtigt for folks opfattelse af, hvem jeg er. Men jeg har også skullet være klar. Og det er jeg nu, siger hun.

Drømmen var bare at lave musik

Det hele begyndte med kæmpe succes, da Medina bragede igennem med megahittet ’Kun for mig’ i 2008.

Singlen blev den bedst sælgende danske sang i hele det år, der fulgte efter. 100.000 solgte singler i Danmark og 300.000 i udlandet – i en tid før streamingtjenesterne fik fat.

I dag svarer det til henholdsvis 10.000.000 og 30.000.000 streams.

Nummeret kickstartede Medinas karriere og blev kendetegnende for hendes dansevenlige, men melankolske univers.

’Velkommen til Medina’ hed albummet, der fulgte efter, og det affødte i den grad et rungende velkommen.

Blå bog: Medina

Hendes fulde navn er Medina Danielle Oona Valbak. 

Født 30. november 1982 i Risskov (36 år).

Sanger og sangskriver.

Voksede op i Risskov ved Aarhus med sin danske mor og sin chilenske far. 

Udgav sit første album 'Tæt på' i 2007. Gennembruddet kom for alvor i 2009 med albummet 'Velkommen til Medina', som indeholdt kæmpehittet 'Kun for mig'. Siden har hun udgivet syv albums, heraf tre på engelsk. 

Hun har vundet 25 priser for sin musik i Danmark og i udlandet. I 2016 blev hun hædret med æresprisen ved Danish Music Awards. 

Privat er hun forlovet med sergenten Malo Chapsal, der også er model. 

I 2010 vandt hun nærmest alt, en kvindelig dansk sangerinde kan vinde ved Danish Music Awards, og gik hjem med fem priser.

Talentet har siden resulteret i yderligere 20 priser fra ind- og udland – herunder en ærespris ved Danish Music Awards i 2016, som hun fik for evnen til at ”få os til at danse som få” og ”åbenbare storheden i de simple følelser”.

En af hendes nyere engelsksprogede singler, udgivet sammen med den britisk-tyske dj-duo M-22, har netop rundet over 106 millioner streams på verdensplan.

Det er et tal i samme skala, som Madonnas verdenshit 'Like a Prayer' har præsteret på Spotify.

Al succesen er kommet, uden Medina havde en stor drøm om, hvad der skulle ske, før det hele begyndte.

- Jeg ville bare gerne lave musik. Og så er der fulgt en masse ting med meget hurtigt, som ikke var noget, jeg drømte om, siger hun.

En af de ting var, at hun tidligt i karrieren følte sig forfulgt. Både af pressen og en mand, der formåede at ødelægge hendes liv to år i træk.

Overvåget og chikaneret

I de år i midten af karrieren havde den danske sangerinde nærmest ”politiet på speed-dial”, som hun selv udtrykker det.

Hun følte sig overvåget, selvom hun boede på 7. sal og ikke kunne komme længere væk.

Nogle kiggede på hende fra taget på bygningen overfor hendes lejlighed. Andre gjorde det med en drone lige udenfor hendes vindue.

Imens passede den samme mand hende op på gaden og backstage til koncerter. Han skrev dødstrusler på hendes ekskærestes bil med barberskum. Og dagen efter brændte han den til grunden.

Af og til knurrede stjernens hunde ude ved hoveddøren, fordi de vidste, at der var nogen på den anden side. Chikanen blev så massiv, at Medina måtte have vagter til at patruljere forbi hendes hjem to gange hver nat.

- That shit keeps you awake, siger hun.

I juni 2015 fik manden et forbud mod at nærme sig sangerinden. Senere samme år blev han kendt skyldig i at have overtrådt polititilholdet utallige gange.

Oplevelserne har sat sig i hende som en angst, der gør, at Medina næsten hver nat siden er vågnet og har været bange for, om der har været nogen ved hendes hjem.

Ved siden af det har Medina gennem hele karrieren følt, at medierne har skabt et forkert billede af hendes person. Hele tiden kunne hun læse om, hvor stor en fiasko hun var. Og til sidst begyndte hun at tro på det selv.

Derfor blev 2016 et skelsættende år på mange måder.

For lige inden hun modtog den største hæder i form af æresprisen ved Danish Music Awards, stod hun på en skammel på en balkon på The London Hotel i Los Angeles og tænkte: ”Nu hopper jeg bare”.

Hertil og ikke længere

Hun var ellers rejst dertil for at få det bedre.

Det konstante stressniveau, Medina levede i, fik hende til at spænde så meget op i skuldrene, at en hvirvel blev revet af led.

For at rette op på skaden blev hun introduceret til neurolingvistisk programmering, også kendt som NLP. Et redskab til personlig udvikling, der fokuserer på at få hjernen til at kommunikere med nervesystemet i resten af kroppen.

I Los Angeles var hun i gang med et intensivt forløb hos en hypnoseterapeut, der også har arbejdet med verdensstjerner som Justin Bieber.

Men hun havde paraderne så meget oppe, at amerikaneren havde svært ved at behandle hende.

I løbet af de dage var hun igennem hele følelsesspektret. Og på et tidspunkt fandt hun sig selv stående på den skammel på balkonen.

Hun stod der ikke længe. Kun i nogle sekunder. Så skyndte hun sig ned og brugte de næste timer på at samle sig.

- Det var hertil og ikke længere. Det var virkelig hertil og ikke længere, tænkte hun og troede, det skulle blive hendes farvel til musikken.

Men sådan gik det ikke. I stedet vendte hun hjem til nyheden om den ærespris, hun fik overrakt 12. november 2016 med tårer trillende ned ad kinderne.

Det gav hende modet til at fortsætte.

- Verden er ikke god

Oplevelsen på balkonen i Los Angeles blev begyndelsen på det store arbejde, hun har været igennem med sig selv de seneste år.

Her indså hun, at hun virkelig havde brug for hjælp til at kunne elske sig selv igen. Og herfra dykkede hun mere og mere ned i NLP-coachingen.

Sangerinden husker stadig et af de første råd, der virkelig gjorde indtryk.

Hun fik det af en dansk NLP-professor, der satte sig foran hende og sagde:

”Medina, du får det ikke bedre, før du accepterer, at verden ikke er god. Der er mennesker, der ikke vil dig det godt, og du får det ikke godt, før du accepterer, at sådan er det.”

Hun var rasende, da hun kom ned på gaden igen. Var det virkelig alt, hun fik for de penge?

De to timer med professoren havde kostet omkring 4000 kroner.

Men de efterfølgende dage kunne hun mærke, at han faktisk havde ret.

Ville hun lade en spydig kommentar eller en ligegyldig overskrift ødelægge hendes dag og hendes attitude over for andre? Var det hendes tid værd?

Hun indså, at svaret var ”nej”. Og det betyder, at Medina nu hver dag tager et aktivt valg om, hvilket liv hun vil leve, og hvilken person hun vil være.

At hun fokuserer på det positive frem for det negative. For der er så meget at være glad for.

Tryg for første gang nogensinde

En af glæderne sidder på hendes finger.

En stor ring, som viser, at hun snart skal giftes med den mand, hun føler sig hjemme hos. Den 26-årige Malo Chapsal, der er sergent hos Forsvaret.

De mødtes til en fælles venindes bryllup for halvandet år siden. Dagen efter rejste Medina til Texas, men kontakten til Malo var det eneste, hun tænkte på.

De har været sammen, siden den dag hun kom hjem, og nu har de netop sat datoen for deres bryllup. Det skal stå til sommer næste år.

Medina tøver ikke med at slå fast, at han har stor – hvis ikke den største – betydning for, hvor hun er i dag.

- Han tager sig af mig på et helt next level emotionelt niveau, når jeg har allermest brug for det. Og uden at han skal arbejde hårdt for det, siger hun.

- Hos ham føler jeg mig tryg. Og det har jeg aldrig prøvet før.

Selvfølgelig skal vi have børn. Måske skal vi have børn i morgen. Who knows?

Medina

Den aften i juni var det da også Malo, der fik stalkeren ud af deres hjem, mens han havde politiet i røret.

Kvinden fablede om, at hun var inviteret til at komme, og hendes bevægelser var så utilregnelige, at han måtte lægge hende ned på fliserne udenfor og holde hende fast.

Medina gemte sig i et af de mange rum i deres store villa, mens det hele stod på.

Da hun på et tidspunkt kiggede ud, så hun, hvordan naboerne var begyndt at hænge ud ad vinduerne. Pludselig gik det op for hende, hvor forkert det så ud.

Stalkeren havde jo hendes tøj på. Og de måtte ikke tro, at hendes kæreste behandlede hende sådan.

Hurtigt fik de råbt til dem, at det ikke var Medina, men en stalker, der lå der på jorden. Og efter tyve minutter dukkede politiet op og fik situationen under kontrol.

Et naturligt break

Episoden har sat Medina nogle skridt tilbage, i forhold til hvor langt hun var kommet.

Men det ændrer ikke på, at hun ikke lader de negative oplevelser fylde og forpeste hendes liv på samme måde som før.

I stedet bruger hun energien på alle de drømme, hun er i gang med at gøre til virkelighed. Og den 36-årige sangerinde lægger ikke skjul på, at børn er en af dem.

- Selvfølgelig skal vi have børn. Måske skal vi have børn i morgen. Who knows?, griner hun.

En ting er i hvert fald sikker. Medina ser det ikke som et problem at fortsætte karrieren, selvom det bliver med en lille baby på armen.

Hun har masser af folk omkring sig, der ville elske at passe den lille i de 80 minutter, mor er på scenen.

- Men jeg har spillet non-stop i 12 år, så der kommer nok et naturligt break, når man bliver forælder, siger hun.

Lige for tiden er hendes baby dog firmaet Wellexir. En serie af vitamintabletter, der på hver sin måde kan hjælpe til at booste hverdagen med noget positivt, forklarer hun.

Her er hun direktør. Så faktisk kan hun skrive meget mere end sangerinde og sangskriver på cv’et.

I mange år har Medina ved siden af musikken engageret sig i flere velgørende projekter såsom eldrevne luksusbåde, solcellefarme i Afrika og dybhavstrawlere, der samler plastik op af havet.

Og det er noget, hun håber, offentligheden vil se meget mere til de kommende år.

Jeg havde ikke været her i dag, hvis ikke jeg havde været igennem de ting, jeg har

Medina

Derudover kaster hun sig snart ud i at lave en podcast med en anden business-kvinde. Her skal der snakkes om alt fra deres livssyn til at være 35+, karrierekvinder og – når den tid kommer – mødre ved siden af det hele.

Håbet er at lave et program, som kan inspirere folk til at vide, at de kan opnå alt, hvad de drømmer om.

- Det, synes jeg bare, kunne være ret sejt, siger hun.

Uden musikken ånder hun ikke

Medina begynder at kigge på klokken.

Hun skal videre til danseprøver i Tivoli som forberedelse til det show, hun skal levere på scenen til Voice 2019 dagen efter.

Så snart hun har været på, skal hun køres direkte fra København til Tisvilde.

På 45 minutter skal hun spise, klæde om og omstille sig. Fra høj energi foran 40.000 mennesker til en intimkoncert foran et par hundrede.

Den slags kontraster er hun vant til at navigere i. Det er bare sådan, det er at være Medina.

Snart tager hun også hul på en akustisk efterårsturné. Her skal hun synge en sang fra hendes seneste album, som hun aldrig har optrådt med før.

Den hedder ’Grim’, og Medina beskriver sangen som et af de skrøbeligste numre, hun nogensinde har skrevet om sig selv.

Teksten er en beskrivelse af alt det, medierne fik hende til at tænke om sig selv i tiden op til, at hun gik op på skamlen i Los Angeles.

Modsat mange af hendes andre sange, tog det lang tid, før hun fik disse linjer ned på papiret.

Alle si'r, jeg fejler, og det' det, jeg tror på. Jeg er grim, og jeg ka' se det

Fra sangen 'Grim'

På det tidspunkt anede Medina ikke, hvad hun skrev på. Hun blev faktisk så vred, hver gang hun forsøgte, at hun rejste sig og gik.

Men i dag føler Medina, at sangen var en måde at bearbejde den svære tid, hun har været igennem. Og hun ved, det bliver et stort øjeblik, når hun fra oktober synger den foran et publikum.

Sådan har musikken altid været Medinas åndehul. Derfor ved hun også, at musikken altid vil være en del af hende.

Men hun har også besluttet, at karrieren, der følger med, skal være på hendes præmisser.

Ser fremad

Den danske popstjerne vil have et liv, hvor hun kun bruger tid på det, der gør hende glad.

Det er hun faktisk allerede godt i gang med. Og selvom vejen til det sted har været hård, så fortryder Medina ingenting.

- Jeg havde ikke været her i dag, hvis ikke jeg havde været igennem de ting, jeg har. Der er meget, jeg kunne have gjort bedre, men det kan jeg ikke dvæle i nu. Fortid er fortid, og jeg kan ikke ændre den, siger hun.

Det, hun kan gøre, er at se fremad og vælge at sætte pris på det, der betyder noget.

- I mind my business. I do my job, siger hun.

- Og så fokuserer jeg på de mennesker, der er vigtige for mig og giver kærlighed i mit liv.

Nu er musikken kun for hende. Og for alle dem derude, der har været der gennem det hele.

Se 'Toppen af poppen' søndag klokken 20 på TV 2 eller på TV 2 PLAY.