I aften skal to mænd danse sammen: - Det kan umuligt få nogen op i det røde felt

De fleste reaktioner om det mandlige par har været positive - men der har også været negative, private beskeder.

Når danseren Silas Holst og skuespilleren Jakob Fauerby går på gulvet fredag aften, skriver de et nyt kapitel i 'Vild med dans'-historien.

Det er første gang i den danske udgave af programmet, at to mænd danser sammen som et af de 12 par.

Ligesom alle de andre deltagere har duoen brugt den seneste måned på at øve sig. Men når Silas Holst og Jakob Fauerby tager de første dansetrin, kan det udløse debat, og det er de forberedt på.

Det gav nemlig blandede reaktioner, da parret blev annonceret i sommers.

- Men jeg tror helt reelt, at de fleste vil sige: "Var det bare det? Hvad var al den fuss om", siger Jakob Fauerby, mens Silas Holst bemærker:

- Når jeg kigger på vores cha-cha-cha udefra, så tænker jeg: "Det kan umuligt få nogen op i det røde felt, det der". Det kan allerhøjst få folk til at sige: "Nå, herregud".

"Kikset, forkert og unaturligt"

Siden den junidag, hvor nyheden om det mandlige 'Vild med dans'-par kom ud, har både Silas Holst og Jakob Fauerby medvirket i artikler, på tv og i radioen.

De fleste reaktioner på de sociale medier har været positive. Der har dog også været en del, der ikke synes, det er en god idé med to mænd på dansegulvet.

- To mænd, der danser sammen, er sgu' fandme ikke rigtigt smukt at se på - det er lidt forkert og kikset, lød det eksempelvis fra en Facebookbruger, mens en anden skrev:

- Det er blevet sådan - desværre - at man er “unaturlig,” hvis man vover at sige, at det er naturligt at være mand og kvinde i et partnerskab.

Jeg håber ikke, at det ryster folks verden. Det må det simpelthen ikke

Silas Holst

Der er også 11 andre

Udover reaktionerne på de sociale medier har Jakob Fauerby fået en håndfuld private beskeder, der var negative. Det kom bag på ham.

Han tror, afsenderne frygter, at det velkendte format pludselig ændrer sig.

- Man vil gerne se nogen, man kan identificere sig med, og de er bange for, at vi stjæler den identifikation. Men der er jo stadig 11 andre par med flotte kjoler, man også kan kigge på, siger han og uddyber:

- Vi giver i stedet noget til de tusindvis af børn og unge, der måske aldrig har fået serveret nogen, de kan spejle sig i, og det har de altså fortjent.

Silas Holst er enig, men understreger samtidig, at folk er velkomne til at have en holdning. Man behøver ikke at synes om, at to mænd danser sammen.

- Men jeg håber ikke, at det ryster folks verden. Det må det simpelthen ikke. Der sker værre og større ting ude i verden, end at Jakob og jeg skal ind og danse en cha-cha-cha. Det er bare en god afspejling af, hvordan virkeligheden også er.

Silas Holst havde frygtet, at halvdelen af kommentarerne ville være negative, men han tror mere, der var tale om 20 procent.

- Jeg er enormt taknemmelig over, at det var sådan, det blev modtaget, siger han.

Skal danse som to mænd

Fredag aften bliver syvende gang, Silas Holst går på gulvet med en ny partner i 'Vild med dans'. Og i år har han sat ambitionsniveauet højere end nogensinde, fordi han føler, der er noget ekstra på spil:

- Der er mulighed for at genopfinde noget her, og det kan jeg godt lide. Men det forpligter også. Så skal man også komme med noget, der er anderledes og nyt, siger den professionelle danser og tilføjer:

- Jeg er skidestolt af det, vi har lavet.

Diskussionen om, hvem der er 'kvinden', og hvem der er 'manden', har fulgt dem lige siden nyheden kom ud. Men de vil altid være to mænd, der danser som to mænd, siger han.

Jeg ved godt, at det ikke sker denne fredag, men det er drømmen

Silas Holst

- Jeg skal ikke lære Jakob at danse som en dame. Han skal ikke have kvindelige bevægelser. Han må godt have en kvindes trin engang imellem, det skal bare gøres på en maskulin måde. Så man genopfinder dansen, og det er det, jeg synes, er sjovt som professionel danser, siger Silas Holst.

De har derfor eksperimenteret med at skifte roller undervejs i deres dans, så de hver især er den, der fører. Det sker meget subtilt den første fredag, og derfor er det nok de færreste, der vil lægge mærke til det, mener Silas Holst.

Han har tidligere dystet i mesterskaber for par af samme køn, og derfor er han også spændt på, hvad der kan ske i denne sæson.

- Den der energiudladning, som to mænd kan give sammen på et gulv, kan et eller andet magisk – hvis det lykkedes godt.

Det langsigtede håb er, at det en dag ikke udløser debat om politik og mangfoldighed, når to mænd går på gulvet sammen. Men at det bare handler om dansen.

- Jeg ved godt, at det ikke sker denne fredag, men det er drømmen, siger Silas Holst.

Se 'Vild med dans' fredag klokken 20 på TV 2 eller på TV 2 PLAY.

Det skal de danse i 'Vild med dans' program 1

 1. Jive

  Jive er en af de fem latinamerikanske danse. 

  Det bliver den første dans for Oscar Bjerrehuus og Asta Björk, Umut Sakarya og Jenna Bagge og Coco O. og Morten Kjeldgaard.

 2. Vals

  Vals er en af de fem standarddanse. 

  Den kommer Mikkel Kessler og Mille Funk, Birgit Aaby og Frederik Nonnemann og Marie Bach Hansen og Martin Parnov Reichhardt til at danse fredag aften. 

 3. Cha-cha-cha

  Cha-cha-cha er en af de fem latinamerikanske danse.

  Den kaster Jakob Fauerby og Silas Holst, Anne Dorte Michelsen og Marc Christensen og Neel Rønholt og Michael Olesen sig ud i til premieren.

 4. Quickstep

  Quickstep er en af de fem standarddanse.

  Den vil Christopher Læssø og Karina Frimodt, Christel Pixi og Thomas Evers Poulsen og Michael Maze og Mie Martha Moltke danse på den første fredag på gulvet.