Toppen af poppen

Han var 20 år og blev set som den nye Kim Larsen - selv frygtede han at ende som en døgnflue

Carl Emil Petersens allerførste sang blev kåret til årets bedste, og med succesen fulgte over 800.000 kroner og store forventninger at indfri.

Det hele kom på én dag for Carl Emil Petersen.

Den dag, hvor han stod op som pædagogmedhjælper og gik i seng som en af landets nye rockstjerner.

Det var 22. september 2011. Han var 20 år, arbejdede i en vuggestue og ved siden af spillede han i et band med vennerne fra gymnasiet. Som så mange andre.

Men da Ulige Numre lagde deres første sang på Youtube, blev de lige pludselig meget mere end et band som så mange andre.

’København’ var en hyldest til Carl Emils barndomsby. Og folk elskede sangen om byens "sidste søn".

I Politiken kunne man læse om "det ukendte 'Youtube-fænomen', der havde genoplivet københavner-sangen'. En arv, flere i artiklen mente, han løftede fra blandt andre hele Danmarks nationalskjald, Kim Larsen.

30.000 havde lyttet til 'København' på en uge. Og endnu flere skulle komme til.

Brød igennem med babygylp på tøjet

Allerede i den første pause i vuggestuen kunne Carl Emil Petersen mærke, at der skete noget. Og til frokost var de ubesvarede opkald nået op omkring de 60.

Han bad derfor om lov til at gå tidligt, fordi flere aviser ville lave interviews og have billeder.

Og sådan gik det til, at han havde babygylp og mælkepletter på tøjet, da han blev fotograferet til sin første avisforside nogensinde.

Carl Emil Petersen

Født 23. oktober 1990 i København (28 år).

Dansk sangskriver og sanger.

Var med til at starte det danske rockband Ulige Numre i 2011, der samme år udsendte debutsinglen 'København'. Efterfølgende har bandet udgivet to albums under navnene 'Nu til dags' og 'Grand Prix'.

I 2017 gik Ulige Numre hver til sit, og den unge kunstner debuterede kort efter med sin første plade som solist, 'Natradio'.

Carl Emil Petersen har gennem sin karriere vundet flere priser. Herunder en DMA for 'Årets sangskriver' og 'Årets danske rockudgivelse'.

I 2012 blev 'København' kåret til 'Årets sang' ved musikkritikernes prisuddeling Steppeulven.

I slipstrømmen af det fulgte et af de allerstørste legater, en dansk musiker kan få: Et tre-årigt arbejdslegat fra Statens Kunstfond på over 800.000 kroner.

Og selvfølgelig var Carl Emil glad og beæret over tilliden. Men også overvældet.

For selvom han selv havde søgt pengene, gav de ham også følelsen af, at det meste af hans start-tyvere handlede om at indfri de forventninger, der var til ham.

"Her, værsgo', nu er din karriere betalt de næste tre år, så du må hellere bare komme i gang med at skrive".

Sådan husker han det, når han kigger tilbage. Og han husker også kritikken i medierne. Debatten handlede om, at pengene gik til en ung fyr, der i manges øjne havde skrevet alt for lidt til at fortjene sådan en fornem hæder. Ulige Numre havde på det tidspunkt udgivet seks sange.

- Det lagde et pres på mig for at levere. For at betale folk tilbage. Og som 20-årig, der var det noget, jeg virkelig tog ind, det der med, at nu skylder jeg dem noget, fortæller den i dag 28-årige musiker i 'Toppen af poppen'.

Frygtede at være døgnflue

Men at 'København' satte gang i "den vildeste drengedrøm", lægger Carl Emil Petersen dog heller ikke skjul på.

Alt det, han havde set i musikvideoerne på MTV, gik i opfyldelse for ham.

Weekenderne gik med at køre landet rundt og spille koncerter.

Efter én sang, som alle kendte, stod Ulige Numre allerede på Roskilde Festival foran et publikum, som kunne synge med fra start til slut. Det var det største.

Men oven i de vilde oplevelser kæmpede 21-årige Carl Emil Petersen med tvivlen på, om han kunne leve op til den succes, Ulige Numre var braget igennem med.

Han havde altid tænkt, at succesen først ville ramme senere i livet, når man havde kæmpet for at opnå den. Men for ham var det lige omvendt.

- Vi havde allerede opnået meget. Og efter det skulle vi kæmpe for at leve op til det, siger han.

Skulle skrive sange for enhver pris

At lave gode sange blev Carl Emils vigtigste drivkraft overhovedet. Og det gjorde, at han blev en, der skulle skrive sange for enhver pris.

I dag mener musikeren, at han "gav afkald på mange ting, fordi han bare ville skrive".

Det er jo svært at skrive musik, hvis man går og er bange for det

Carl Emil Petersen

Når vennerne var i byen, sad han i øvelokalet. Når de tog på rustur, sad han i en tourbus. Og mens andre fik kærester, brugte han sin energi på bandet eller alene i familiens sommerhus i Skagen. I et lille træhus i haven, hvor han skrev, spiste og sov.

Selvfølgelig var det fedt, at han kunne udleve drømmen og fordybe sig. Men det var også hårdt. Og det pres, han lagde ned over sig selv, prægede hans hverdag.

- Jeg gik ind i mig selv, jeg så ikke så mange mennesker. Jeg skulle bare klø på, siger han.

Når det ikke lykkedes at få en god tekst ned på papiret, begyndte tankerne at køre. Han frygtede at ende som en døgnflue. Han blev rastløs og bebrejdede sig selv, at han ikke arbejdede hårdt nok.

- Jeg husker det som en kamp for at indfri nogle forventninger og samtidig bevare at have det sjov med at lave musik, siger Carl Emil Petersen og tilføjer:

- Det er jo svært at skrive musik, hvis man går og er bange for det. Så jeg skulle ned på jorden, give mig selv ro til at skrive og lov til at udvikle mit eget udtryk, siger han.

Og udtrykket kom ikke over night. Men det kom.

For selvom han den dag i dag påstår, at han stadig ikke ved, hvordan han skriver en god sang, så skrev han et album med en sang, der om muligt blev endnu større end 'København'.

Lettelsen over at levere

Danske skoleelever analyserer nemlig ’Frit Land’ fra det album, der udkom i 2015. Så dansk blev den.

Sangens og pladens succes satte ham for en stund fri fra de forventninger, han følte, han skulle leve op til.

Albummet 'Grandprix' blev kåret til årets danske rockudgivelse ved Danish Music Awards, og Carl Emil Petersen vandt prisen som årets danske sangskriver.

Derudover var de tre år med arbejdslegatet ovre.

- Det var jeg egentlig rimelig lettet over. Så var jeg på en eller anden måde lidt fri igen, siger han.

Tvivlen er en fase

Fire år er gået siden. Han er gået solo som sangskriver, og i dag ved Carl Emil Petersen, at det pres, han følte i begyndelsen af sin karriere, i høj grad skyldtes, at han var ung.

- Jeg er vel en god repræsentant for min generation. Det ligger meget i tiden, at man lever med et forventningspres og skal overkomme det og den stress, der følger med. Det var bare noget, jeg skulle deale med, siger han.

Han har netop færdiggjort sit andet soloalbum, og selvom han stadig kan føle en form for angst og selvbebrejdelse, hvis han ikke har skrevet noget i et par måneder, så ved han nu, at modstanden og tvivlen er en fase, der hører med til at skrive sange.

- Jeg tror, man har brug for at tvivle på sig selv for på den måde at skubbe sig selv fremad, siger han og taler videre om, at det handler om at finde en balance.

- Hvis man er for kritisk, får man ikke lavet noget, og hvis man er lidt for optimistisk, har man måske ikke udfordret sig selv nok, når man er færdig, siger han.

Rock har ingen happy ending

Carl Emil Petersen mener derudover, at han har fundet en lidt bedre mellemvej til både at være en melankolsk kunstner og almindelig 28-årig, der er flyttet i villalejlighed og mærker voksenlivet presse på.

- Jeg ved nu, at der også er et liv imellem sangskrivningen, som jeg måske ikke var så god til at tage mig af i starten af min karriere, siger han.

Men Carl Emil spekulerer stadig på, hvordan man får hverdagen til at hænge sammen, når man både har et kreativt arbejdsliv, en familie og venner at passe.

- Så jeg vil ikke sige, at jeg har fundet balancen i mit liv endnu. For det er jo et tog, der ruller videre. Og der er nok ikke nogen happy ending i rock, griner han.

Men én ting kan Carl Emil Petersen sige. Og det er, at det album, han udgiver til efteråret, er det, der er kommet lettest til ham gennem hele karrieren.

- Jeg synes, jeg har skrevet mine – måske – bedste sange, som lyder anderledes, når de kommer fra en 28-årig Carl Emil end en 20-årig Carl Emil.

Han føler sig friere. Mere modig. Og så føler han, at han har en ballast, som han ikke havde, dengang det hele startede.

Se 'Toppen af poppen' søndag kl. 20 på TV 2 eller på TV 2 PLAY.