Forsker fra Oxford bliver professionel danser i 'Vild med dans'

Før Martin Parnov Reichhardt ansøgte om at være med i 'Vild med dans', forskede og underviste han i immunforsvaret.

Aldrig før har en forsker været med i 'Vild med dans'.

Ikke desto mindre brugte 36-årige Martin Parnov Reichhardt indtil for ganske nylig sin hverdag på at lave forsøg i et laboratorium og undervise medicinstuderende.

Det foregik ved Oxford University i England.

Men til efteråret kaster han sig ud i 'Vild med dans' som en af de 12 professionelle dansere.

Ved siden af uddannelsen indenfor medicin, der bragte ham til Oxford, har Martin Parnov Reichhardt nemlig haft fuld fart på sin professionelle dansekarriere.

Han har været nummer 19 på verdensranglisten, er nået til kvartfinalen i EM, og syv gange har han kunnet kalde sig dansk mester i professionel standarddans.

Medicin byttet ud med 'Vild med dans'

Det, Martin Parnov Reichhardt bedst kan lide ved dans, er, når han kan være med til at skabe en særlig oplevelse for andre.

Martin Parnov Reichhardt

36 år

Født i Vejle og opvokset i Odense

Begyndte til dans som 12-årig

Danser både standard- og latinddans og har gået til ballet i otte år

Bedste placering på verdensranglisten: 19

Dansk mester i standarddans syv gange fra 2008 til 2015

Har en kandidatgrad i biomedicin fra Syddansk Universitet

Har en ph.d. i medicin fra University of Helsinki

Har siden 2016 undervist i medicin på University of Oxford 

Det fik ham til at sende en ansøgning afsted til folkene bag det danske danseprogram. Han har nemlig altid tænkt, at det kunne være sjovt at være med.

En pause mellem to forskningsprojekter i efteråret gjorde det samtidig oplagt at forsøge.

- Det er fedt, når man kan give andre en oplevelse med turneringsdans, men det har jeg prøvet i mange år, og derfor synes jeg, at det kunne være spændende at prøve en helt ny udfordring som 'Vild med dans', siger Martin Parnov Reichhardt.

Og han fik jobbet. Derfor har han nu taget orlov fra karrieren i England og er rejst hjem til Danmark for at være med i danseprogrammets sæson 16.

Samtidig med, at han forskede og underviste i immunforsvaret ved Oxford University, gik hans aftener med at undervise på en lokal danseskole.

Han rejste også rundt i verden, enten for at undervise eller bedømme dansekonkurrencer.

Den tidligere professionelle danser glæder sig især til at være en del af fællesskabet med de andre par i 'Vild med dans'. Og til at møde sin kommende dansepartner.

- Jeg er mega spændt på, hvor langt man egentlig kan nå teknisk i sådan et intensivt forløb. Men mest af alt glæder jeg mig bare til at komme helt tæt på min nye partner, siger han.

Brugte både krop og sind

Martin Parnov Reichhardt er vokset op i Odense. Her begyndte han at gå til dans som 12-årig.

Det fortsatte han med i teenageårene, og i gymnasiet tog han dansen til eliteplan, samtidig med at han passede sin skole.

På Syddansk Universitet begyndte han at læse biomedicin, og her kom han med på en elitesports-ordning, så han kunne kombinere de to interesser.

I otte år dansede han professionelt med sin finske dansepartner. Her havde han base i Helsinki i en årrække, hvor han samtidig læste en ph.d. i medicin.

- Det har været tidsmæssigt krævende at gøre begge dele, men de to ting har også været gavnlige for hinanden, siger Martin Parnov Reichhardt og uddyber, at når kroppen skulle hvile fra dansen, kunne han fokusere på at bruge hovedet på studiet.

Eksempelvis bestod hverdagen – både under hans kandidat og ph.d.-skrivningen – ofte af dansetræning i et par timer om morgenen.

Derefter tog han på universitetet, og da han var færdig ved 17-18-tiden vendte han tilbage til dansetræningen igen. Og så gik de sidste timer med undervisning af yngre dansere.

Skal planlægge at holde fri

Martin Parnov Reichhardt har altid haft travlt, og han har rejst rundt i hele verden i forbindelse med job, undervisning og turneringer.

Han skal derfor specifikt planlægge, hvis han skal have en friweekend. I år har han haft et nytårsforsæt om, at der skulle være et bestemt antal weekender, hvor han ikke rejste.

- At det har været nødvendigt at have et sådan nytårsforsæt siger måske lidt om, hvor meget jeg har haft gang i, griner han.

Mødte dansedommer

Dansen på eliteplan varede indtil december 2015. Siden da har Martin Parnov Reichhardt boet og arbejdet i Oxford.

Han bedømmer dog stadig turneringer og underviser i dans forskellige steder i Europa.

- Det drive, som konkurrencesporten har givet, er noget jeg bruger i alle aspekter af mit liv. Det var også det, der fik mig til Oxford. Selvom jeg ikke danser turneringer i dag, er drivet der stadig i fuldt flor, siger han.

I Helsinki stødte han på 'Vild med dans'-dommeren Jens Werner, som underviste på den samme danseskole som ham, og det var også en snak med dommeren, der førte til, at Martin Parnov Reichhardt kontaktede folkene bag 'Vild med dans'.

Konkurrencegenet i ham gør, at han håber på at få en god placering i den kommende sæson. Men at få en sejr er ikke altoverskyggende.

- Selvfølgelig vil jeg gerne vinde, det vil man jo. Men det er ikke det vigtigste. Den primære grund er at få en fed oplevelse og at udfordre mig selv med dansen på en helt ny måde, siger han.

Læs om alle årets professionelle dansere lige her. Vild med dans' bliver sendt på TV 2 til efteråret eller se det på TV 2 PLAY.