BH90210

Superfan gjorde alt for at ligne Brenda Walsh

Sara var en vaskeægte Beverly-superfan. TV 2

Hitserien Beverly Hills 90210 har haft stor betydning for mange unge mennesker i 1990’erne. Her kan du møde en af dem.

Året var 1992.

Sara Stendevad havde gjort sig det komfortabelt med puder ovenpå det grå væg-til-væg-tæppe.

Hun sad klar klokken 20:00 foran det firkantede tv fra Bilka.

Hendes far var i gang med hobbylandbruget. Lillesøster Julie var ved at færdiggøre nogle lektier, inden hun skulle i seng, imens mor var ved at putte lillebror.

Ingen af dem vidste, at Sara Stendevad skulle få sig en oplevelse, der kom til at få stor indflydelse på hendes liv.

I det øjeblik hun så sit første afsnit af tv-serien Beverly Hills 90210, udfoldede der sig et helt nyt univers foran hende med karaktererne Brenda, Brandon, Dylan, Kelly, Donna, Steve, David og Andrea.

Fredag er de næsten alle sammen tilbage igen på skærmen, når der er premiere på den nye udgave af Beverly Hills 90210.

Hold kæft, Julie!

Sara Stendevad var ”hooked” efter sit første afsnit. Hver torsdag sad hun troligt og fulgte de unge fra det fashionable postnummer 90210 i Beverly Hills, USA.

Sara fulgte Beverly-stilen ved at låne sin mors store skjorter og t-shirts.

De andre familiemedlemmer lærte hurtigt, at når Sara Stendevad så Beverly Hills 90210, var der ikke nogen, der skulle forstyrre hende.

- Jeg har nok været lidt strid, hvis nogen forstyrrede mig. Hvis min lillesøster har spurgt mig om noget, har jeg nok råbt, ”hold kæft, Julie!”, siger Sara Stendevad.

Bør være en del af alle børns opdragelse

Selvom hun til at begynde med ikke altid forstod alle detaljerne i serien, så forstod hun seriens univers og de moralske lærdomme, der gennemsyrede serien.

Som dengang da Brandon Walsh var taget til fest med Emily Valentine, og hun gav ham stoffer.

- Jeg kunne ikke helt forstå det alt sammen, men jeg kunne godt forstå, at det var forkert, det Emily gjorde mod Brandon, og jeg kunne også forstå, at de nok ikke skulle været taget til den fest, siger hun.

Sara Stendevads mor er skolelærerinde, og hun mener, at Niels Malmros’ ”Kundskabens træ” bør være en del af alle børns opdragelse, fortæller Sara Stendevad.

Selv mener hun, at Beverly Hills 90210 i lige så høj grad bør inddrages.

- Alle afsnittene slutter med en moralsk lære. Det er forkert at lyve for sine forældre, det er forkert at stjæle, tage stoffer og så videre. Alle de her moralske lærdomme har jeg taget med mig videre i mit liv. Som helt ung teenager, hvor man er letpåvirkelig, der har serien virkelig gjort det tydeligt over for mig, hvad der er rigtigt og forkert, siger Sara Stendevad.

Blev VHS-ekspert og samlekort-mester

Det er dog ikke kun en god borgerlig opdragelse, serien har givet hende.

For at være sikker på aldrig at gå glip af et afsnit, kunne Sara Stendevad alle funktioner på familiens VHS-maskine. Hun optog samtlige afsnit, så serien kunne køre på ”repeat” efter skole.

Og hun fandt hurtigt ud af, hvordan hun fik plads til så mange afsnit som muligt på et videobånd.

Var hun ude af huset, når et nyt afsnit blev vist, havde hun timet maskinen til at begynde optagelsen lidt før og lidt efter udsendelsen, så hun var sikker på ikke at miste et eneste minut.

Hun tapetserede sit værelse til med plakater af alle sine idoler fra serien. Hun købte danske, engelske og tyske magasiner, Mix, Vi Unge, Bravo og alt andet i Vejen og omegn, der omtalte serien.

Hun klippede artiklerne ud og samlede dem i en mappe. Hun havde T-shirts og sokker med Beverly Hills 90210 påtrykt.

Her er et udpluk af Saras samling af Beverly-kort.

I skolegården gjaldt det om at have is i maven og det forkromede overblik, når der skulle byttes samlekort.

- På et tidspunkt forærede min lillesøster mig sine kort, og jeg kan huske, hvor lykkelig jeg blev. Den aften, da hun gav mig sine kort, der fik hun lov til at sove hos mig i overkøjen, og det var hun lykkelig over, mindes Sara Stendevad.

Fra den dag af var der ikke nogen i skolegården, der havde et lige så stort bundt Beverly Hills-kort som Sara Stendevad.

Undskyld, fordi jeg lever!

Brenda Walsh var den, hun så allermest op til. Sara Stendevad boede på landet fem kilometer udenfor Vejen, hvor hun gik i skole.

På samme måde kom Brenda Walsh også fra landet, byen Minneapolis i Minnesota. Og ligesom hende følte hun sig lidt anderledes og lidt udenfor.

- Jeg har altid følt mig lidt mere kikset end de andre børn, og det samme gjorde Brenda, i hvert fald i mine øjne. Jeg stod hver morgen og prøvede ihærdigt på at finde noget tøj, der ville få de andre i skolen til at synes, jeg var sej, siger Sara Stendevad.

Her er Sara lige blevet klippet med Brendas pandehår som forbillede.

Hun forsøgte at klæde sig som Brenda og sætte håret som Brenda, og hun samlede replikker op, som Brenda havde sagt i serien.

- Brenda siger på et tidspunkt, ”excuse me for living”, og det begyndte jeg også at sige på dansk til mine forældre, hvis jeg ikke fik en bluse, jeg ønskede mig, eller ikke måtte få lov til at hænge ud i Vejen - altså som en ægte dramaqueen, siger Sara Stendevad.

Losing my religion

Mange fans kan nikke genkendende til, at man enten var pro Brenda og Dylan eller pro Kelly og Dylan.

Det berømte R.E.M.-nummer ”Losing my religion”, vækker nok triste minder, hvis man er Brenda Walsh-fan, da det er soundtracket til bruddet med Dylan Mckay.

Og det var noget af det, som serien virkelig kunne, forklarer Sara Stendevad. Den udfoldede et univers, der var så levende, at man som seer følte sig som en del af det hele.

Sara kunne leve sig ind i rollen som Brenda. Særligt når hun kiggede på det her billede.

Man fulgte de unges liv helt tæt på, der hvor det blev levet, uden forældre.

- Jeg følte jo virkelig, at jeg kendte dem, siger Sara Stendevad.

Fællesskabsfølelsen fulgte også med udenfor seriens rammer. Da serien blev så stor en succes, som den gjorde, interesserede medierne sig en hel del for de medvirkende.

Der blev især skrevet en del om skuespillerinden Shannen Doherty, der tilsyneladende forlod serien efter en del drama. I den danske presse fik hun tilnavnet Sure Shannen.

- Medierne kunne skrive, lige hvad de ville, jeg var på team Brenda, og jeg var virkelig loyal, siger Sara Stendevad.

Tungt uden Luke Perry

Fredag er så dagen, hvor en ny udgave af Beverly Hills 90210 har premiere med mange af de originale skuespillere fra dengang det hele begyndte.

Det bliver også med Shannen Doherty, men uden hendes skuespilkollega Luke Perry, som hun for så mange år siden portrætterede ulykkelig teenagekærlighed sammen med.

Luke Perry gik bort i marts 2019, og selvom Sara Stendevad selvfølgelig aldrig har kendt Luke Perry personligt, var det alligevel noget, der påvirkede hende.

- Det var en mand, som jeg i perioder af mit liv har tænkt på i adskillige minutter hver dag. Så han har haft en rigtig stor plads i mit hjerte og fyldt meget i mit hoved. Han betød meget for min ungdom, og det efterlader et tomrum. Nu eksisterer jeg i en verden, hvor Luke Perry ikke eksisterer, og det er lidt tungt, siger hun.

Sara har hvert år sin Dylan-taske på ryggen, når hun drager mod Roskilde Festival.

I takt med at 1990’erne ebbede ud og blev til fortid, blev snakken om Beverly Hills i Vejen og omegn stadig mindre.

Men den kan meget vel få nyt liv igen, når det nye afsnit har haft premiere.

Sara Stendevad sidder i hvert fald klar ligesom dengang for mange år siden. Men i modsætning til året 1992 bliver afsnittet anno 2019 set på en mobiltelefon på en forhåbentligt ikke alt for ustabil 4G-forbindelse i sommerhuset.

- Jeg glæder mig til at se afsnittet i fuld længe, og til at se hvad de har fundet på. Jeg glæder mig nok mest til at se Brenda. Jeg har jo fulgt hende igennem hendes kræftsygdom, og jeg synes, det er fedt, hun vil være med igen.

- Hun forlod jo serien i sin tid efter meget drama, og jeg ved godt, at der selvfølgelig er penge involveret, men det er fedt alligevel, at hun vil være med. Jeg har det jo stadigvæk sådan, at det ikke kan være Brenda, den har været galt med. De andre må have mobbet hende ud dengang, siger Sara Stendevad og griner.

Lørdag fylder hun 36 år, og som hun laver sjov, havde det været endnu mere perfekt, hvis den nye serie havde haft premiere netop denne dag.

Serien har fået navnet BH90210 og sendes i seks afsnit fra fredag den 9. august klokken 20.55 på TV 2 ZULU. Video: Silvie Ulrikke Østebø

Se den nye serie på TV 2 Play.