Underholdning

Netflix dropper smøgerne i sine film og serier

Streamingtjenesten indfører rygestop i kommende serier og film. Fremover skal instruktører have en særlig grund til at lade en karakter ryge.

Antallet af cigaretscener i tv-serier er nærmest eksploderet i de senere år.

Blandt andet har den amerikanske streamingtjeneste Netflix mødt stor kritik for at lade flere hovedkarakterer ryge heftigt i serien 'Stranger Things', som er særligt populær blandt de unge.

Ifølge en rapport fra antirygningsorganisationen Truth Initiative indeholder 92 procent af de serier, som primært ses af unge, mange scener med rygning. Anden sæson af 'Stranger Things' er den helt store synder med 262 cigaretscener, hvilket er en stigning på 44 procent fra første sæson.

Netflix tager nu konsekvensen af kritikken i rapporten og indfører et rygeforbud i alle deres kommende film og serier. Det skriver Variety.com.

- Vi støtter den kreative frihed. Men vi anerkender også, at rygning er skadeligt, og når det bliver skildret positivt på skærmen, kan det påvirke unge mennesker negativt, siger en talsmand fra Netflix til Variety.

Rygeforbuddet kommer fremover til at gælde alle de serier og film, der er målrettet seere fra 14 år og opefter. Eneste undtagelse er, hvis rygning er særligt definererende for karakteren, eller hvis der er historiske eller faktuelle grunde til det, lyder det fra Netflix.

Udover serien 'Stranger Things' har Netflix desuden fået kritik for talrige rygescener i populære serier som 'Unbreakable Kimmy Schmidt', 'Orange Is the New Black' og 'House of Cards'.

En ny form for tobaksreklamer

Selvom det specielt er Netflix, som har været i søgelyset i forbindelse med Truth Initiatives kritiske rapport, er streamingtjenesten bestemt ikke den eneste synder, ifølge antirygningsorganisationen.

Hele 12 ud af 13 af de tv-serier, der er særligt populære hos unge i alderen 15-24 år, har eksplicitte scener med rygende karakterer.

Blandt andet nævnes i rapporten Amazons 'The Marvelous Mrs. Maisel', tjenesten Hulus serie 'Gap Year', ABC’s 'Once Upon a Time' og 'Modern Family' samt FX’s 'American Horror Story'.

Ifølge direktør for Truth Initiative Robin Koval er indholdet i tv-serierne ligefrem "blevet en ny form for tobaksreklamer".

- Vi ser en omsiggribende genopståen af rygescener på tværs af udsendelser, som glorificerer og normaliserer en dødsensfarlig afhængighed og sætter unge mennesker direkte i skudlinjen af tobaksindustrien, lyder det i en pressemeddelelse.

En undersøgelse foretaget af de amerikanske sundhedsmyndigheder i 2012 konkluderer, at unge, der ser film med mange rygescener, har dobbelt så stor risiko for at begynde at ryge i forhold til dem, der ser film med færre rygescener.