Vild med dans

Aldrig set før i dansk 'Vild med dans' – to mænd skal danse sammen

Det er på tide, mener TV 2-redaktør. I andre lande har mænd og kvinder danset med det samme køn i 'Vild med dans'-formatet.

Når de nervøse nydansere til efteråret går på gulvet i 'Vild med dans', får showet en markant ændring for én af dem.

Skuespilleren Jakob Fauerby har sagt ja til at være med i den kommende sæson, og han får en dansepartner af samme køn.

Det afslører underholdningsredaktør Thomas Richardt Strøbech, der står i spidsen for programmet.

- På TV 2 har vi længe været åbne for at se to personer af samme køn danse sammen. I år har der været et ønske fra en af de medvirkende om at danse med én af samme køn, og det har vi valgt at imødekomme, siger han.

Det er første gang, det sker i den danske udgave af 'Vild med dans', der har 15 sæsoner bag sig. Fauerby er gift med en mand, og det er skuespilleren selv, der har ønsket at få en mandlig dansepartner.

- Vi lever i et land, hvor der er mange former for par. To mænd kan sagtens danse sammen. Det kan to kvinder også, og jeg har lyst til at vise Danmark, at det både kan være fedt og sjovt – og måske ligefrem også smukt, siger Jakob Fauerby til TV 2.

- Jeg er i virkeligheden ret privat. Men jeg synes, at det her er så vigtigt. At børn og unge får lov til at se nogen repræsentere noget, som de måske går og tænker på eller slås med. Det vil jeg gerne være en del af.

Skal danse med verdensmester

Det er også blevet besluttet, hvem han skal danse med.

Det bliver en professionel danser med en del erfaring i 'same sex dancing'. Silas Holst har to gange vundet et verdensmesterskab i latindans med samme køn, og til efteråret kommer han til at lære Jakob Fauerby op i tango, cha-cha-cha, wienervals og alle de andre stilarter.

- Jeg er ret spændt på at se den energi, der kan komme mellem to mænd på et dansegulv, og på at prøve at gøre op med nogle af stereotyperne om, hvad dans er. Dans er meget mere end en mand og kvinde, der danser sammen, siger Silas Holst, der møder sin dansepartner i træningslokalet til august på lige fod med de andre par.

Nåede til finalen i Italien

Selvom det er helt nyt herhjemme, har par af samme køn deltaget i udenlandske versioner af 'Vild med dans'.

Det skete første gang i Israel i 2010, da den kvindelige sportsvært Gili Shem Tov dansede med en kvindelig professionel danser.

I Italien, hvor der er seks par i finalen, nåede den mandlige stylist Giovanni Ciacci i 2018 til det allersidste show sammen med sin professionelle dansepartner Raimondo Todaro.

Her kan du se parret i en tango:

TV 2s underholdningsredaktør, Thomas Richardt Strøbech, er glad for, at de danske tv-seere snart kommer til at opleve en anden parkonstellation end den, de plejer at se herhjemme.

- Vi synes, at programmet skal være tidssvarende og vise den mangfoldighed, der er i dans. Samtidig skal det afspejle, at vi lever i et samfund, hvor par findes i mange former. Det kan også være med til at vise, at der ikke er noget farligt eller obskurt ved, at to mænd danser sammen, siger han.

Redaktør: - Det er på tide

Allerede tilbage i 2017 kommenterede underholdningsredaktøren muligheden for, at par af samme køn kunne deltage. Han er også tilfreds med, at det sker nu.

- Jeg synes, det er på tide. Det synes jeg, fordi 'Vild med dans' er et stort program, som rigtig mange mennesker ser, og jeg tror, det er godt at vise nogle nye og mere varierede billeder end dem, vi er vant til, siger Thomas Richardt Strøbech.

Samtidig var det vigtigt, at begge parter støttede op om idéen. Det er også derfor, at navnene meldes samlet ud.

- Helt lavpraktisk skulle vi sikre os, at der var en af de professionelle dansere, der havde lyst. Den første, vi spurgte, var Silas, og han sagde ja. Derfor synes vi, det var fair at gå ud med begge navne nu – også for at undgå spekulationer.

Snyd, udfordring eller fordel?

Men kan man bedømme det nye par på samme måde som de andre deltagere? TV 2s underholdningsredaktør Thomas Richardt Strøbech svarer herunder på fem spørgsmål i forbindelse med ændringen.

Er det en udfordring i forhold til formatet, at det ikke er en mand og en kvinde, der danser sammen?

- Silas er heldigvis en meget kreativ og dygtig danser, og han er ved at gentænke, hvordan man laver koreografierne om, så der ikke bare er én, der skal danse dame, og én, der skal danse mand. Det bliver to mænd, der danser sammen. Selvfølgelig inden for de regler, der er i eksempelvis en tango eller en pasodoble, men det er klart, at vi også får noget helt ny dans at se.

Kan man bedømme parret på lige fod med de andre?

- Dommerne er ikke ansat til at vurdere de professionelles udførsel på dansegulvet. Det er nydanseren, der vurderes på, hvor langt de kommer fra uge til uge. I det her par er der også kun én nydanser, og det er Jakob.

Er det ikke en fordel, at parret allerede nu ved, hvem de skal danse med?

- Jeg ved ikke, om det er en psykologisk fordel. Men de kommer først til at møde hinanden til august, når træningen starter, ligesom alle de andre par.

Er det snyd, at Silas Holst får en mandlig partner, når han har vundet mesterskaber indenfor pardans med samme køn?

- Nej, det handler om at få de dygtigste professionelle dansere med i 'Vild med dans', så jo flere titler de har, jo bedre.

Tror du, at det vil afskrække nogle seere, at et par kommer til at bestå af to mænd?

- Det kan jeg ikke forestille mig. Der er jo ikke noget forkert i, at to mænd danser sammen. Men det kan være, at det bliver en ny og overraskende oplevelse for nogen at se noget, de ikke har set før.

Se 'Vild med dans' til efteråret på TV 2 eller gense den seneste sæson på TV 2 PLAY.