'Game of Thrones'-finale splitter danske anmeldere - fans er skuffede

16x9
Ilden regnede ned over hovedstaden King's Landing i femte afsnit af 'Game of Thrones'. Sjette og sidste afsnit blev frigivet mandag klokken 03.00 dansk tid. Foto: Helen Sloan / HBO

ADVARSEL: Denne artikel gengiver handlingen fra sidste afsnit af 'Game of Thrones'.

I otte sæsoner og 73 afsnit har millioner af fans over hele verden overvejet, hvem der ville ende med at bestige den berømte jerntrone.

Natten til mandag dansk tid kulminerede spekulationerne, da sidste afsnit af serien 'Game of Thrones' blev frigivet på HBO Nordic klokken 03.00.

- 'Game of Thrones' har formået at skabe et globalt følgeskab af tv-publikum, som sammen fortolker og diskuterer serien, siger Steen Beck, lektor på Institut for Kulturvidenskaber på Syddansk Universitet samt vært på podcasten 'Vinteren kommer' på Radio 24Syv om ’Game of Thrones’.

Nu har anmeldere og fans set sidste afsnit og er mildest talt splittede.

Politiken giver seriens sidste afsnit tre hjerter, BT kvitterer med fire stjerner, mens Jyllands-Posten runder op til fem stjerner. Alle tre aviser arbejder med en skala, hvor de maksimalt kan belønne med seks hjerter eller stjerner.

- Alene fordi den er tro mod vejen derhen, fordi man undgår de lette løsninger, og fordi den indeholder godt skuespil, god dialog, et vildt dramatisk højdepunkt og en fin frisering i retning af en ny tid, lyder det fra Jyllands-Postens Jacob Wendt Jensen, når han begrunder sine stjerner.

Politikens anmelder kalder afslutningen for "et godt kompromis", men savner "et sidste grænseoverskridende svirp med halen":

- Når nu man havde muligheden, kunne man godt have smækket lidt hårdere med døren. Et fesent farvel til en ellers forrygende fest. Lidt øv, skriver avisens tv-redaktør, Henrik Palle.

Grey Worm (Jacob Anderson) og Jon Snow (Kit Harington) i sidste afsnit af 'Game of Thrones'.
Grey Worm (Jacob Anderson) og Jon Snow (Kit Harington) i sidste afsnit af 'Game of Thrones'. Foto: Helen Sloan / HBO

Fie West Madsen, der er anmelder hos BT, hæfter sig ved, at ottende sæson har været skuffende i forhold til successeriens ellers så høje niveau.

Alligevel finder hun lyspunkter i finaleafsnittet, som, hun mener, bevarer seriens ære:

- På næsten poetisk vis slutter vi lidt, hvor det hele startede. For at bevare freden med Daenerys' tidligere hær bliver Jon Snow sendt til Muren, hvor han igen skal tjene under Night's Watch. I et ægte fan-øjeblik bliver han forenet med både Thormund og Ghost, og der er ikke et øje tørt.

Afstemning

Anmelderne forholder sig også til serien som helhed. Her er de enige om, at serien, trods en skuffende sidste sæson, tryllebandt verden og satte nye standarder for tv-fortælling.

Steen Beck har også set sidste afsnit af serien og er grundlæggende enige i kritikken af den sidste sæson.

- Men det er stadig et tårnhøjt niveau i forhold til andre tv-serier. Det er den største tv-serie lige nu, siger han.

Internationale anmeldere er begejstrede

På verdensplan er anmelderne generelt begejstrede.

Britiske The Guardian giver sidste afsnit fire ud af fem stjerner og mener, at serien leverede en værdig finale til alletiders største tv-serie.

Grundlæggende holdt serien sig til sit oprindelige udgangspunkt: Nemlig krig og den gru, der følger med.

- Men seriens sidste sæson var en forjaget oplevelse med spildte muligheder, som ikke var retfærdige for seriens karakterer, skriver anmelderen Lucy Mangan.

Peter Dinklage som Tyrion Lannister i 'Game of Thrones'.
Peter Dinklage som Tyrion Lannister i 'Game of Thrones'. Foto: Helen Sloan / HBO

CNN skriver, at finalen ikke kan gøre alle glade, men at serien lander nogenlunde.

- Der blev sat punktum ved mange karakterer, og flere vil føles som for mange. Det føles passende, at Bran skal lede kongeriet med Tyrion Lannister (Peter Dinklage) som sin højre hånd, skriver anmelderen Brian Lowry.

Han fremhæver også seriens sidste sæsons kvalitet som væsentlig mere svingende end de tidligere sæsoner.

CNN giver ikke stjerner.

The Hollywood Reporter mener, at serien sluttede på den bedst mulige måde. Der blev sat punktum ved alle karaktererne og på en måde, som gav mening.

Daenerys Targaryen (Emilia Clarke) ændrede personlighed i sæson otte af serien. En udvikling, der har affødt meget kritik af serien.
Daenerys Targaryen (Emilia Clarke) ændrede personlighed i sæson otte af serien. En udvikling, der har affødt meget kritik af serien. Foto: Helen Sloan / HBO

- Finalen var ikke perfekt, men den rettede op på de værste problemer fra de tidligere afsnit, hvor historien føltes dårligt leveret, skriver anmelder Tim Goodman.

Alle anmeldere fremhæver skuespillernes præstationer som flotte. Samme ord får serien for sine computereffekter og flotte billeder.

1,2 millioner vil have ny sæson

Kritikken af ottende sæson har været markant. På imdb.com, som er en brugerdrevet database over film, hvor seere i hele verden kan vurdere film og serier, ses seernes utilfredshed over sidste afsnit tydeligt.

Serien har gennemsnitlig fået 9,5 stjerner ud af ti mulige, men sidste afsnit har modtaget 4,7 stjerner i gennemsnit.

Jon Snow (Kit Harington) var i begyndelsen af serien en uønsket barstard. Senere blev han hærfører og tilmed konge.
Jon Snow (Kit Harington) var i begyndelsen af serien en uønsket barstard. Senere blev han hærfører og tilmed konge. Foto: Helen Sloan / HBO

Samme billede går igen på rottentomatoes.com, som samler gode og dårlige anmeldelser for en film eller serie. Her scorer sidste afsnit 57 procent gode anmeldelser. Generelt har serien 91 procent gode anmeldelser.

Det er altså langt fra seriens gennemsnitlige kadance og et lavpunkt for serien.

Det er særligt sidste sæson, som har fået mange trofaste seere op i det røde felt.

En seer fra USA blev tilmed så arrig efter fjerde afsnit i sidste sæson, at han oprettede en underskriftsindsamling for at få HBO til at lave hele ottende sæson om.

Tvillingerne Cersei Lannister (Lena Headey) og Jaime Lannister (Nikolaj Coster-Waldau) i femte afsnit i den sidste sæson.
Tvillingerne Cersei Lannister (Lena Headey) og Jaime Lannister (Nikolaj Coster-Waldau) i femte afsnit i den sidste sæson. Foto: Helen Sloan / HBO

I skrivende stund har indsamlingen fået over 1,2 millioner underskrifter.

"Dylan D.", som står bag indsamlingen, siger dog, at han aldrig havde regnet med, at så mange ville skrive under.

- Jeg var bare så arrig efter fjerde afsnit, at jeg skulle ventilere. Jeg har ikke hørt fra HBO og regner heller ikke med det, skriver han.

Steen Beck mener, at der vil gå år, før der vil være en tv-serie, der på samme måde kan samle seere.

- 'Game of Thrones' havde en utrolig kraft i sin fortælling om magt, køn, religion og kultur, som har en appel til vores tid - selvom den foregår i en slags middelalderlig verden.