Underholdning

Danmarks finalechancer i Eurovision hænger i en tynd tråd - uheld, mener ekspert

Topfavoritterne kan skubbe Danmark ud af feltet, der får en plads i den store finale på lørdag, lyder det fra bookmakerne.

Danske Leonora var den sikre vinder under det danske Melodi Grand Prix i februar 2019.

Men meget tyder på, at den 20-åriges vindersang, 'Love is Forever', ikke har lige så stor appel internationalt. Torsdag løber semifinalen med dansk deltagelse af stablen, og de danske bookmakere vurderer, at chancerne er omkring 50-50 for, at Danmark går videre til lørdagens store Eurovision Song Contest-finale i den israelske storby Tel Aviv.

- De, der fastsætter odds hos os, har siddet med Melodi Grand Prix i ti år, og de vender på forhånd tommelfingeren nedad. Det er ikke, fordi sangen mangler charme eller kvalitet, der er bare så mange andre, der er bedre, siger Unibets pressechef, Per Marxen.

Den samme besked lyder fra Danske Spil, som dog er en lille smule mere optimistiske på landets vegne.

- Den semifinale, Danmark er endt i, er rigtig stærk. Stort set alle favoritterne til at vinde hele konkurrencen er med, og det betyder, at det danske bidrag godt kan få problemer med at komme i finalen, siger oddsansvarlig Peter Emmike Rasmussen, hvis odds indikerer, at det er en lille smule mere sandsynligt, at Leonora går videre, end det modsatte tilfælde.

Kun 10 ud af semifinalens 18 sange får en plads i finaleshowet.

Vidt forskellige semifinaler

Blandt de optrædende er Hollands Duncan Laurence, der med sin sang 'Arcade' er placeret som storfavoritten hos bookmakerne til at løbe med det store trofæ som vinder af hele Eurovision Song Contest.

Se Hollands sang i videoen her:

Vores nordiske nabo Sverige, der optræder med sangen 'Too Late for Love' med John Lundvik, er også spået en plads i top tre og vil derfor helt sikkert gå videre i aften, lyder vurderingen. Det samme gælder for Rusland og Schweiz' bidrag.

- Det er lidt utaknemmeligt, at det er alle topfavoritterne, siger Per Marxen fra Unibet.

De gik videre til Eurovision-finalen

Tirsdag aften gik ti lande videre til Eurovision-finalen. Danmark skal først dyste torsdag, hvor musikkonkurrencens anden semifinale afholdes.

De gik videre:

  • Grækenland
  • Hviderusland
  • Serbien
  • Cypern
  • Estland
  • Tjekkiet
  • Australien
  • Island
  • San Marino
  • Slovenien

Kilder: dr.dk

Tirsdag i denne uge løb den første semifinale over skærmen verden over, og her var historien en helt anden.

Hvis Danmark havde fået plads i den semifinale, var Leonora uden problemer endt i den eftertragtede finalepulje, lyder det fra flere af bettingsiderne.

Kommentator tror på Danmark

Danmarks Radios Melodi Grand Prix-kommentator, Ole Tøpholm, spåede tilbage i februar, at Leonoras lette popsang faktisk kunne få en topplacering blandt alle, og peger også på placeringen i årets anden semifinale som den største udfordring.

- Der er trukket lod mellem semifinalerne, og det sker, allerede inden sangene er offentliggjort. Det er altså ikke placeret efter et musikalsk flow. Hvis det var det, så var kortene nok blandet på en anden måde, siger han.

- Der er vi bare uheldige. Men jeg tror stadig på det, siger han.

Hør Sveriges bidrag til Eurovision Song Contest her:

Sange kan nemlig gå imod deres odds.

Han nævner Danmarks finalist i 2018, gruppen Rasmussen med den nordisk-inspirerede sang 'Higher Ground'. Sangen var spået en 18.-20. plads hos bookmakerne, men endte med en niendeplads i Eurovision Song Contest.

'Love is Forever' er desuden skrevet af Lise Cabble, der fire gange før har haft en sang i Eurovision Song Contest. I 2013 opnåede hun den ultimative anerkendelse, da sangerinden Emmelie de Forest vandt med hendes komposition 'Only Teardrops'. De øvrige tre sange har alle opnået top fem-placeringer.

- Det siger noget om, at hun har været god til at ramme den Grand Prix-lyd, som også rammer internationalt, siger Ole Tøpholm og tilføjer, at han bliver skuffet, hvis ikke Danmark er at se på scenen lørdag.

Leonoras sang 'Love is Forever' kan høres her:

Danmark er ikke vinderkandidat

Armenien, Norge og Nordmakedonien er ifølge både Ole Tøpholm og bookmakerne Danmarks hårdeste konkurrenter torsdag aften.

Et ekstraordinært sceneshow eller uventede stemmer fra blandt andet Frankrig og Tysklands seere kan gøre, at Leonora overrasker og lander på den rigtige side af skæringslinjen, fortæller Mikis Sønderriis, marketing manager hos bettingsiden Bet365.

- Udover engelsk synger Leonora på både fransk og tysk, hvilket kan give nogle stemmer fra lande, der taler disse sprog. Både Schweiz og Østrig er med i denne semifinale, siger han og peger desuden på, at flere af Danmarks nabo- og 'vennelande' er med. Nemlig Sverige, Norge, Holland og Irland, som historisk set har stemt på Danmark under Eurovision.

Det, der til gengæld arbejder imod Leonora, er placeringen som den syvende optrædende, lige efter favoritten Sverige. Det kan have indflydelse på, om seerne kan huske hende.

Se sangen fra Island, som spås en topplacering efter første semifinale:

Hvis den danske sang går videre til finalen, så er vinderchancerne ifølge bettingsiderne stadig meget små. Spiller man på Danmark som vinder af Eurovision Song Contest på Unibet, så giver det pengene 126 gange igen hos Unibet, hvis sejren bliver en realitet.

Disse lande skal optræde i anden semifinale

1. Armenien, 2. Irland, 3. Moldova, 4. Schweiz, 5. Letland, 6. Rumænien, 7. Danmark, 8. Sverige, 9. Østrig, 10. Kroatien, 11. Malta, 12. Litauen, 13. Rusland, 14. Albanien, 15. Norge, 16. Holland, 17. Nordmakedonien, 18. Aserbajdsjan

Hos Bet365 får man odds 151 på en dansk sejr.

- Det skal dog siges, at Brødrene Olsen, som vandt i 2000, bestemt heller ikke var favoritter. Dem fik man 80 gange pengene tilbage på, så alt kan ske, siger Mikis Sønderiis fra Bet365.

Dem, som har de bedste vinderchancer, hvis man skal tro bookmakerne, er Holland, Sverige, Australien og Island, som overraskede ved tirsdagens semifinale.

Stemmerne, der bestemmer Danmarks videre skæbne i konkurrencen, kommer fra både de europæiske seerne og fra nationale juryer i hvert land.