Underholdning

Danmark er videre til finalen i Eurovision Song Contest

Tirsdag løb første semifinale over skærmen, hvor også 10 lande gik videre.

Danske Leonora Colmor Jepsen er gået videre til den store finale i Eurovision Song Contest, der på lørdag bliver afholdt i den israelske by Tel Aviv.

20-årige Leonora var med sangen 'Love is Forever' da også storfavorit og løb med 42 procent af de danske stemmer, da hun 23. februar vandt det danske Melodi Grand Prix.

Men ifølge flere bookmakere var Danmark havnet i en svær pulje. Anden semifinale, der foregik her til aften, bød på mange sange, der ifølge eksperterne er favoritter til at gå hele vejen.

Det stod dog ikke i vejen for, at Leonora nu kan vende blikket mod finale-showet.

- Jeg forventede det ikke, men jeg håbede det virkelig meget, sagde den storsmilende, danske sangerinde bagefter til DR.

Videre til finalen

De ni lande, der torsdag gik videre sammen med Danmark, er Nordmakedonien, Holland, Albanien, Sverige, Rusland, Aserbajdsjan, Norge, Schweiz og Malta.

Hollands Duncan Laurence var fra starten storfavorit med nummeret 'Arcade'. En sang, der ifølge bookmakerne har udsigt til at løbe med det helt store trofæ som vinder af hele Eurovision Song Contest.

Også vores nordiske nabo Sverige, der gik videre med sangen 'Too Late for Love' med John Lundvik, er spået gode chancer i det kommende finale-show.

Stemmerne, der i aftenens show bestemte Danmarks skæbne i konkurrencen, kom fra både de europæiske seere og fra nationale juryer i hvert land.

Tirsdagens show

Det samme var tilfældet tirsdag, hvor første semifinale løb over skærmen verden over.

Her gik også ti lande videre til Eurovision-finalen: Grækenland, Hviderusland, Serbien, Cypern, Estland, Tjekkiet, Australien, Island, San Marino og Slovenien.

Især Island løb med opmærksomheden med et indslag, der er blevet kaldt årets mest kontroversielle. Den islandske gruppe Hatari, der står bag sangen "Hatrið mun sigra" (Hadet vil sejre, red.), har ikke været blege for at udtale sig om deres holdning til Israels behandling af palæstinenserne.

På scenen krydrede de det med en hel del lak og læder - deres optræden var visuelt inspireret af BDSM, der er en samlet betegnelse for seksuelle lyster, der kredser om bondage, disciplin, underkastelse, sadisme og masochisme.

Det gav dem altså tirsdag en billet videre til finalen 18. maj.

Den svære semifinale

Danmarks Radios Melodi Grand Prix-kommentator Ole Tøpholm spåede tilbage i februar, at danske Leonoras lette popsang faktisk kunne få en topplacering blandt alle og pegede dengang på placeringen i årets anden semifinale som den største udfordring.

- Der er trukket lod mellem semifinalerne, og det sker, allerede inden sangene er offentliggjort. Det er altså ikke placeret efter et musikalsk flow. Hvis det var det, så var kortene nok blandet på en anden måde, lød det.

- Der er vi bare uheldige.

På lørdag er det 64. gang, at der bliver afholdt finale i Eurovision Song Contest, og Danmark er tre gange løbet med sejren.

Første gang i 1963 med sangen 'Dansevise' fremført af Grethe og Jørgen Ingmann, derefter i 2000 hvor Brødrene Olsen gik hele vejen med 'Fly on the wings of love', og senest var det Emmelie de Forest, der i 2013 vandt med nummeret 'Only Teardrops'.